Туризъм > ЗабележителностиПринтирай

Рилската обител на Бялото братство

 

Седемте рилски езера са средище и сакрално място за духовно общение с природата на Бялото братство - последователите на окултното учение на Петър Дънов, наричан от тях Учителя. Всяка година на 19 август от цял свят се събират в района на Седемте рилски езера, за да отбележат своя празник. Облечени в бяло, пеят, танцуват, посрещат и изпращат слънцето под величествените върхове на Рила.

Българинът Петър Дънов - Учителя на Бялото братство, е създател на това учение, което намира много последователи в САЩ, България, Франция и други страни. През 1878 г. той заминава за Америка, учи богословие и следва теология в Ню Джърси, а след това следва в Богословския факултет в Бостънския университет.

Първата екскурзия на Бялото братство до Седемте рилски езера става през 1929 г.
Учителя и петдесет негови последователи минават през Сапарева баня и стигат до езерата, за да останат завинаги запленени от красотата и чистотата на природата и да станат поклонници на този вълшебен кът. Десетилетия наред те ще идват всяка година на 19 август, за да извършат своите загадъчни обреди при изгрева на слънцето, изпълнявайки и ритуални танци под звуците на оркестър от цигулки и китари.

Цели 70 години след първото посещение при Седемте рилски езера, през 1998 г. се изкачват да посрещнат изгрева на слънцето и да изиграят своята Паневритмия 3200 облечени в бяло дъновисти.
Всяка скала, всяка поляна и всеки връх тук имат своето място в живота и обредите на Бялото братство и свое ново, дадено от тях име, в което е вложена дълбока символика.

 

Паневритмия в Рила-видео