КултураПринтирай

Култура

В община Сапарева баня съчетават традицията от миналото с времето, в което живеем. На територията на общината действат четири читалища с богати библиотеки, фолклорни певчески групи, детски състави. Голяма атракция за гостите са традиционните кукерски празници, конните надбягвания на Тодоровден, народните събори на християнските празници Гергьовден, Свети Илия, Света

 

                                                         Реализирани дейности в периода 2015-2019

 

1.      Изграждане на паметник на Васил Левски пред сградата на община Сапарева баня.

2.      Подпомагане транспортното обслужване и финансирането на участията на фолклорните групи на територията на община Сапарева баня, както и дейността на Народно читалище  „От Извора 2013" и Клуб на жената „От извора".

3.      Създадена школа за народни инструменти и песни към Народно читалище „От извора-2013"-носители на голям брой награди от фестивали и други участия.

4.      Ежегодно провеждане на международен фолклорен фестивал „Мома пее, гора се люлее" на територията на гр. Сапарева баня.

5.      Ежегодно провеждане на общински празници през м. май на амфитеатър Гейзера.

6.      Изградена нова традиция за Тодоров ден- преместване на мястото на провеждане на събитието от стадиона в гр. Сапарева баня на летището.

7.      Изградена нова традиция-тържествено запалване на коледните светлини и професионална украса на елхата на амфитеатър Гейзера,посрещане на Снежанка и Дядо Коледа, както и безплатни снимки на най-малките със тях.

8.      Изградена традиция-провеждане на детски празник за Великден и направа на великденска украса пред община Сапарева баня.

9.      Извършена първа фаза от археологически разкопки - античен град Германея и разкриване на Източна порта.

  Богородица и др.