НовиниПринтирай

Откриха Световното по планинско бягане в Сапарева баня

      Официално бе открито 32-рото Световно първенство по планинско бягане в Сапарева баня. Точно 350 атлети от 35 държави от 6 континента дефилираха по улиците на града със знамената, след което заеха място в Амфитеатъра, където бе откриването.

        Гостите бяха приветствани от министъра на младежта и спорта Красен Кралев, кмета на община Сапарева баня Калин Гелев, президента на БФЛА Добромир Карамаринов и председателя на Световната асоциация по планинско бягане Бруно Гозелино.

      "Чест е за нас да приветстваме тук най-добрите 350 атлети от цял свят, които ще защитават честта на своите държави", каза в речта си министър Кралев. "Жителите на Сапарева баня и БФЛА провеждат за трети път такъв голям форум. Така че, мога да уверя всички атлети и гости, че ще се радват на гостоприемството на нашите домакини. Желая успех на всички", каза още той.

      Гостите бяха приветствани радушно и от кмета на Сапарева баня Калин Гелев. "Искам да ви благодаря и от името на всички жители на Сапарева Баня, че сте тук и ще вземете участие в това Световно първенство. Началото бе дадено преди четвърт век, когато в Сапарева баня бе първото състезание по планинско бягане. Днес, благодарение на всички вас, Световното първенство се провежда тук, в Сапарева Баня и честваме 25 години в това красиво кътче на България. Надявам се утре, с вашата подкрепа, българските национали да покажат най-доброто от себе си на Световното първенство. Желая успех на всички участници! И нека утре, в този състав, с едно прекрасно тържество да отбележим отличното организиране от Общината и Федерацията на това Световно първенство", каза пред гостите Калин Гелев.

        Президентът на БФЛА Добромир Карамаринов също приветства всички гости и обяви на атлетите, че всичко това се прави заради тях.

     "Не е лесно, но ние го правим от сърце заради вас, каза още Карамаринов. - Чух, че трасето е доста предизвикателно. Аз обаче знам, че вие обичате предизвикателствата и не обичате да бягате по равното. Планинското бягане е много специална дисциплина и затова вие сте едни много специални атлети. Желая ви успех, не само утре, а и занапред, защото вие сте велики спортисти и го заслужавате", завърши президентът на БФЛА и на организационния комитет Добромир Карамаринов.

       "Обявявам световното първенство по планинско бягане в Сапарева баня за открито", заяви Бруно Гозелино, президент на САПБ. След това гостите чуха химна на Сапарева баня, а след него и химна на Република България. Гостите видяха и автентични танци от региона в програмата, подготвена от домакините.

      Сред официалните лица на откриването бяха и зам.-министърът на МВР Красимир Ципов, евродепутатите д-р Андрей Ковачев и Андрей Новаков, областният управител на Кюстендил Виктор Янев, зам. областният Радослава Чеканска, кметовете на Общините Дупница, Тетевен, Сливница, Рила и Бобов дол, председателите на Общинските съвети на Дупница и Бобошево, зам.-кметове, общински съветници и видни спортисти.