Общината > Населени местаПринтирай

Курортно селище Паничище

Курорта Паничище е на около 20 минути с автомобил от Сапарева баня по панорамен планински път. Редовен транспорт тръгва от центъра на Сапарева баня. Курортът разполага с хотели за всички видове туристи, а в повечето от тях има хубави нощни заведения и ресторанти. Планинският курорт е разположен в северозападната част на Рила сред красиви и свежи иглолистни гори на 1350-1450 м надморска височина и граничи с националния парк „Рила".

Разполага с уютни хотели, ресторанти, съвременен информационен център, ски-влек с много добра писта. Предлага добро гостоприемство и разнообразна кухня в много заведения за хранене. В района на курорта се намира най-ниското ледниково езеро в Рила - Сухото езеро. Всяка година броят на туристите и почиващите се увеличава, което се обяснява и с постоянно модернизиращата се хотелска база и инфраструктура. Курортът Паничище има няколко предимства, които вече са станали популярни сред туристите в България и в чужбина:

Намира се само на час и половина път с кола от столицата. Цените са изключително конкурентни, а ски-съоръженията му са най-разнообразни и удобни за спорт за всички възрасти. Информационният център предоставя богата информация за Националния парк „Рила", за местната флора и фауна, за природните забележителности в района, за туристическите маршрути до тях, както и допълнителни услуги. Курортът предлага най-благоприятни условия за физическа подготовка на спортисти от всички спортове. Отбори по футбол, волейбол, баскетбол и др. могат да се възползват от прекрасните терени на Сухото езеро. Състезателите по плуване и тенис могат да ползват плувния басейн и тенискорта на хотел „Енергоремонт". Особено благоприятни са условията за зимните спортове.

Курортът Паничище разполага с няколко писти:
- „Бекяра" - алпийска ски-писта 470м, съоръжена със ски-влек за 280 души за 1час
- „Аждера" - детски ски-плац, съоръжен с „бейби" ски-влек и писта 400 м със ски-влек с капацитет 250 души за 1 час - Детска писта 200 м пред хижа „Пионерска"
- Писта за дълго бягане 5000 м
- Ски-писта 400 м със ски-влек за 350 души за 1 час край хижа „Пионерска"
- Хомологирана писта за спускане с шейни на естествена писта 1130 м и др

 

Видео-автор Димитър Димитров