Култура > Църкви и манастириПринтирай

Манастири

Ресиловски манастир „Покров Богородичен"
Със своето живописно местоположение и с оформлението на обновената сграда в стила на традиционната българска манастирска архитектура той представлява особен интерес като християнски паметник на културата и туристически обект.
Манастир "Свети Стефан"
Разположен е на десния бряг на река Джерман на рида Джоганица в Северозападна Рила, на около 3 км югоизточно от Сапарева баня.

Църквата Св. Архангел Михаил, Сапарево

За това, че някога на това място е имало голям християнски манастир, разрушен от турците, свидетелствуват и разкритите мащабни основи на същия при изкопните работи на новата сграда. На освещаването на новата сграда на църквата на 8 ноември 1997 г. - на Архангеловден, присъствува и патриарх Максим.

Средновековната черква Св. Никола, Сапарево

Средновековната черква "Св. Никола" в Сапарево се намера в североизточната част на старите гробища в Сапарево. Драматична е историята на тази черква през годините на османско робство.В нея и в манастирчето "Св.Архангел" са идвали да се черкуват българи от близки села и градове.

Църква Св. Богородица, Сапарево

Пристигнали в Сапарево, вниманието ни грабва черквата Света Богородица, построена на възвишение,
с камбанария и часовник. Огрявана от слънцето от югозапад, черквата се вижда от всички места на Горно поле.

Църкви в Сапарева баня

Църквата „Св. Четиридесет мъченици" в Сапарева баня
Построена е през 1859 г. За майстор на градежа е нает Цветко от с. Жаблене, Радомирско, а стенописите са рисувани в периода 1878-1879 г.

Църквата „Св. Георги" в Гюргево
Строена е през 1840 г. Вкопана е в земята на дълбочина 1,1 м, каквито са били повечето църкви по време на османското владичество.

Църквата Св. Никола Летни, с. Ресилово

Изградена е през 1806 г. на мястото на по-стар християнски храм. В двора на черквата се намират археологически материали, сред които база на каменна колона и фрагмент от колона, които подсказват, че на това място или в съседство е имало древен храм или светилище. Запазено е предание, че църквата е била посещавана от Апостола на българското националноосвободително движение Васил Левски. Всяка година на 9 май, когато е храмовият празник, тук става голям общоселски събор, на който идват и много гости от околността.

 

Църквата Св. Йоан Богослов, Овчарци

Църквата е строена през 1881 г. от майсторите строители Кирияку и Малце от село Крушево, Дебърско, и от боголюбивите жители на селото. Черквата е шедьовър на възрожденската архитектура. Нейните майстори са представители на Дебърската художествена школа от 18-19 век. Те са майстори строители, живописци и резбари, предаващи изкуството си от баща на син. Интериорът е грациозен, а с построяването на кубето през 1960 от майстор Цане Раков, тя става видима за всички.