Общината > За общинатаПринтирай

За общината

Община Сапарева баня е разположена в Югозападна България на 750 м надморска височина, непосредствено под северните склонове на величествената Рила планина и заема североизточната част на Кюстендилска област, като граничи с общините Рила и Дупница. Общата територия е 180,8 кв. км, с население 9 хил. жители и включва пет селища: град Сапарева баня, селата Сапарево, Овчарци, Ресилово и курорта Паничище в най-красивата едноименна местност в Рила.

Освен с природните си забележителности Сапарева баня е прочута и със своите минерални извори. В града Сапарева баня извира най-горещата минерална вода в Европа 103 °С. Тук се намира и единственият по рода си на Балканския полуостров гейзер - забележителен природен феномен.

Транспортните връзки и географското разположение на общината са много благоприятни за развитието на туризма. Центърът на общината - град Сапарева баня, се намира на 60 км от областния град Кюстендил и на 90 км от столицата на България София, само на 15 км източно от град Дупница. До Сапарева баня и курорта Паничище се достига най-удобно по международното шосе Е-79.

В природния ландшафт на община Сапарева баня преобладаващ е планинският релеф, където се открояват стръмните склонове на Кабулския дял на Северозападна Рила с дълбоко врязаните долини на реките Джерман и Горица, както и циркусите на Седемте рилски езера.
Околностите предлагат редица маршрути за излети и екскурзии. В близост до курорта Паничище, разположен в северозападната част на Рила, се намира най-ниското и безотточно езеро на Рила, което също е природен феномен.

Паничище е изходен пункт на туристически маршрути към най-високата планина на Балканския полуостров - Рила. Особено интересна природна забележителност в района на общината е Овчарският водопад на река Горица. В района на Сапарева баня минава и европейският туристически маршрут Е-4. Цялата територия на общината попада в зоната на влияние на процесите на трансгранично сътрудничество с Република Гърция и Република Македония.
Община Сапарева баня предлага на вниманието на българските и чуждестранните инвеститори и потребители на природни ресурси, на любителите на природни забележителности и на чиста екологична среда богати възможности и избор в областта на отдиха и туризма, балнеотуризма, планинския, културния туризъм, екотуризма и зимните спортове.

Една трета от общината е включена в национален парк „Рила".

 

Официална страница на община Сапарева баня във фейсбук!

 

Дестинация Сапарева баня- видео