НовиниПринтирай

С пътуващо кино и прожекция на филма "Те отлитат" в Сапарева баня отбелязаха Световния ден за защита на животните

По повод 4 октомври - Световния ден за защита на животните - в Сапарева баня гостува пътуващо кино на колела, което прожектира безплатно филма "Те отлитат". Прожекцията се състоя в малкия салон на читалище "Просветен лъч - 1905" и събра на едно място десетки любознателни ученици от местното СУ "Христо Ботев".

 Филмът „Те отлитат“ бе представен в рамките на инициативата "Натура 2000 на колела – пътуващо кино", а прожекцията се реализира с подкрепата на Община Сапарева баня. Филмът е събрал историята на няколко вида птици, които днес вече са в списъка на изчезващите видове.

 Повече за филма пред присъстващите разказа Мариана Вълчева от Българското дружество за защита на птиците: "Започнахме един проект, с който искаме да обиколим близо 60 населени места в страната и Сапарева баня е едно от тях. Представяме различни филми, които са заснети в България и пресъздават красотата на нашата природа. Представят най-вече видове, които се срещат и са застрашени от изчезване. Филмът "Те отлитат" представя редките червеногуши гъски, които са останали едва 10 хил. като световна популация. Те идват да зимуват у нас около Дуранкулак и Шабла. Филмът разказва и за къдроглавите и розови пеликани, които се срещат край Бургаските езера. Всяка есен около 60 хил. розови пеликана прелитат над езерата, където спират да се хранят и почиват, преди да поемат на юг. Разказва и за царския орел, като едва 28 двойки от него има в нашата страна. Вече 30 г. се работи за неговото опазване."

 

 Марияна Вълчева поясни още, че идеята на проекта е да запали хора от различни места в страната и един ден, особено в лицето на децата, да се срещне подкрепа и разбиране по проблема. "В наш общ интерес е да опазим природата, така че един ден да я има и да ни има и нас", завърши тя. В края на прожекцията всички деца си тръгнаха с подаръци под формата на информационни материали.