НовиниПринтирай

ПЪРВА КОПКА НА ЦЕНТЪР ЗА РЕХАБИЛИТАЦИЯ „ПРЕОБРАЖЕНИЕ”

На 30.12.2013 г. предновогодишно се състоя първа копка за изграждането на Център за рехабилитация „Преображение", гр.Сапарева баня.

Инвеститор в мащабния проект е руският фонд „Закон, справедливост и милосърдие", съвместно с община Сапарева баня.Фондът е създаден да съдейства за изграждането и финансирането на рехабилитационни центрове, здравни центрове, болнични заведения, старчески домове и диспансери за съдебната система в Русия.Обектът в Сапарева баня е първият проект в чужбина.Президент на фонда „Закон, справедливост и милосърдие" е проф.д-р Вадим Игоревич Поспелов, който беше удостоен и със званието „Почетен гражданин на Сапарева баня".

Съвместното дружество бе регистрирано месец февруари 2012 г. с име „Аква трийтмънт"АД.

Природата, горещите минерални извори и уникалните дадености на Сапарева баня са причина след дълго търсене на място за изграждането на центъра от руските инвеститори  да изберат именно Сапарева баня.

16 800 000 лв.са осигурени от руска страна до момента, а общината участва с апортна вноска на два терена в регулация с обща площ 31 684 кв.м., които се намират в местността „Света Богородица" Сапарева баня.

Община Сапарева  баня и Общински съвет на 28.09.2012 г.дават пълното си съгласие за изграждането на най-мащабния и уникален комплекс в Югозапада.

Проектът „Преображение" е за изграждане на балнеокомплекс, който включва център за рехабилитация, профилактика и генетични изследвания.Комплексът се очаква да обслужва дневно около две хиляди души.Предвидено е изграждането на база за настаняване с около 300 легла, която ще включва хотелска част и самостоятелни вили.Също така медицинска, рехабилитационна, СПА зона и зони за спорт и тихи игри.На територията на комплекса ще има още места за почивка и заведения.

Строителните дейности ще започнат  в началото на януари, като строителството е поверено на фирма „Болкан костракшънс" ООД, гр.София и се очаква да завърши до две години.

Икономическия ефект от създаването на съвременния медико-рехабилитационен център ще бъде за целия регион, както по отношение на привличането на туристи, така и на инвеститори.

Заместник-председателят на УС на дружество „Аква трийтмънт"и официален представител на фонд „Закон, справедливост и милосърдие" Атанас Зафиров, Кмета на община Сапарева баня инж.Сашо Иванов и Председателя на УС на Българска Камара на строителите Светослав Глосов, направиха първа копка на дългоочаквания строеж.На събитието присъстваха още националния консултант по медицинска генетика към Министерство на здравеопазването проф.Иво Кременски, Апостол Глосов - помощник на Председателя на фонд „Закон, справедливост и милосърдие", адвокат Гено Андреев, други официални гости и граждани.

Тържествен водосвет отслужиха отец Георги Паликарски и отец Георги Марков.

Първата копка дава началото на един нов вид туризъм - лечение, рехабилитация и традиция си подават ръка в името на по-качествено обслужване, икономическо развитие в община Сапарева баня и грижа за хората.