Общината > Населени местаПринтирай

Град Сапарева баня

Град Сапарева баня е административен център на Община Сапарева баня. Освен с природните си забележителности градът е прочут и със своите минерални извори. В града Сапарева баня извира най-горещата минерална вода в Европа 103 °С. Тук се намира и единственият по рода си на Балканския полуостров гейзер - забележителен природен феномен.

Курортно селище Паничище

Курорта Паничище е на около 20 минути с автомобил от Сапарева баня по панорамен планински път. Редовен транспорт тръгва от центъра на Сапарева баня. Курортът разполага с хотели за всички видове туристи, а в повечето от тях има хубави нощни заведения и ресторанти.Планинският курорт е разположен в северозападната част на Рила сред красиви и свежи иглолистни гори на 1350-1450 м надморска височина и граничи с националния парк „Рила".

Село Сапарево

На три километра на изток от площада на Сапарева баня е село Сапарево. Наред с Крайници, Сапарево е най-голямото село в бившия Кюстендилски окръг. Крайната автобусна спирка е на обширния площад пред кметството. Преди да посетим туристическите обекти в селото нека да се спрем съвсем накратко на миналото на това селище.

Село Ресилово

Село Ресилово се намира в полите на Рила. В близост е до село Овчарци (община Сапарева баня) и село Самораново (община Дупница). Ресилово е първото село от община Сапарева баня, което ще ви посрещне, ако идвате от Дупница. Ресилово е известно с манастира "Покров на Пресвета Богородица" - един от малкото действащи женски манастири в България. Красивата сграда е сгушена в гората точно над селото. Манастирът е отворен постоянно за посетители, а всяка неделя сутрин се служи в черквата.

Село Овчарци

Село Овчарци се намира в планински район. Има над 7 водопада и много красива природа. От двете страни на селото се спускат две реки - Горица и Фудиня. Река Фудиня води началото си от северозападното подножие на връх Таш Мандра („каменна мандра"), от няколко извора (Конски кладенец) и се влива в река Джерман.