НовиниПринтирай

Кметът на Сапарева баня присъства на среща на високо равнище с министрите на туризма от страните членки на ЕС

 

Кметът на община Сапарева баня Калин Гелев присъства на среща на високо равнище с министрите на туризма от страните членки на ЕС. Темата на интернационалния форум, провел се в НДК и в контекста на Българското председателство на Съвета на ЕС, бе: "Туризъм и икономически растеж". На събитието, освен градоначалникът на курортната община, присъстваха още зам.-кметът Славчо Коларски и Милен Колев - старши специалист "Търговия и туризъм". 

 

 Срещата откри символичният домакин - министърът на туризма Николина Ангелкова. Сред присъстващите бяха: председателят на Народното събрание Цвета Караянчева, еврокомисар Елжбета Биенковска, вицепремиерът Валери Симеонов, както и генералниятсекретар на World Tourism Organization(UNWTO) Зураб Пололикашвили. В срещата на високо равнище се включиха десетки министри, делегати, кметове, представители на бизнеса и на различни организации от цяла Европа.

 

 В първия панел бе поставен фокус върху устойчивото развитие на туризма. Дискутирани бяха механизмите и начините за постигане на стратегическата конкурентоспособност на европейския туристически сектор чрез възприемане на общ подход за неговото развитие. 

 

"Ролята на туризма в икономически план е безспорна. Развитието и насърчаването на отрасъла са важни за всяка една община в страната", коментира кметът Калин Гелев, давайки висока оценка на събитието и ползите от него. "Сред основните акценти на срещата бяха дискусиите относно съвременните предизвикателства, които стоят пред туризма, както и възможностите те да бъдат решеничрез въвеждане на иновации и развитие на устойчив сектор", разказа още кметът на Сапарева баня. Той поясни, че в хода на срещата е било дискутирано и създаването на Европейски туристически фонд. Като идеята е този фондда насърчава устойчивото развитие на отрасъла и да съдейства за решаване на възникващите проблеми - кадрови, финансиране, създаване на съвместни проекти и т.н.