БалнеологияПринтирай

Специализирана болница за рехабилитация „Сапарева баня” АД, гр. Сапарева баня

 

Сапарева баня - най-топлите минерални извори на континетална Европа, оценени от древните траки, римските пълководци и в наши дни.

Въздействието на минералната вода се проявява в три насоки: лечебно, топлинно и атракционно.
Гр. Сапарева баня е разположена под западния склон на Рила планина на 60 км от столицата гр. София на 160 км от гр. Пловдив, в живописен район с прекрасни условия за отдих и туризъм. Уникалното съчетание на природно-климатичните условия, надморската височина /750м/, наличието на най-горещата минерална вода с естествено изригващ гейзер фонтан с температура на водата 103 градуса прави града предпочитан.

Сапаревобанската минерална вода е бистра, безцветна с мирис на сероводород 15.5 мг/л, хипертермална, хидрокарбонатна, сулфатно-натриева, флуорна, силициева и сулфидна.Специализираната болница за рехабилитация „Сапарева баня" АД в гр. Сапарева баня
се намира в тих район на края на града, в красив парк, в близост до центъра. Вече половин век в болницата (санаториума) благодарение на „живата вода", използвана още от римско време успешно се лекуват заболявания на:
- опорно - двигателен апарат (артрити, артрози, възпалителни и дегенеративни заболявания на ставите, травми, състояния след счупвания, болест на Бехтерев, подагра и др. );
- периферна нервна система (дискови хернии, дископатии, полиневропатии, възпаления на нервните коренчета и плексоси);
- отравяния със соли на тежки метали (олово, манган и други);
- възпалителни заболявания на женските полови органи ( аднексити и стерилитети );
- заболявания на кожата (псориазис, дерматити и други);
- горни дихателни пътища (синуити, фарингити, трахеити и други)
- поражения на централната нервна система - рехабилитация след мозъчни инсулти.

Болницата разполага с:
- водолечение с минерална вода, минерален душ, вътрешен закрит минерален басейн и външен открит минерален басейн, вани с минерална вода, вани за подводен масаж;
- калолечение;
- лечение с луга;
- физиотерапия;
- механотерапия и лечебна физкултура.

Специализирана болница за рехабилитация „Сапарева баня" АД, гр. Сапарева баня работи по програмата на Националния осигурителен институт за профилактика и рехабилитация в Spa центрове на осигурените лица, клинични пътеки и свободен прием. Болницата разполага с 200 легла, работи целогодишно и през зимния сезон е с геотермално отопление.
Чудесното съчетание на това богатство с планината и лечебна база с висококвалифициран персонал го прави привлекателно място за лечение и отдих на българи и чужденци.

Рехабилитационната болница предлага възможност за профилактика, лечение и релакс на открито. Минералния плаж с един басейн, минерални душове, игрище за плажен волейбол и снек бар, разположен в парковата й зона е привлекателно място за жителите и гостите на гр. Сапарева баня, в летните горещини.

 

Адрес:
2650 гр.Сапарева баня, обл.Кюстендил
ул."Серафим Йорданов " № 1

 

ВАЖНО!За повече информация, записвания и консултации със Специализирана болница за рехабилитация - Сапарева баня АД /БАЛНЕОСАНАТОРИУМ/ позвънете на тел. 0707/2 -20-55, 0707/2-22-30 или пишете на имейл: sbrsaparevabania@abv.bg