НовиниПринтирай

Общините Сапарева баня и Дупница ще са домакини на силно състезание по колоездене

Сапарева баня и Дупница ще бъдат домакини на изключително силно състезание по колоездене в края на месец май. Това стана ясно по време на пресконференция, на която бяха обявени подробностите. Надпреварата е за Купа "Долчини" и ще премине в два дни - 26 и 27 май.

 На пресконференцията присъстваха кметът на Дупница инж. Методи Чимев, управителят на белгийската компания Любослав Венков, началникът група "Пътен контрол" Радослав Стоилков, началникът на участъка в курортния град Крум Иванов и Милен Колев - старши специалист „Търговия и туризъм" от Община Сапарева баня.

  "За Дупница ще бъде истинско удоволствие да приеме подобен старт. Убеден съм и за колегите от Сапарева баня. Благодаря на г-н Венков както за усилията по организацията, така и за гласуваното ни доверие. Аз лично нямам спомен подобно мащабно състезание да е провеждано на територията ни с над 200 състезатели от Европа и с техните съпътстващи екипи. Прегърнахме веднага предложението и идеята да реализираме състезанието. Това ще бъде отлична възможност да презентираме и Дупница, и Сапарева баня и затова, каквото е необходимо ще направиме по организацията", заяви инж. Чимев.

 "За Сапарева баня ще бъде удоволствие да сме домакини на подобно колоездачно състезание. Вече имаме опит в организацията на голямо състезание, каквото бе Световното първенство по планинско бягане преди 3 години. Надяваме се, че ще донесем емоции на зрителите, състезателите ще бъдат доволни, а състезанието ще стане традиционно", заяви Колев.

  "В рамките на два дни ще бъдат състезанията както за професионалисти, така и за различните възрастови групи. Благодаря на г-н Чимев и на Сапарева баня, че приеха да се ангажират с един голям като мащаб и организация проект. Убеден съм, че зрителите ще станат свидетели на много интересни състезания и не случайно сме подготвили различни трудности за професионалистите, подрастващите състезатели, както и за аматьорите и ветераните", обясни Венков. "Ще има и демонстративни стартове за децата от детските градини на Дупница и училищата, за да се запалят по този спорт. Ще има награди за всички тях от спонсорите на тура. Наградният финансов фонд е 3 000 лева, отделно традиционните купи, медали и индивидуални награди", допълни Венков. "Това състезание ще бъде своеобразно Балканско първенство, защото ще вземат участие състезатели от Македония, Гърция, Сърбия, чакаме Румъния и други. Много е вероятно да участва и най-добрият състезател на България, който е професионалист в Марсилия - Николай Михайлов, но изчаква програмата да види, за да потвърди. Най-добрите български колоездачи ще бъдат със сигурност. Ще разчитаме на доброволци по организацията за самите състезания както в Дупница, така и в Сапарева баня", заключи Венков.

Големият старт ще бъдат от пл. "Демокрация" в Дупница, през Сапарева баня, където ще има няколко обиколки, а финалът ще бъде в курорта Паничище. Общата дължина е 111,6 км. Различните стартове са с различни дължини. Радослав Стоилков и Крум Иванов заявиха, че ще създадат необходимата организация както за безопасността на състезателите, така и на зрителите. Полицията вече е направила обход на маршрутите. Един от стартовете се очаква да бъде излъчван и пряко по БНТ, обявиха организаторите. Записванията за състезанията както за професионалисти, а също така и за любители - юноши, аматьори, ветерани - става на електронната платформа  cup.doltcini.com.