НовиниПринтирай

ТОДОРОВДЕН – ВРЕМЕ ЗА КОНСКИ КУШИИ

ТОДОРОВДЕН - ВРЕМЕ ЗА КОНСКИ КУШИИ

                                                                                                        08.03.2014 г.

Много от пролетните ни празници са запазили елементи от по-стари езически вярвания. Християнската религия се е приспособила към тези стародавни практики, като е наложила върху тях патронажа на някой християнски светец. Характерен пример за това е Тодоровден, който се празнува за здраве на конете и същевременно като ден на св. Тодор.
В православния календар има шестима канонизирани от църквата светии, носещи името Тодор, което означава „Божи дар", въпреки че в народното съзнание липсва ясно разграничение. Двама от тях се воини-великомъченици - св. Тодор Тирон и св. Тодор Стратилат, чиито жития показват много общи моменти. Те са били римски войници, канонизирани заради мъченическата си смърт в името на Христовата вяра. Култът към тези двама воини-светии е особено разпространен в българските земи и е намерил отражение в някои паметници на нашата художествена култура.
Празникът се отбелязва в първата събота на Великденските пости. Преданията разказват, че на този ден светецът обличал девет кожуха и отивал при Бога да проси за лято.Във връзка с изградената представа за светеца на този ден стават надбягванията с коне (кушии).Затова празникът е наричан още и Конски Великден.Отличилият се кон бива накичен с венец и тръгва пръв за село, причакван вкъщи от мома или млада булка.

НЧ"Просветен лъч-1905", със съдействието на Общинска администрация повече от 20 години организира този толкова атрактивен и интересен пролетен празник.  Въпреки лошото време и тази година стотици граждани и гости на града бяха дошли на стадиона в гр.Сапарева баня.Тропотът на конски подкови и възгласи на развълнувани ездачи огласиха града.

В надбягванията участваха 19 съсезатели от всички селища на общината. Момичета в народни носии закичиха всички с кърпи. Състезателите се надбягваха по двойки на принципа на елиминирането. Победителите от първия кръг се състезаваха помежду си във втория и така, докато останаха най-добрите за призовите места.

Спонсори за наградния фонд на тазгодишните надбягвания бяха „Аква трийтмънт" ООД, „Рила мега тур" „Котвата", „Луч 91","Рила спорт", „Демт принт", ОбА Сапарева баня и „СИМА" ООД.
В надбягването на скоростната отсечка тази година най-бързи бяха конете на:

1.Светослав Лисичков с кон Лишко от с.Овчарци

2.Георги Вучелийски с кон Мартин от с.Сапарево

3.Мирослав Христов с кон Мартин

4.Стоян Стоянов с кон Данчо.

Класираните участници от първо до четвърто място получиха съответно 200 лв., 120 лв., 100 лв. и 60 лв., като за всички останали участници имаше утешителни награди по 10 лв.

Наградите връчи заместник-кмета на Община Сапарева баня г-н Васил Маргин. Той постави и венеца на коня-първенец за чест и гордост. За най-бързия кон имаше и една специална награда- 3 чувала зоб-овес, ечемик и пшеница, дарени от земеделските производители Костадин Гавазки и синове.