НовиниПринтирай

Кметът Калин Гелев бе гост на честванията по повод 140-годишнината от Освобождението на Дупница

Градоначалникът на община Сапарева баня Калин Гелев бе гост на честванията по повод 140-годишнината от Освобождението на град Дупница. Празникът на дупничани уважи и неговият заместник - Славчо Коларски.

 

В празничната програма на съседната община специално участие взеха и сапаревобанските самодейци от НЧ "От извора - 2013" и ФГ "Ресиловче", заедно с техните художествени ръководители Иван Начов и Кирил Амбарков.

 

Преди 140 години на днешната дата, 14 януари, Дупница получава своята свобода. Тържествено тогава в града е посрещнат майор Орлински и неговите войници, освободили Дупница. Именно това събитие, разиграло се преди почти век и половина, бе пресъздадено с изключително интересна възстановка на днешната дата. Дословно и много емоционално бе изигран диалогът между руския пълководец и местните свещеници в Дупница.

 

 Веднага след възстановката, всички присъстващи се включиха в празничното шествие, което продължи до паметната плоча на майор Орлински. Пред мемориала кметът на община Дупница инж. Методи Чимев и неговият заместник Крум Милев положиха венец в знак на признателност към паметта на героите.

 

Празничното шествие продължи до центъра на града, където пред паметната плоча на дупнишките опълченци бе отслужен тържествен молебен, както в онзи мразовит ден преди 140 години. Пред събралите се жители и гости на града кметът Чимев произнесе тържествено слово, в което честити празника и отправи послание "да помним историята си и да не забравяме своите исторически личности и герои".

 

На паметната плоча на опълченците венци и цветя бяха положени от народния представител от ГЕРБ Радослава Чеканска, от ръководството на Община Дупница, от кмета на Сапарева баня Калин Гелев и зам.-кмета Славчо Коларски, от общински съветници и десетки граждани.

По-късно през деня, в Заседателната зала на Община Дупница, тържественото отбелязване продължи с лекция и демонстрация на оръжия от Руско-турската освободителна война.