Култура > ЧиталищаПринтирай

Народно читалище "Народни будители 1926"- село Сапарево

Читалище „Народни будители 1926" е основано на 1 ноември 1926 година от Христо Тодоров Наков. Именно затова , че е създадено на 1 ноември то е назовано „Народни будители". Началото е било трудно тъй като читалището както и досега, няма собствена сграда ( то се намира в кметството). Дейността му започва с представяне на различни постановки. Първата изява е поставянето на пиесата "Земята жадува" на Ото Легурски, която е посветена на делото на първите инженери в България и създатели на Сапаревската вада Хаджи Иван и Петре Пугьов.

По късно са поставени пиесите „Чуден човек „ и „Тревога", „Зла свекърва" , „Немили недраги". Интересно е, че пиесата на местния жител Спас Вуков „Мъжът се пропи" със сюжет от тогавашния живот на хората, не само събудила голям интерес, но и допринесла за борбата с пиянството. По това време тук имало страшно много кръчми - те били 11 на брой, а същевременно в цялата страна се провеждал референдум за затваряне на кръчмите. И тук, както навсякъде в периода между 1927 и 1944 година е имало известен застой в работата на читалището. През 1944 година се създава читалищната библиотека, която сега разполага с 11 000 тома литература. Тя съхранява и едни от първите книги на Иван Вазов дарени навремето от нейните създатели.

Най-добри времена за читалището настъпват след 1967 г. , когато се създават различни състави -женска фолклорна група, вокално -иструментална група „Петроана", детска група за автентичен фолклор. През 1980 година ръководител на Женската и Детската група за автентичен фолклор е Лилия Дяковска , под чието ръководство групите жънат големи успехи по сцените и печелят златни и сребърни медали от Фолклорните фестивали. Снимки на групите се появават във вестник „Музикален живот", „Народна култура" „Звезда" и много други. Детската фолклорна група става Лауреат на 6 тия Републикански фестивал за художествена самодейност и носител на 3 златни медала.

Следват записи по Българско национално радио. Децата правят записи и за предаването „Друмник сладкодумник".
През годините самодейците участват в изяви в региона и страната- събори в Копривщица и Велико Търново, печелят различни награди и получават много грамоти. Групите имат издаден един диск със техни изпълнения. В момента към читалището продължават да съществуват Женската фолклорна и Детската фолклорна група. Читалището продължава традициите и не пропуска да отбележи празници като Бабин ден, 1март-когато баба Марта обикаля и раздава мартеници , Коледа с раздаване на подаръци по домовете от дядо Коледа. Читалището участва в организацията и провеждането на Земляческата среща събор на селото.

 

Местоположение: Село Сапарево, Община Сапарева баня, Област Кюстендил, Югозападен регион на България

Адрес: п.код 2645 с. Сапарево; Село Сапарево

Телефон/факс: +359 0707 23373;

eMail: sapa_revo@abv.bg

Народно читалище "Народни будители" е действащо читалище, регистрирано под номер 1100 в Министерство на Културата на Република България , библиотека - 10407

 

Фейсбук страница