НовиниПринтирай

Малчуганите от с. Сапарево пресъздадоха народни обичаи и ритуали в коледна седянка

  Традиционната коледна седянка пресъздаде детската група към читалище "Народни будители - 1926" в с. Сапарево. Малчуганите от групата представиха автентичните коледни ритуали и обичаи, някои от които и до днес са съхранени живи в българското семейство.

      За празника бяха приготвени и традиционните обредни хлябове и ястия за трапезата. С активното участие на дейците от читалище "Народни будители" и родителите на децата бе оформен кът с автентични предмети от българския бит от миналото. Колоритната седянка трогна и развълнува всички присъстващи, а в програмата имаше още песни, стихчета и разкази.

      Тържеството се състоя в Клуба на кметството в с. Сапарево и бе със символичен вход от 1 лв. Със събраните средства ще се закупят народни носии и аксесоари за фолклорна група към читалището. Присъстващите имаха възможност да дарят средства и в коледния базар, купувайки си картички, сурвачки и играчки, изработени от талантливите деца в Сапарево.

      Традиционната седянка бе част от програмата за коледните празници на читалище "Народни будители - 1926" и Кметството в с. Сапарево.