НовиниПринтирай

Откриват Световното първенство по планинско бягане с шествие на атлети от 35 държави

      Утре вечер, на 10-и септември, от 18:00 ч. в Сапарева баня ще бъде официално открито 32-рото Световно първенство по планинско бягане, на което общината е домакин заедно с Българска федерация по лека атлетика. От 17:30 ч. откриването ще започне с представяне на отборите и шествие от центъра на града до амфитеатър "Гейзера". В 18:00 ч. на амфитеатъра ще бъде даден и официален старт на спортното мероприятие. Сред официалните гости на тържествената церемония по откриване ще бъдат министърът на младежта и спорта Красен Кралев, зам.-министърът на вътрешните работи Красимир Ципов и председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов.

 

      На 32-рото Световно първенство по планинско бягане България ще бъде представена от 17 атлети. Трима от българските състезатели са от Сапарева баня. Това са Любомира Пехливанска, Димчо Мицов и Йоана Гелева. Участие в шампионата на планетата ще вземат 350 атлети от 35 държави от шест континента, сред които и най-добрите в тази дисциплина.

 

     Самите стартове на състезанието са в неделя, на 11-и септември. Първият на дистанция 3,6 км., при девойки старша възраст, е в 9:30 ч. от местността "Валявица", а финалът е пред Посетителски център "Паничище". Стартът при юношите е в 10:30 ч. от Посетителски център "Паничище" до хижа "Рилски езера" /дистанция 7,3 км./. Стартът при жените на 7,3 км. е в 11:00 ч. от Посетителския център на Паничище, а финалът им - пред хижа "Рилски езера". Последният старт на състезанието е при мъжете на 12,7 км. в 11:30 ч. от Гейзера в Сапарева баня, а финалът също е на хижа "Рилски езера".

  

 

     Награждаването на най-добрите състезатели от всяко бягане, индивидуалните победители, ще бъдат почетени с цветя на финала на съответната дисциплина.  Церемонията по официалното закриване на спортното мероприятие и награждаването на призьорите с медали ще се състои вечерта на 11-и септември, от 19:00 ч., на амфитеатър "Гейзера".