Туризъм > ЗабележителностиПринтирай

Изворът Света вода

 

Света Вода е старо оброчище намиращо се на границата между Рила планина и равнината на Горно Поле. Възникнал в следствие на разседна пукнатина образувана между планината и котловината.Намиращ се в южния край на Сапарева баня и постъпите на планината особенно през турско робство е било идеално място за светилище свързано с местните вярвания за лечебните качества на водата извираща от него.

Представлява извор с непостоянен дебит на вода точно под голяма скала. До ноември 1957 водата от Света Вода е извирала постояно, но като са направени първите сондажи и се пускат минералните извори водата в Света Вода пресъхва.

Това говори, че двата извора минералния и този на Света Вода може би имат връзка въпреки, че водата от извора на Света Вода да не е с еднакъв по състав, химични свойства и температура вода с тази от минералните извори.

Водата от Света Вода не спира завинаги, през определени години тя пак потича и спира. Предполага се, че това се дължи на подпочвени води и снеготопенето. Така през по-дъждовните и снеговити години и особено в пролетно време тя извира отново. Местните хора са изградили вярване, че водата от извора е лековита и за това всеки, който посети извора трябва да си измие лицето и да остави пари за здраве. Точна датировка за това как и кога е създадано като светилище извора на Света Вода няма.

Предполага се, че някъде по времето на турското робство, когато местното християнско население не е имало църкви се е изградила традицията да се ходи на Света Вода и да се прави молебен за здраве. Преди години хората от Сапарева баня са посещавали Света Вода на "Умни петък" няколко дни преди Великден и са завързвали конец от дрехите си за здраве, като тази традиция продължава и сега - който отиде на Света Вода трябва да остави пари и да завърже конец от дрехите си на дръвчетат около извора за здраве.

Днес представлява предимно туристическа атракция - с непостоянното извиране на вода и с преданията за лечебните свойства на тази вода. Добра отправна точка е за туристическите маршрути в тази част на Рила планина.