Култура > ЧиталищаПринтирай

Народно читалище "Просветен лъч -1905"-град Сапарева баня

Читалище „Просветен лъч", гр. Сапарева баня, обл. Кюстендил е създадено преди 104 години от група будни българи. Основната цел на читалището е да задоволява потребностите на гражданите, свързани с развитие и обогатяване на културния живот, запазване на традициите на българския народ, разширяване на знанията и приобщаването им към ценностите и постиженията на науката, изкуството и културата, възпитаване на национално самосъзнание.

За постигането на тези свои цели читалището организира своята дейност в няколко направления.
Библиотечна дейност - Читалищната библиотека е най-голямата в Община Сапарева баня и обслужва читатели от града, околните села, туристите и гостите на курортния ни град. Тя разполага с 16 594 библиотечни документа и ежегодно се посещава от около 200 читатели, които правят около 2 000 посещения годишно и заемат около 4 000 библиотечни материали. Снабдяването на библиотеката с нова литература става предимно чрез разработване на проекти към Министерство на културата. По този начин през последните няколко години закупуваме по около 400 от най- новите и най-търсените заглавия от българската и световната литература. Ежегодно библиотеката ни прави и абонамент на няколко периодични издания, които се търсят от читателите ни.

С участието на читалището ни в сесиите на Министерство на културата за подпомагане дейността на народните читалища успяхме да оборудваме библиотеката с компютърна техника, в момента участваме и в Програмата „Глобални библиотеки - България", което ще ни помогне да бъдем един съвременен информационен център, предоставящ всякакъв вид информация на своите потребители.

Развитието на художествената самодейност също е един от приоритетите в работата на читалището. В момента към читалището действат детски състав за народни танци, детска вокална група „Рилски звън", детска арт школа „Дъга", брейк група и състав за модерни танци, фолклорен ансамбъл „Паничище", групо по фолк фитнес. Самодейците ни участват във всички общински културни мероприятия, представят Сапарева баня на много фестивали в България и съседни страни.

Читалище „Просветен лъч" е един от основните организатори и изпълнители на проявите в културния живот на Община Сапарева баня. Ежегодно в културния календар се включват много както традиционни, така и нови празници и развлекателни мероприятия.

 

Местоположение: Град Сапарева баня (община Сапарева баня, област Кюстендил)

Адрес: п.к. 2650 ул. "Германея" № 1; Град Сапарева Баня

Телефон/факс: +359 0895633888-Гювийска;

eMail: proluch@abv.bg

Читалище Просветен лъч е действащо читалище, регистрирано под номер 720 в Министерство на Културата на Република България; библиотека - 16575 бр.

 

Фейсбук страница

Официална страница на читалището

 

Библиотека при НЧ "Просветен лъч-1905"