НовиниПринтирай

Темата за българското председателство на Съвета на ЕС бе дискутирана на информационна среща в Сапарева баня

 

В Сапарева баня се проведе финалната от поредиците големи информационни срещи, които бяха организирани в област Кюстендил. Те са част от Комуникационната стратегия на РБ за ЕС и целят да повишат информираността на населението относно Българското председателство на Съвета на ЕС през 2018 година.
Срещата бе организирана от Областна администрация Кюстендил и Община Сапарева баня, а домакин в курортното градче бе НЧ „Просветен лъч - 1905".

      Събитието откри кметът на общината Калин Гелев, който след това даде думата на областния управител Виктор Янев, за да представи презентация на тема „10 години членство на България в ЕС и Българското председателство на Съвета на ЕС". 

Сред гостите на събитието бе заместник областният управител Радослава Чеканска.

       Пред присъстващите кметът Гелев посочи, че Председателството е исторически момент за страната ни след 10-годишно членство в ЕС. Той бе категоричен, че това е възможност да покажем страната ни, която обичаме - една проевропейска България, която има своя принос в културното и историческо наследство на Европа.

       Виктор Янев поясни, че през шестте месеца на Председателството страната ни, освен че ще носи отговорност за общите решения на Съвета на ЕС, ще отправи и три основни послания: консенсус, съсредоточен върху сигурността и миграцията, конкурентноспособност - с фокус върху малките и средни предприятия и кохезия - с фокус върху новата многогодишна финансова рамка. В изказването си той подчерта, че по своята същност е важно да бъде правена разлика между Съвет на Европа, Съвет на ЕС и Европейски съвет.

       В последвалата дискусия, от гражданите бяха отправени въпроси, свързани предимно с възможностите за подпомагане на културно-историческото наследство и поставяне на фолклорното изкуство като един от приоритетите в следващия програмен период.

       Втората част от събитието премина с богата културна програма, представена от читалищни дейци и таланти от община Сапарева баня. 

Символично, програмата започна с изпълнение на химна на Европа, а след това рецитал на най-обичаното българско стихотворение - „Аз съм българче" от Вазов. Те бяха изпълнени от ученици от СУ „Христо Ботев", с ръководител Надя Джоргова.

      На сцената се представиха и талантите от „103-градусов хоровод" на Детски фолклорен състав към НЧ „От извора - 2013" с колоритното и сърцато изпълнение на химна на Сапарева баня.

      С певчески и танцови изпълнения се представиха още Детският фолклорен състав към Клуба на жената „От извора", самодейци от с. Овчарци към НЧ „Пробуда - 1923", Детската и Женската фолклорна група към НЧ „Народни будители - 1926" - с. Сапарево, Детски танцов състав „Ресиловче" и танцов състав „Рила - Ресилово" от НЧ „Нов живот - 1928".

       На сцената бе пресъздаден и народният обичай седянка. Автентичната традиция показаха малки и големи от ФГ „Германея" към НЧ „Просветен лъч - 1905".

       Програмата продължи с кулинарна изложба от традиционни български ястия, приготвени от самодейците от всички читалища. 

       В салона на читалището бяха представени и картини, изобразяващи местни природни и културно-исторически забележителности. Красотите на сапаревобанския край бяха представени в картините на художниците Димчо Мицов, Антония Мицова, Васил Соколов, Георги Кьосев, Димитър Касабов и Богомил Благоев.

       Със своята експозиция от дървени фигури на животни, изработени изцяло с моторна резачка, впечатли самородният талант Васил Говедарски от село Овчарци.

       Всички дейци и фолклорни състави, включили се в информационната дискусия и последващата културно-развлекателна програма, бяха наградени с грамоти за участие.