БалнеологияПринтирай

Градска баня и Аква клуб

След ден прекаран по пътеките в Североизточна Рила, наградете себе си с посещение на банята с най-горещите и лечебните води в Европа. Лечебните свойства на бликащите при Сапарева баня минерални води са били познати на най-древните обитатели в този красив кът на България и те до голяма степен предопределят неговата богата и интересна история

Специализирана болница за рехабилитация „Сапарева баня” АД, гр. Сапарева баня

Ако имате въпроси или търсите консултация, свържете се с нас на тел. 0707/220-55, 0707/222-30

 или пишете на имейл: sbrsaparevabania@abv.bg

 

Сапарева баня се гордее със студената си чиста планинска вода и с лековитата си минерална вода. Съставът на минералната вода е серен със значителни равнища на желязо, калций и манган. Тя е най-горещата вода на Балканите, която изригва и в единствения балкански гейзер.

Лечебната сила на водата

Минералната вода в Сапарева баня спада към групата на специфичните. Характеризира се като хипертермална, слабоминерализирана, сулфатно-хидрокарбонатна, натриева, флуорна, силициева и сулфидна. Сапаревобанската минерална вода е бистра, безцветна, с мирис на сероводород.

Балнеотуризъм

Сапарева баня разполага с много добри условия за развитието на балнеотуризма. Главната предпоставка за това са лечебните геотермални води, с каквито този край е щедро надарен. Водата на топлите му минерални извори е с най-богато съдържание на сероводород в България - 15,5 мг/л.