Общината > Населени местаПринтирай

Село Овчарци

Площ на Село Овчарци: 18.824km2 (НСИ)
Надморско равнище : 700 - 999m


Село Овчарци се намира в планински район. Има над 7 водопада и много красива природа. От двете страни на селото се спускат две реки - Горица и Фудиня. Река Фудиня води началото си от северозападното подножие на връх Таш Мандра („каменна мандра"), от няколко извора (Конски кладенец) и се влива в река Джерман.

Точни дани за възникването на селото няма. Носят се предания, че по време на турско потисничество селото е носело името Селище. В турските архиви е отбелязано, поради близостта му със Сапарева баня. Знае се неговото местоположение в полето и до днес има местност, която носи името Друмчето, защото има остатък от римски път. Селото е било разположено на кръстопът - оттам е минавал пътят за Пауталия (днешен Кюстендил) и Македония.
Поради честите набези, част от населението се преселва в подножието на планината. И до днес има неголямо пространство, което наричат Поляната. Там сега има черква от 19 век, а има предположения и за по-ранна датировка.

Река Горица с нейните 7 водопада, най-високият от които - Овчарченски водопад, е 39 м. Тя извира от връх Кабул, попадащ в границите на Национален парк Рила. Името на реката идва от една легенда. По турско време в селото живеела една красива девойка на име Горица, която местният бей харесал. Изплашено за себе си, момичето побягнало към планината.
Вече на предела на силите си стигнала висока скала и озовала се на ръба на пропаст, от която скочила, за да запази честта си. Оттогава реката носи нейното име.

Друга забележителност е черквата, строена през 1881 г. от майсторите строители Кирияку и Малце от село Крушево, Дебърско, и от боголюбивите жители на селото. Черквата е шедьовър на възрожденската архитектура. Нейните майстори са представители на Дебълската художествена школа от 18-19 век.

Селото е известно с фолклорната група „Горнополски глас", основана през 1962 г., която представя шопското
двугласно пеене, изпълнявайки местните народни песни. Групата взема участия в много фестивали в страната и има издаден албум. През 2006 г. групата взе участие в третия международен фолклорен фестивал „Софийска пролет", където се представи наред с участници от цялата страна и чужбина.В селото също така функционират и две традиционни тепавици / валявици, в които местните хора от край време използват силата на чистата течащата вода за пране, като напоследък след изграждането на еко пътеката клиентите им се увеличиха.

 

Автор на снимковия материал:
Радослав Кацарски
www.ovchartsi.dir.bg

 

 

Реализирани дейности и проекти в периода 2015г.-2019г.

с.Овчарци

 

1. Полагане на асфалт на 2 бр. улици и направа на тротоари на територията на с. Овчарци- ул. „Водопада" и ул. „Липа"- отпуснати  средства с ПМС .

2. Асфалтиране на „Поляната".

3. Реконструкция на водоснабдителна система на с.Овчарци -водоем с обем 150 куб.м. и подмяна на преносен провод от резервоара на селищната водопроводна мрежа на с. Овчарци за кв. „Кокая", ул. „Бор" и ул. „Водопада".

4. Текущ ремонт и почистване на водохващане на с.Овчарци.

5.  Ремонт и модернизация на детска градина "Св. Анна- база в с.Овчарци.

6. Извършване на строително-монтажни работи на ул. "Спартак", ул."Липа", ул."Горица", ул."Никола Вапцаров", ул."Кокиче", ул."Ридо", ул."Бор" и ул."Г. Бенковски", с.Овчарци.

7. Най- евтиният обществен междуградски и междуселищен транспорт в цяла България- 20 ст. от спирка до спирка и съвременни автобуси, осъществяващи превоза на пътниците.

8. Монтаж на отводнителни шахти и решетки на територията на с. Овчарци.

9. Основен ремонт на канализация на ул. „Прогона", с.Овчарци.

10. Осигуряване на безплатен топъл обяд на нуждаещите се в неравностойно положение и социално слаби хора, по проект, по „ОП за храните".

11. Предоставени  нови кофи за смет на населението-80 бр.

12. Продължаване на проект за назначаване на лични асистенти на нуждаещите се в община Сапарева баня хора.

13. Проект за интегрирани междусекторни социално -здравни услуги от мобилен екип в домашна среда.

14. Отпускане на еднократна помощ от 500 лв. за първокласниците на територията на община Сапарева баня, учащи в СУ „Христо Ботев" от 2019г.

15. Общ устройствен план на община Сапарева баня с цел улеснение на хората за самостоятелна, лесна и бърза проверка на информация относно имотите им и оцифряване на село Овчарци (преминаване към кадастъра).

16. Активно подпомагане на земеделските производители и животновъди чрез отдаване под наем на новоактувани общински имоти.

17. Своевременно осигуряване на дърва за огрев на нуждаещите се жители.

18. Ново водохващане на р. „Горица" и довеждащ водопровод.

19. Монтиране на камери за видеонаблюдение.

20. Подпомагане транспортното обслужване и финансирането на участията на фолклорната група на с. Овчарци.

21. Машинно опесъчаване на улиците при зимни условия.

22. Предстоящ ремонт на екопътеката до Овчарченски водопад съвместно с НП „Рила" и МОСВ.

23. Асфалтиране на 2 бр. улици.

24. Ремонт на ул. „Рила".

25. Ремонт на ул. „Мановица".

26. Изграждане на паркинг за автобуси в училищен двор.

27. Подмяна на детски съоръжения и облагородяване терена на детска площадка при Поляната.

28. Оформяне на  улицата под черквата „ Св. Йоан Богослов".

29. Разширяване и облагородяване на гробищен парк.