НовиниПринтирай

Първа копка за полагане на основен камък за градежа на дългоочаквания център за рехабилитация „Преображение”, гр.Сапарева баня беше направена на 05.02.2014 г.

 

   Полагането на основния камък е обичай от древно време.И както повелява обичаят за строеж на нова сграда, след като беше направена първа копка предновогодишно, на 05.02.2014 г. бе положен основен камък на центъра за рехабилитация „Преображение", гр.Сапарева баня.

 

    Древен обичай, оставил дълбоки следи не само в психологията на майсторите строители, но и на целия народ е „взиждането на човешка сянка" в строежа - т.е.пренасяне на жертва, която да осигури здравината и дълготрайността на строежа.Обикновено жертвеното животно е било кокошка или агне и тя се заколвала до самия камък, по такъв начин, че да опръска с кръвта си камъка.Приема се, че жертвената кръв ще предпазва обитателите и посетителите на сградата от нещастия и болести.Този смисъл бе вложен  и принасено в жертва едно агне в навечерието преди полагането на основния камък на мега центъра за рехабилитация в Сапарева баня.

 

    Най-тържествения миг на самото полагане беше свързан с два ритуала.Първият беше тържествен водосвет, отслужен от двама свещеници - архиерейският наместник на Дупнишка духовна околия отец Георги Паликарски и отец Георги Марков.След водосвета кметът инж.Сашо Иванов и президентът на фонд „Закон, справедливост и милосърдие" професор Вадим Поспелов вградиха месингова капсула в основите на строежа.В съдържанието на капсулата свещениците поставиха три символа - монети - български, руски рубли и евро, като знак за благосъстояние; знамената на България и Русия и лист пергаментова хартия със записана информация - списък с имената на инвеститорите, общински съвет Сапарева баня, кмета на общината и годината на полагане на основния камък.Накрая капсулата беше напълнена със зехтин, след което беше зациментирана и зазидана като израз на благослов в „източния горен ъгъл" на основата.Между бетона бяха положени четири камъка, по един от селата от общината - с.Овчарци, с.Ресилово, с.Сапарево и гр.Сапарева баня.

„Сапарева баня е пример за развитието в балнеологията", каза областният управител Иван Каракашки, който присъства на церемонията.

 

На церемонията присъстваха представители на инвеститорите:

  • Вадим Поспелов - Председател на фонд „Закон, справедливост и милосърдие", Русия
  • Владимир Нестеренко - Член на борда на Директорите на „Аква Трийтмънт" АД
  • Сергей Нестеренко - Член на попечителите на фонд „Закон, справедливост и милосърдие", Русия
  • Владимир Гундаров - Член на борда на Директорите на фонд „Закон, справедливост и милосърдие", Русия
  • Александър Ручкин - Изпълнителен Директор на фонд „Закон, справедливост и милосърдие", Русия

 

       Присъстваха още представители на строителите, на общината и граждани.

     Според изпълнителите на строителните дейности, строителството трябва да продължи около 2 години, а след започването на функционирането на центъра ще бъдат осигурени над 300 нови работни места.

    Проектът „Преображение"  включва следните зони: хотелска  и самостоятелни вили за настаняване, балнеологична зона, медико-диагностична зона, зони за спорт и отдих и стопанска зона. Различните зони са  обединени от парково пространство, в което водата е използвана като основен декоративен елемент под различни форми на водни огледала, водоскоци, шадравани, фонтани и други водни атракции. Балнеоцентъра е разположен в подножието на Рила планина, вписан  архитектурно и  изцяло съобразен с характерната денивелация на терена.     Цялостният архитектурен образ е съвременен прочит на  историческия праобраз на обществените къпални, възникнали около минерални извори - римски терми. Паркът  е проектиран като съвременна интерпретация на антични и барокови паркоустройствени традиции.

 

ПАРТНЬОРИ ПО ПРОЕКТА:


  • Фонд „Закон, справедливост и милосърдие", Русия
  • Община Сапарева баня

 

Проектантски екип с ръководител:

  • архитект Станимир Михайлов

 

Строителството е поверено на:

  • фирма „Bolkan Constractions"

 

С основополагащия първи камък за изграждането на центъра, стартират дейностите по строителството, в потвърждение на дългосрочните намерения от руска страна за активно участие в икономическото развитие на региона.С реализирането на този проект ще се даде тласък на развитието на балнеологията и туризма в региона.