Туризъм > ЕкотуризъмПринтирай

По пътя на живата вода

Пътят на живата вода започва от гейзера в центъра на град Сапарева баня и изградения туристическия информационен център близо до него и продължава през ландшафтно оформената екопътека Валявица като първа и най-масово посещавана част от екопътя от гейзера в Сапарева баня по река Валявица през курорта Паничище, Паничишките езера и Скакавишкия водопад до „Сълзите на слънцето" - емблематичните седем рилски езера

Екопътека до манастир "Пророк Св. Илия"

Манастирчето "Пророк Св. Илия" е на километър източно от северния край на Сапарево и Старио камик.
След Първата световна война Ристоско Цветанов от Сапарево решава да построи параклис върху старото оброчище "Пророк св. Илия" за благодарност на бога, че се е завърнал жив и здрав от робство.

Квартал Гюргево - Манастир Св.Стефан- Ръжана

След моста на река Джерман тръгвъме на юг по крайречната улица. Пристигналите в кв. Гюргево с автобус от единствената автоспирка тръгват на юг по улицата, която в горния си край се съединява с крайречната улица.
Някога, пък и сега, Гюргево държеше първо място по броя на водениците в Горно поле, които използваха водната сила на река Джерман.

Екопътека до Овчарченския водопад и Соколов изглед

Пътеката е дълга 7 км. Маршрутът стартира от самото село /850 м.н.в./, върви нагоре по река Горица до Овчарченски водопад и край следващите скокове /водопади/ стига до Соколов изглед /1200 м.н.в./. Жителите на с. Овчарци са направили стъпала и дървен мост откъм източната страна на реката, откъдето се открива най-хубавата гледка към последните два водопада. Предстои доизграждането на екопътеката.

Европейски туристически маршрут Е-4

Село Клисура - Ковачката чешма - Седловината вада - Хижа "Ловна". По този международен туристически маршрут минават най-запалените туристи и любители на природата не само в България, но и от Европа и света.

Сапарева баня - Оброчище Св. Варвара-Езерището

От завоя на шосето за Паничище, след мястото на бившето седалище на Горското стопанство, се тръгва по пътеката на югоизток, която в началото е широка. След като преминем Гольовата нива и местността Шамако, излизаме на площадката на Янкова нива, която е на 120 м. над река Джерман под нея.

 

село Сапарево-Манастир Св.Стефан- Обесен камък-хижа Пионерска

В близко бъдеще този камионен път трябва да премине към четвъртокласната пътна мрежа на Република България. Решението за това бе взето и на сесия в Сапаревобанската община.

Целта е с развитието на туризма този път да се използва като алтернативен на пътя Сапарева баня - Паничище - х. "Пионерска", който е толкова натоварен, че в отделни дни през лятото има по над 500 коли по него.
Началото на този камионен път започва от Сапарево в долния край на селото към билото на Джуганица, където се съединява с камионния път откъм квартал Гюргево.

 

 

Сапарево - манастир Св. Архангел Михаил

От площада на Сапарево се отправяме на югоизток по крайречната улица към манастирчето "Свети Архангел Михаил", което се намира на километър от Сапарево при разклона на долинатна на Лева и Десна река, всред приказен девствен горски парк.

Чемпиънс Фактори байк парк

През месец август бе официално открит най-новият парк за планинско колоездене Чемпиънс Фактори байк парк "Рилски езера".  Паркът за планинско колоездене е съвместна инициатива на Община Сапарева баня, спортен клуб “Чемпиънс Фактори” и "Рила спорт" АД. 

Велопаркът се намира на 80 км. южно от София, непосредствено под Седемте рилски езера. Р азполага с две изградени трасета: едното е предназначено за дисциплината спускане, а другото е туристическо и е подходящо за начинаещи и средно напреднали колоездачи. П редстои изграждане на още планирани трасета: за спускане, ендуро и крос кънтри.