НовиниПринтирай

Българският еврокомисар г-жа Мария Габриел връчи символичен ваучер на кмета на община Сапарева баня за изграждане на система за безплатен интернет на ключови публични места

 След тържествено посрещане на г-жа Мария Габриел - българският еврокомисар по цифровата икономика и общество в общинска администрация Сапарева баня и кратка разходка из забележителностите на града, при емблематичното за общината място - гейзерa-фонтан, който е най-горещият на континентална Европа, българският еврокомисар връчи тържествено символичен ваучер на стойност 15 000 евро на г-н Гелев с пожелания за успешна реализация на безплатната WIFI мрежа на определените ключови публични места в града.Посетителите на тази уникална природна забележителност вече ще се радват на по-добра свързаност благодарение на WiFi4EU. Това е още един пример как малки,но пряко достигащи до хората проекти имат голяма стойност. Ползите са също за туризма и видимостта на културното наследство - в района на минералните извори около парка на гейзера се намира източната порта на древното селище "Германея".


Г-жа Мария Габриел изказа своите впечатления и благодарности за топлото и гостоприемно посрещане и поздрави кмета  на община Сапарева баня, която е сред първите спечелили общини в Европа, взела участие в Европейската инициатива WIfi4EU. Българският еврокомисар подчерта: „ Това е много силен знак за общината, защото по-голямата свързаност означава повече възможност да се покаже каква невероятна природа има Сапарева баня - общината е една от „перличките" в България и нашата мисия е да я направим по - видима, за да привлечем повече инвеститори и да осигурим нейната разпознаваемост като привлекателна балнео дестинация в България! Пожелавам този ваучер да послужи именно за постигането на тази цел!".

 

Инициативата за безплатен безжичен достъп до интернет WiFi4EU е първата по рода си европейска инициатива, насочена директно към общините . Схемата WiFi4EU, на обща стойност 120 милиона евро, се провежда чрез поредица от покани и обхваща всички 28 държави-членки на ЕС, както и Норвегия и Исландия. Веднъж щом се регистрират на специалния портал WiFi4EU, общините ще могат да кандидатстват за ваучер само с едно кликване. Комисията избира получателите по метода „първи дошъл, първи обслужен", като гарантира географски баланс. Първата покана за кандидатстване бе отправена през ноември 2018, като над 13 000 общини от цяла Европа внесоха кандидатури и бяха наградени с 2 800 ваучера. Община Сапарева баня е сред 113-те български общини, които са изпратили своите кандидатури още в първите 10 секунди след обявеното начало на конкурса и са одобрени за финансиране, което формира голям процент на успеваемост.