НовиниПринтирай

Кметът Калин Гелев направи първа копка за поставянето на бюст-паметник на Левски в Сапарева баня

      Навръх Националния празник на България 3 март кметът на Сапарева баня Калин Гелев направи първа копка за поставянето на бюст-паметник на Васил Левски. Символичната първа копка бе направена заедно с председателя на ОбС Иван Куйов и председателя на сдружение "Светлина 2015" Георги Петров, който е един от инициаторите за изграждането на паметника.

 

      "Скъпи съграждани и гости, честита 138 - годишнина от Освобождението на Родината ни. Нека в сърцата си винаги носим гордостта, че сме българи и да възпитаваме същото и в децата си. Благодаря ви за доверието и за подкрепата, които показахте към нас и нашата инициатива", заяви градоначалникът на Сапарева баня. Калин Гелев изказа благодарности за оказаната подкрепа и на сдружение "Светлина 2015" и националния фенклуб на "Левски". "Нека инициативата бъде едно добро начало за изграждането на паметници на всички наши радетели за свобода и независимост. Нека не забравяме, че всички ние сме длъжници на тези велики личности", каза още Гелев.

    

      Сред официалните гости на церемонията бяха областният управител Виктор Янев, зам.-областният Радослава Чеканска, кметът на Дупница Методи Чимев, зам.-кметът на Дупница Крум Милев, архитектът Здравец Хайтов, Влади Въргала и много други. Всички съветници от ОбС - Сапарева баня, общински служители, стотици сапаревобанци и гости на града също уважиха отбелязването на 3 март и първата копка. 

 

    Тържественото отбелязване започна с поднасянето на венци и цветя пред паметната плоча на загиналите сапаревобанци в освободителните борби. Запазване на едноминутно мълчание и глави в знак на признателност пред паметта на героите сведоха кметът Калин Гелев, зам.-кметовете Славчо Коларски и Евелина Нешева, председателят на ОбС - Сапарева баня Иван Куйов и съветниците от местния парламент. Венци и цветя бяха положени и от политически сили, организации, културни дейци и граждани.

 

    По-късно честването продължи с празнична програма, подготвена от учениците от ОУ "Христо Ботев" с ръководител Надя Джоргова. Тържествен водосвет за здраве и благоденствие на сапаревобанци и за успех на начинанието, отслужиха отец Димитър, отец Георги, отец Радослав и дякон Димитър.