Туризъм > ЕкотуризъмПринтирай

Екопътека до манастир "Пророк Св. Илия"

 

Манастирчето "Пророк св. Илия" е на километър източно от северния край на Сапарево и Старио камик.
След Първата световна война Ристоско Цветанов от Сапарево решава да построи параклис върху старото оброчище "Пророк св. Илия" за благодарност на бога, че се е завърнал жив и здрав от робство.

По-късно наблизо до параклиса се строи и сграда за три монахини. Така параклисът става женски манастир. Точно коя година е станал женски манастир не сме изследвали, но монахините са стояли до към 1952 г.
След дядо Ристо, неговият син Георги, заедно с Никола Калвин през 1975 г. построяват чешмата край манастирчето. Това е по времето на свещеник Стефан Димов.

Георги Цветанов заедно с Йордан М. Грахльов прави първия курбан на празника на манастирчето - Илинден. На събора и празника се озовават всички жители на Сапарево, които дават своята лепта за курбана, с която се покриват разходите,а с останалите средства се взема решение да се построи нова по-голяма черква, но бай Георги почива.

През 1989 г., казва Методи Грахльов, заедно с Никола Калвин и неговата строителна група и още 30-40 души доброволци започнахме строежа на новата черква един съботен ден. Едновременно събаряхме старата черква и строяхме новата. Все още имаше страх от забраната на властта. Основите на новата черква са извън тези на старата и по-малка черква. Желаещите да вземат участие в строителството са много. При изливането на плочата идват над 90 души.

По-късно по инициатива на сина на Никола Калвин, Бажидар, който е биснесмен, със средства от общината и негови, както казва неговият баща, се строи битовата сграда с камина, неподвижни маси и тоалетна.
Манастирчето е сред вековна дъбова гора. То е прекрасен туристнически обект, до който може де се отиде и с кола, за да се прекарат неповторими часове сред дивната природа.

 

 

Видео филм за манастира!!!