НовиниПринтирай

Oбщина Сапарева баня е сред първите 113 общини oт България, която ще получи ваучер за предоставяне на безплатен безжичен интернет на обществени места по обявен конкурс на схемата WiFi4EU на Европейската комисия

215 общини от България (81% от всички 265 местни администрации) са кандидатствали успешно в инициативата за безплатен безжичен интернет на обществени места WiFi4EU, по данни на Европейската комисия. В конкурса от 7 до 9 ноември 2018 г., са участвали общо 13 198 общини от Европейския съюз.Кандидатствалите успешно общини от България са 215.

 

Община Сапарева баня е сред 113-те български общини, които са изпратили своите кандидатури още в първите 10 секунди след обявеното начало на конкурса и са одобрени за финансиране, което формира голям процент на успеваемост. Тези общини ще получат ваучери на стойност 15 000 евро в продължение на 18 месеца, за да изградят безжичен интернет на публични пространства като зали, библиотеки, музеи, паркове, площади и други места от обществен интерес.


С печелилите общини покриват географски всички страни и региони на Европейския съюз - от най-големите и развитите до най-малките и бедните. Целта е не само да има свързаност на отделните хора, но и културен и исторически обмен на информация. Всички регистрирани общини ще станат част от общността наWIFI4EU и ще могат да се свържат с останалите участници в проекта.Предстои подписване на споразумения със спечелилите общини, като след това те ще могат да инсталират мрежата за безплатен интернет и да осребрят ваучера си. „Подобряването на свързаността в ЕС е ключов аспект за стратегическото развитие на цифровия единен пазар, в това число и подбряването на достъпа до интернет услугите като електронно правителство, електронно здравеопазване, онлайн банкиране, видео обаждания и много други възможности, използвайки безплатен безжичен интернет". С тези думи българският еврокомисар по цифровата икономика и общество Мария Габриел приветства в свое изявление спечелилите общини, които са 2800 за цяла Европа.