НовиниПринтирай

Министър Ангелкова посети община Сапарева баня

      Повече от 100 хил. туристи са посетили Рилските езера през активния летен сезон, като ръстът е над 12%. Това съобщи в Сапарева баня министърът на туризма Николина Ангелкова. Тя проведе среща с представителите на местния бранш и посети някои от основните атракции в общината. В дискусията участваха още кметът на Сапарева баня Калин Гелев и областният управител на Кюстендил Виктор Янев. 

      „Сапарева баня има големи перспективи и за развитие на СПА, планински и културен туризъм, а близостта на града до столицата е важна предпоставка за увеличаване на туристопотока“, посочи министър Ангелкова. Трябва да бъде използвана и притегателната сила на Рилските езера и другите природни забележителности в региона, стана ясно от думите й. „Положителна тенденция е, че се отчита ръст на нощувките в областта и в общината от над 17%, но все още преобладават еднодневните пътувания. Затова, с общи усилия, трябва да задържим туристите по-дълго в региона, като им предложим повече атракции и преживявания“, посочи още Николина Ангелкова. 

     По думите ѝ, основен приоритет в работата на ръководената от нея институция е било въвеждането на правила и ред за функциониране на СПА сектора. Важна стъпка за това бе приемането на Наредбата за условията и реда за сертифициране на "балнеолечебен (медикъл СПА) център", "СПА център", "уелнес център" и "таласотерапевтичен център към Закона за туризма. Това е първи подобен подзаконов нормативен акт и с него се въвеждат минимални задължителни законови изисквания, на които да отговарят специализираните центрове. Така ще се прекъсне порочната практика всеки хотел с басейн или сауна да има възможност сам да реши дали да се нарече СПА център и по този начин да не отговори на очакванията на туристите. 

     "Започна процеса по сертифициране на всички балнео и СПА центрове на територията на страната по новите правила, като вече сме получили 107 заявления от специализирани обекти, които желаят да преминат през процедурата", допълни Николина Ангелкова. Сертифицирането е доброволно, но само обектите, които са проверени на място ще могат да носят абревиатурата СПА и ще бъдат вписани в Националния туристически регистър.

     Сапарева баня е част и от проекта за популяризиране на българските ЕДЕН дестинации, като за всяка от тях се изготвят тематични рекламни материали. Сред тях са и видео клипове, които ще бъдат готови до дни и ще бъдат представяни на международни форуми и туристически борси, каза още министърът на туризма.

     "Изключително ми е приятно да приветствам от мое и от ваше име с добре дошли в община Сапарева баня министъра на туризма г-жа Николина Ангелкова и нейния екип. Това е първото посещение на г-жа Ангелкова, убедени сме, че няма да остане единственото", каза кметът на Сапарева баня Калин Гелев. Той благодари на Министерството на туризма, че винаги е имало изключително коректно и позитивно отношение към Сапарева баня, както и навременна информация за различните срещи и мероприятия, които са организирани във връзка с туризма.

 

     "Туризмът е основен приоритетен отрасъл за развитието на икономиката в нашата община. Предвид географското си разположение, природните дадености и богатото си културно - историческо наследство, територията разполага с изключителен потенциал за развитие на този сектор. Разбира се, визията ни е да превърнем Сапарева баня в целогодишно развит курорт, предлагащ комплексен туризъм. Тук имам предвид, не само балнео, СПА и планинския туризъм, но също така и екотуризъм, културен, поклоннически, селски, екстремен", заяви по врем на срещата с хотелиерите Калин Гелев. Той подчерта, че  тенденцията за успешно развитие на туристическия потенциал продължава да върви в положителна посока. Данните показват, че броят на пренощувалите лица се е увеличил спрямо миналата година. Расте броят не само на българските граждани, но и на чужденците.

 

      В рамките на деня министър Ангелкова посети средновековния храм „Св. Никола“, черквата "Успение на Пресвета Богородица" в с. Сапарево и Ресиловския манастир.  Министърът даде брифинг за медиите пред най-горещия гейзер на Балканите, който се намира в центъра на Сапарева баня. 

 

      Община Сапарева баня предлага богати възможности и избор в областта на отдиха и туризма, балнеотуризма, планинския, културния туризъм, екотуризма и зимните спортове. Транспортните връзки и географското разположение са също много благоприятни за развитието им. Центърът на общината, се намира на 60 км. от областния град Кюстендил и на 90 км. от столицата. Околностите предлагат редица маршрути за излети и екскурзии. На територията на горскостопанския участък „Сапарева баня" попада част от Национален парк „Рила", където се намират резерватът „Скакавица" и Седемте рилски езера, курортната местност Паничище и много природни забележителности.