НовиниПринтирай

Хиляди гледаха конните надбягвания в Сапарева баня тази година, Калоян Велинов от Овчарци печели за шести път състезанията при конете

       При изключителен интерес протекоха тазгодишните конни надбягвания в община Сапарева баня. Над 2000 души изгледаха традиционните състезания за Тодоровден, като на празника присъстваха не само жители на общината, а и гости от съседните населени места. За първа година форматът на мероприятието бе разширен и обогатен - имаше състезатели от дупнишките села Крайници, Червен брег и Яхиново. За желаещите да посетят празника бе организиран и безплатен транспорт от центровете на населените им места.

 

       Голям интерес от страна на присъстващите и много атракции предизвика тегленето на шейни с тежести, което също бе нов елемент от състезанията. Организаторите получиха поздравления и за промяната на местопровеждането на надбягванията. Досега те се организираха на градския стадион, а тази година се направиха на летището край Сапарева баня. Това доведе до по-голяма посещаемост и интерес от жители и на други населени места.

 

     Първенците в кушиите бяха наградени от кмета на Сапарева баня Калин Гелев. Освен парични награди, победителите бяха наградени и с плакети за участие от Община Сапарева баня. Паричните награди бяха осигурени от различни спонсори от Сапарева баня и региона.

 

     18 участници се състезаваха в надбягванията при конете, като състезанието протече в няколко етапа. Заслуженото първо място, с най-бързия кон Мая, спечели Калоян Велинов от с. Овчарци. Наградата му бе в размер на 200 лв. Организаторите окичиха най-бързия кон Мая с традиционния за победителя венец от цветя. Любопитно е, че Калоян Велинов е един от ветераните в конните надбягвания - той участва за девета поред година, а печели за шести път.

Втори остана Здравко Чучуганов от с. Сапарево. С неговия кон Бойчо спечелиха 150 лв. Борислав Методиев от Дупница бе третият най-добър състезател в конните надбягвания. Наградата за трето място бе в размер на 100 лв.

 

     Тегленето на тежести с шейни протече в две категории - лека до 400 кг. и тежка над 600 кг. В леката категория бяха 11 участници, а в тежката - шестима. До 400 кг. победители станаха: на първо място - Кирил Белчински от Сапарева баня, второ - Борис Минев от Крайници и трето - Здравко Чучуганов от Сапарево, който се класира и втори при конете. В по-тежката категория първо място отново грабна Калоян Велинов от Овчарци, а второ и трето място спечели - Георги Милушев от с. Червен брег, тъй като той се състезава с два коня. И в двете категории паричните награди за първите места бяха по 100 лв., за вторите - по 50 лв., а за третите - по 30 лв.

 

      Атракция в състезанията тази година бе участието на пони, което се състезава с единственото записано за надбягванията магаре. Понито, което, макар и бавно, успя да финишира, спечели поощрителна награда за състезателя Николай Михалков. Участникът Емил Туйов и неговото магаре не успяха да пресекат финиша, но въпреки това получиха поощрителна награда от организаторите.

 

 

      Сред официалните гости, уважили празника на сапаревобанци, бяха народният представител Кирил Калфин и областният управител Виктор Янев. Те поздравиха присъстващите с народния празник и изгледаха с голям интерес тегленето на шейни с тежести.