НовиниПринтирай

Отворено писмо до протестиращите срещу монополите и високите сметки за ток и парно

Зелените организации, монополисти в обществените съвети са сред основите виновници за липсата на инвестиции, обезлюдяване на цели региони и огромната безработица и бедност

Техни представители участват в 74 съвета към държавните институции

Събитията от последните 15 дни в София и страната извадиха наяве един много грозен факт. В протестите активно се включиха и зелени организации, като техен представител дори членува в Обществения съвет към президента. Всъщност тези хора са сред основите виновници за липсата на инвестиции, обезлюдяване на цели региони и огромната безработица и бедност. „Заслугите" са им следните:

Цената на тока е повишена най-вече поради огромния дял на зелената енергия в размера на сметките. Достигането на 16% от потреблението на зелена енергия трябваше да стане поетапно чак до 2020 година, а не както се случи в България през 2012 година. Те носят основната вина за надутите сметки и е пълно безобразие да имат наглостта да се включат в тези протести.

Освен участието им в надутите сметки за ток, тяхна е „заслугата" за безобразно високите сметки за парно, поставящи потребителите едва ли не в робска зависимост от този тип монополисти. Известно на всички е, че цената на топлоенергията се формира най-вече от цената на газа. Единствената възможност за укротяване непрекъснатия растеж на цената му е възможността за задоволяване на нуждите от местни източници и диверсификация. Последната по редица причини не се реализира и остава шансът ние да проучим какво залежи имаме - на конвенционален и шистов газ. Тази възможност бе така яростно атакувана отново от зелените, че доведе до налагане на такъв мораториум, че спря проучванията не само за газ, но и за всички видове горива. С което бе пропиляно намерението при преговорите за намаляване цената на газа да се въздейства със тези аргументи. Едни и същи са водачите, които протестират сега за високите сметки за парно и които протестираха срещу шистовия газ и срещу високите сметки.

Нека не забравяме и третия факт - зелените организации от почти 10 години в 3 правителства са узурпирали обществените съвети към държавните институции. Общият брой на съветите, в които участват е 74. Няма решение в цялата публична сфера, в което те да не са били преки действащи лица. Особено ярко им е представителството в съветите към Министерство на околната среда и водите, Министерство на земеделието и храните, Министерство на регионалното развитие и благоустройството и Министерство на транспорта. Т.е. те са там, където се управляват и изразходват най-много средства по Европейските програми. За последните години, по признание на активиста Тома Белев в ефира на бТВ, само организацията „Зелени Балкани" е усвоила над 30 милиона евро.

Не бива да се пропуска и участието им в определяне на защитените зони в Натура 2000, и създадените тежки бюрократични процедури, свързани с тяхното управление, отблъскващи всеки инвеститор. Включването на почти 35% от територията на страната в тази мрежа , т.е. на всички места, в които може да се развива зимен и летен туризъм, СПА центрове, индустриална дейност и чрез това пазар на земята доведе до резултата, че цели региони са обезлюдени и потънали в мизерия, поради липса на инвестиции, наличие на огромна безработица и бедност.

Освен лобирането им за участие и печеленото на конкурси, другата основна част от дейността им е едновременно компрометиране и спиране на частни проекти и големи национални инфраструктурни проекти. Това им е необходимо не само като средство за правене на пари, но и като възможност за създаване на публичност на действията им , с цел въздействие върху държавните институции, медии и общество, за осъществяване на политическите им амбиции чрез партия „Зелените". В нейното ръководство участват и лицата, които се представят за говорители на гражданското общество. Всъщност използват легитимацията през обществото за задоволяване на партийните им амбиции, свързани с управлението на държавата.

Смятаме, че ще е огромна грешка на протестиращите автентични граждани и организации да допуснат меркантилни и компрометирани лица и организации в техните редици. Би трябвало да се дистанцирате от тези, които в голяма степен са монополизирали гражданското общество, говорят от негово име, но използват това единствено за задоволяване на амбициите си за публичност като средство за натиск в търсене на власт и пари.

Коалиция НГК „ Природата за хората"

5 март 2013 г.