Туризъм > ЗабележителностиПринтирай

Седемте рилски езера

Никой географ не е успял още да преброи точно всички рилски езера - постоянните, изпълнени с кристална изворна вода, и временните, които се появяват само през лятото, родени от топящите се снегове, но броят им никога не е определян на по-малко от 160. Гордостта на планината е групата от седем езера, разположени в най-високата част на територията на община Сапарева баня, наречена Седемте рилски езера.

Те са група ледникови езера, стъпаловидно разположени в най-високата част от територията на общината в един от най-големите рилски циркуси. Седем капки от сълзите на слънцето пленяват с чара и неповторимостта си. Мястото е едно от най-вълшебните в България. Това се дължи не само на красивите гледки, който представляват тези естествени водни картини пълни с чистотта и светлина, но и заради магическата енергия, която сякаш трепти във въздуха на планината.

Надморската им височина варира от 2095 м. до 2535 м. Циркусът на Седемте Рилски езера на изток е заграден от връх Харамията, на юг от стръмния и скалист склон и билото на Раздела и Отовишкия връх, на запад от височините на езерото Бъбрека и от източния склон на Сухия чал. Циркусът е отворен на север и се отводнява от р. Джерман. И седемте езера са разположени в отделни циркусни стъпала.

От горе надолу езерата носят следните имена: Сълзата, Окото, Бъбрека, Близнака, Трилистника, Рибното и Долното езеро. Водите на езерата се оттичат едно в друго и дават началото на р. Джерман.

Езеро Сълзата е на надморска височина 2535 м. Езерото е малко като размер - има площ 7 декара и дълбочина 4.5 м. То е бистро като сълза и при ясно време водата му е прозрачна до най-голяма дълбочина.

Езеро Окото е най-дълбокото циркусно езеро в България - 37.5 м. Площта му е 68 декара, а надморската му височина - 2440 м. Името на езерото се дължи на наситено синия му цвят и характерната овална форма. Погледнато от Отовишки връх, от въздуха или на сателитна снимка, езерото наподобява очен ирис. При ясно време цветът му е особено наситен поради отражението на небето, а при облачно време изглежда по-опалесцентно. От езеро Окото е възможно да се изкачим до езеро Сълзата или директно до Отовишки връх по маркирани пътеки.

Езеро Бъбрека е емблематично за Рила планина и България. Като такова го определя бъбрековидната му форма - изглежда точно като бъбрек. Разположено е на надморска височина 2282 м. и е дълбоко 28 м. Площта на езерото е 85 декара. Това е второто по големина и дълбочина езеро от групата на Седемте Рилски езера. Бреговете на езерото са стръмни и скалисти, особено от западната и северозападната страна. Прави впечатление, че около бреговете има ивица от по-плитки води, а в средата е максималната дълбочина - тъмна зона с форма като очертанията на езерото.

От езеро Бъбрека до езеро Окото пътят е около 20 минути. Излиза се на малка тераса и ако завиете наляво, след около 25 минути ще достигнете до Сълзата. През зимата пътят е изключително опасен, тъй като се заледява често. Тогава и най-малката грешна стъпка води до падане с непредвидими последици. Ако завиете вдясно, ще трябва да вървите около 40 минути, преди да достигнете Отовишки връх. След изкачване на един по-стръмен участък се върви през обширно равно поле и след това следва 15 минутно изкачване директно към върха. Пътят заобикаля цялото езеро и постепенно се изкачва все по-високо - откриват се неповторими гледки.

Езерото Бъбрека има ключово местоположение, тъй като при северния му бряг се отклонява пътека по билото на Сухия чал за х. Скакавица и пътеката за х. Седемте езера, х. Рилски езера и х. Ловна. Тя преминава покрай друтите езера - Близнака, Трилистника и Рибното с възможност за отклонение за посещение и на Долното езеро. Тристическата обиколна на езерата изисква повечко време.

Езеро Близнака е разположено на 2243 м. надморска височина, има площ от 91 декара и дълбочина до 27 м. Към средата си езерото се стеснява и през безводни години почти се разделя на две по-малки езера, откъдето произхожда и името му.

Езерото Трилистника
е разположено на надморска височина 2216 м. площта му е 26 декара, а максималната дълбочина - 6.5 метра. Има неправилна форма. На места бреговите му очертания се губят в разлети потоци.
Рибното езеро е разположено на надморска височина 2184 м. и е най-плиткото, с дълбочина около 2.5 м. Площта му е 35 декара. Бреговете му са тревисти, а дъното тинесто, обрасло с растителност. На северния му бряг се намира хижа „Седемте езера".

Долното езеро е на надморска височина 2095 м. и събира водите на всички останали езера. Площта му е 59 декара, а дълбочината му - 11 м. Характеризира се с ниски и затревени брегове. От него води началото си река Джерман, която по-надолу по пътя си събира и водите на р. Скакавица. Река Джерман е приток на река Струма.

На всяко от Седемте Рилски езера е монтирана информационна табела с всички характеристики за езерото и правила за поведение в защитената територия. Информационна табела с данни за целия циркус на Седемте Рилски езера е монтирана и на туристическата пътека водеща за езерата.