НовиниПринтирай

20 май е крайният срок за записване в Международния фолклорен фестивал "Сапарева баня - 2018"

 

До 20 май най-късно любителите на песенния и танцов фолклор могат да се запишат за участие в Международния фолклорен фестивал "Сапарева баня - 2018".      Заявката за фестивала може да се свали от сайта на Община Сапарева баня на адрес: www.saparevabanya.bg в раздел „Предстоящи събития", след това да бъде изпратен  по  електронната поща на един от следните имейл адреси:  iordanova_j@mail.bg  или  chitalishte_otizvora_2013@abv.bg.

 Организатори на фестивала са Община Сапарева баня и НЧ "От извора - 2013". Фолклорният празник се провежда и с подкрепата на ТВ "Родина".

  IV Международен фестивал в Сапарева баня тази година ще бъде проведен под егидата на Българското председателство на Съвета на ЕС и ще бъде под мотото: „Това е България". Идеята е по време на ротационното председателство на България  да се покаже на цялата Европейска общност, че се съхранява, разпространява и развива българското народно творчество в неговото многообразие, богатство и колорит. Другото послание е, че фолклорното богатство, бит, култура и идентичност на България е неделима част от културно-историческото наследство на Европа.

  Фестивалът е с конкурсен характер и се провежда винаги в края на месец май в рамките на Общинските празници на Сапарева баня. Тази година фолклорният празник  ще се проведе в дните 26  и  27 май на амфитеатър "Гейзера".

 Възрастови ограничения за участие няма. Възрастта е от значение само в конкурсната програма и при оценяването. Организационният комитет си запазва правото да фотографира, филмира, записва и излъчва в ефира на местни и национални медии, изпълненията на участниците, с цел създаване на архив и реклама на фестивала, без да плаща права и обезщетения.  

 Тази година ще бъде присъдена и специална награда от ТВ "Родина"  на  името  на Костадин Руйчев за  най-добър детски  танцов състав. Наградата е под формата на видеоклип, многократно излъчване по телевизията и присъждане на статуетка. Предвидени са и специалните награди - на кмета на община Сапарева баня Калин Гелев и на ТВ "Родина". Те са под формата на изработване на клип за изключително добро изпълнение в областта на фолклора на индивидуален изпълнител, група или ансамбъл.

Пресцентър Община Сапарева баня

04.05.2018 г.