Общината > ИсторияПринтирай

Праисторическото поселение при Кременик

В местността Кременик се намира праисторическо селище, където са открити много археологически находки, доказващи, че там животът не е прекъсвал от ранния през средния и късния неолит. Първите обитатели на праисторическото селище са дошли от долината на Струма и са носители на една от най-древните цивилизации в Европа.

История на Сапарева баня-Древна Германея

Най-старото известно име на града Германея, който се е намирал на територията на днешния град Сапарева баня, е останало от времето на траките и е било свързано, както установяват езиковедите, с намиращите се тук горещи минерални извори. Те обясняват произхода на селищното име с езика на траките, според тях „германея" означавало „гореща вода".

Божества лечители

В района на минералните извори, както доказват множеството археологически находки, в древността е имало светилище, издигнато в чест на Асклепий. То придобило много голяма популярност в древността поради лечебната сила на извиращите там минерални води, от които получавали изцеление или облекчение на болките си много хора.

Римски минерални бани

Множеството антични монети от римската епоха, намирани в района на град Сапарева баня, свидетелстват и за нещо повече от наличието на светилище на лечебните божества. Римляните много отрано са познавали лечебните свойства на минералните води и са ги използвали най-рационално.

Средновековното селище при Сапарева баня

Селището, което съхранило името Германея, се е намирало също на територията на Сапарева баня около старата църква „Св. Никола". През V в. градът пострадал силно от варварските нападения. По време на управлението на император Юстиниан I в началото на VIв. укрепителната система на Германея е подновена и усилена. Построява се и втора, долепена до първата, отбранителна стена.

Паметна плоча на Николай Хайтов

Паметната плоча на Николай Хайтов е открита на 1 ноември 2009 г. за Деня на народните будители и в чест на 90 годишнината му. Направена е по проект на синовете му Здравец и Александър, които присъстваха на откриването. Бил е лесничей в Сапарева баня две години.

Бюст паметник на Васил Левски

Бюст-паметника на Васил Левски бе открит на рождената му дата в Сапарева баня. Първата копка беше направена на 3 март 2016г. Автор на бюст-паметника е Иван Петров.В продължение на половин година течеше благотворителна кампания за набиране на средства, която бе подкрепена от различни организации и десетки граждани на Сапарева баня и областта. На 3 март бе направена и първата копка.