НовиниПринтирай

Патриарх Неофит присъства на храмовия празник на Ресиловския манастир

      Хиляди миряни от цяла България се стекоха днес в храма "Покров Богородичен" в с. Ресилово, за да запалят свещ и да се помолят за здраве и благоденствие. Големият християнския празник Покров на Пресвета Богородица се чества на 1-ви октомври и е един от най-големите празници в община Сапарева баня.

 

     Специално за храмовия празник присъства лично и Негово Светейшество Българският патриарх и Софийски митрополит Неофит. С благословението на патриарх Неофит бе отслужена тържествената архиерейска света Литургия, оглавена от Негово Преосвещенство Белоградчишки епископ Поликарп, в съслужение с духовници от Дупнишка духовна околия.

 

      Сред гостите на храмовия празник бе кметът на Сапарева баня Калин Гелев, председателят на Общинския съвет Иван Куйов, зам.-кметовете Славчо Коларски и Евелина Нешева. На тържествената света Литургия присъстваха и зам. областният управител Радослава Чеканска, кметът на Дупница инж. Методи Чимев и зам.-кметът Крум Милев.

 

     След светата литургия, в двора на храма "Покров Богородичен" бе раздаден и курбан за здраве. Храмовият празник в с. Ресилово завърши с богата фолклорна програма, в която взеха участие ансамбли от цялата община.