Общината > Населени местаПринтирай

Село Ресилово

Общи данни
Население 1 315
Площ 28,331 km²
Надм. височина 900 m
Пощ. код 2621
Тел. код 07030


Село Ресилово се намира в полите на Рила. В близост е до село Овчарци (община Сапарева баня) и село Самораново (община Дупница). Ресилово е първото село от община Сапарева баня, което ще ви посрещне, ако идвате от Дупница.

Ресилово е известно с манастира "Покров на Пресвета Богородица" - един от малкото действащи женски манастири в България. Красивата сграда е сгушена в гората точно над селото. Манастирът е отворен постоянно за посетители, а всяка неделя сутрин се служи в черквата. Ако се намирате в областта през есента, добре е да знаете, че храмовият празник на манастира е 1 октомври. Тогава можете да чуете народна музика, която се свири от рано до късно вечер, гостите играят хоро. Предлагат се отлични ястия и напитки.

Ресилово се споменава в турски документи с имената - Силурли, Рислидж, Рилиц (Рислец). Смята се, че името на селището идва от реса (класче от еднополови цветове на орех).
По най-стария път в подножието на планината, който свързва древна Германия с град Стоби, през средните векове е имало много орехови дървета, които при цъфтеж покривали пътя като с килим.

За древната история на Ресилово говорят и много археологически паметници. Първите заселници тук са траките.
През дългото османско владичество отсяда мюсюлманско население.
Годишният събор на селото се провежда всяка година на 1 октомври.