НовиниПринтирай

С акция по залесяване в Сапарева баня отбелязаха Седмицата на гората

      С акция по залесяване в района на параклиса "Успение Богородично" в община Сапарева баня отбелязаха Седмицата на гората. Инициативата бе организирана съвместно от Общинското лесничейство и Община Сапарева баня, като в нея се включиха и представители на местния мини парламент. Залесителната кампания по повод Седмицата на гората бе подкрепена и от кмета Калин Гелев и зам.-кмета Славчо Коларски.

      Седемдесет и пет дървесни вида и храсти бяха посадени в цялата община, като най-мащабното залесяване бе в района на параклиса "Успение Богородично". По ул. "Германея", която е и главната улица в града, се посадиха кестен, липа и ясен. На центъра в Сапарева баня и до парка в с. Сапарево бе посадена по една бяла ела. Почти всички дървета и храсти бяха осигурени безвъзмездно от разсадника на Държавно горско стопанство - Дупница.

      Директорът на Общинското лесничейство в Сапарева баня, Александър Алащинов, поясни, че са засадени кестени, липи, птиче грозде, бели акации, бели брези и ясен. В залесяването в района на параклиса "Успение Богородично" се включиха и всички служители на горското стопанство в Сапарева баня. От страна на Общинския съвет най-активно участие взеха председателят Иван Куйов и общинският съветник Христо Милтенов. Най-младият ентусиаст, 10-годишният Митко, също помогна в засаждането на няколко кестена в двора на параклиса.

       След залесяването бе отслужен и водосвет за здраве и благополучие от отец Вергил, отец Георги и дякон Димитър.