НовиниПринтирай

САЩ и Австрия са №1 на Световното в Сапарева баня

     Американецът Джоузеф Грей и австрийката Андреа Майер спечелиха световните титли при мъжете и жените от 32-ия шампионат на планетата, който се проведе днес в Сапарева баня.


     Грей финишира втори пред хижа "Рилски езера", след Роберт Чемонгес (Уганда). Угандиецът обаче бе дисквалифициран, защото неговият треньор е бягал 600 м. в трасето до него, което е забранено от правилника. Най-напред от българите е Шабан Мустафа, който финишира 24-и. В отборното при мъжете първи са САЩ, а България е на 13-о място.

      При дамите Майер надви с над минута втората Валентина Белоти (Ит.). За австрийката това е втора световна титла след тази през 2014-а. Отборно първи са Италия, а България е на осма позиция. В надпреварата при девойките старша възраст златото спечели Сара Кистнер (Гер), а Диляна Минкина е 16-а. Отборната титла е за Чехия, а България е седма. Златен медалист при юношите старша възраст е Жоел Айеко (Уганда), а Александър Сръндев е 33-и. Отборната титла също е за Уганда. България зае 11-о място.

       Световното първенство бе изгледано на живо от министъра на спорта Красен Кралев, който даде и старта на девойките. Сред гостите бе и Цветан Цветанов, председател на ПГ на ГЕРБ, народният представител Кирил Калфин, областният управител Виктор Янев и Михаела Крумова - председател на ОбС - Кюстендил. Кметът на Сапарева баня Калин Гелев присъства на стартовете при девойките и юношите, изгледа и всички финали при четирите групи.

      "България е втората ми родина, защото тук сме направили заедно много от състезанията в планинското бягане, и то само на високо ниво. Радвам се, че преди години Добромир повярва в бъдещето на планинското бягане и ни помогна да го развием в световен мащаб", заяви Бруно Гозелино, президент на Световната асоциация по планинско бягане.

      Президентът на БФЛА Добромир Карамаринов благодари специално на кмета на Сапарева баня Калин Гелев и министъра на спорта Красен Кралев за безрезервната подкрепа по организацията на шампионата. "Ние от Българска федерация лека атлетика можем да бъдем горди, че през годините сме направили всичко, което може да се направи като състезания в планинското бягане. В самото състезание участва елита на тази дисциплина в света. Въпреки трудното трасе времената които показаха най-добрите бяха отлични", допълни Карамаринов.

 

      Официалното закриване на шампионата е тази вечер от 19,00 ч. в амфитеатъра до Гейзера в Сапарева Баня.