Култура > Културен календарПринтирай

Традиционни празници в община Сапарева баня

Сурвакари и кукерски игри


Провеждат се ежегодно на 1 януари и бележат началото на новата година. За празника малките деца предварително си набяват дрянови пръчки - суровиски, и с тях рано сутрин сурвакат по гърба първо своите близки с пожелание за здраве и плодородна година, а след това тръгват по групи, да споделят радостта в съседските къщи. Младежите, също на групи, обикалят къщите и изпълняват кукерски игри. Кукерите носят собственоръчно изработени големи маски, завършващи най-често с животински рога, облечени са в животински кожи и традиционни народни костюми. Във всяка група има по една „невеста", един „младоженец" и различни персонажи, които изпълняват своеобразно обредно представление под звуците на пародиен оркестър през целия път и пред всяка къща, която посещават. Срещу това представление плашилата (кукерите) получават дарове и биват добре почерпвани с вино.
В ново време сурвакарските групи и плашилата (кукерите) тръгват от центъра на Сапарева баня и обикалят града, като изпълняват своята комична, но жизнерадостна програма, символизираща победата на доброто и прогонването на злото с настъпването на новата година. Най-колоритните групи и най-оригиналните маски получават отличия и награди.

 

Тодоровден (Кушия)


Празнува се 40 дни преди Великден. На Тодоровден по стара традиция става надбягването с коне. Обичаят е много стар и въплъщава в себе си както най-древни представи от времето на траките за почитане на конника като митичен герой и върховно божество, така и преживелици от воинските традиции на прабългарите, прочути с уменията си като превъзходни конници. Състезанието се организира в съботата след Сирни заговезни на градския стадион в Сапарева баня.

 

Гергьовден


Всяка година на 6 май, Гергьовден, в квартал Гюргево на град Сапарева баня става голям събор. Съборът съвпада с патронния празник на църквата. Св. Георги се почита от народа като покровител на пастирите и на земеделието, но сред българите Гергьовден се празнува и като Ден на храбростта и на българското войнство.

 

Ден на славянската писменост


Всяка година на 24 май, в деня на светите братя Кирил и Методий, по инициатива на училищата и читалищата в Сапарева баня и в селата Сапарево, Овчарци и Ресилово се отбелязва най-тържествено Денят на славянската писменост, на българската просвета и култура с шествия и песни. Училищата се окичват с венци и цветя.

 

Събор „Св. Богородица"


Провежда се всяка година на 15 август като традиционен общоградски събор в присъствието на много гости и от други места на страната. Две църкви, един манастир и няколко параклиса в общината са посветени на Божията майка. На този ден празнуват и всички селища в общината с курбани, които се варят в големи казани и се раздават на енориашите. Курбанът се приготвя по специална старинна рецепта.

 

Съборът на дъновистите


Провежда се всяка година на 19 август край езерото Бъбрека в района на Седемте рилски езера.


Събор на манастира „Св. Богородица"


Всяка година на 1 октомври в манастира „Покров на Пресвета Богородица" край Ресилово се провежда голям събор, на който пристигат много гости от цялата околност и от страната.

 

Ден на народните будители


Отбелязва се на 1 ноември във всички селища на общината. Главен организатор е читалище „Просветен лъч-1905". На този ден се изнасят беседи и лекции за българските народни будители и се организират срещи с творци.

 

МФФ Сапарева баня под наслов "Мома пее, гора се люлее"

 

Сапарева баня  е едно райско кътче, събрало мъдростта на древността предвид богатата история, култура и местни традиции, която  се преплита успешно    с пулса на днешния ден. Фолклорното богатство, бит, култура и идентичност на община Сапарева баня са предпоставка за развитието на успешен културен туризъм.   Международният фолклорен фестивал под надслов „Мома пее, гора се люлее" е една традиция,културно събитие ,което  стартита през 2014г., която и до днес представлява огромен интерес за местните жители, посетители и гости на града.Фестивалът се провежда в рамките на Общинските празници на Сапарева баня при Амфитеатър „Гейзера" . Самодейни състави от България и Македония и много други  участници се надпяват и надиграват в продължение на три дни . Организатори на  Международния фолклорен фестивал са Община Сапарева баня,  НЧ „От извора - 2013" и ТВ Родина.Фестивалът е с конкурсен характер, като възрастови ограничения за участие няма. Възрастта е от значение само в конкурсната програма и при оценяването.Заповядайте!

 

 

 Сурвакари и кукерски игри

Провеждат се ежегодно на 1 януари и бележат началото на новата година. За празника малките деца предварително си набавят дрянови пръчки - суровиски, и с тях рано сутрин сурвакат по гърба първо своите близки с пожелание за здраве и плодородна година, а след това тръгват по групи, да споделят радостта в съседските къщи. Младежите, също на групи, обикалят къщите и изпълняват кукерски игри. Кукерите носят собственоръчно изработени големи маски, завършващи най-често с животински рога, облечени са в животински кожи и традиционни народни костюми. Във всяка група има по една „невеста", един „младоженец" и различни персонажи, които изпълняват своеобразно обредно представление под звуците на пародиен оркестър през целия път и пред всяка къща, която посещават. Срещу това представление плашилата (кукерите) получават дарове и биват добре почерпвани с вино.
В ново време сурвакарските групи и плашилата (кукерите) тръгват от центъра на Сапарева баня и обикалят града, като изпълняват своята комична, но жизнерадостна програма, символизираща победата на доброто и прогонването на злото с настъпването на новата година. Най-колоритните групи и най-оригиналните маски получават отличия и награди.