Предстоящи събитияПринтирай

Местни избори за общински съветници, за кметове и Национален референдум на 25 октомври 2015 г.

Тук можете да намерите информация относно предстоящите избори   за общински съветници и за кметове на 25 октомври 2015 г.

За 3-та поредна година като част от Общинските празници в Сапарева баня ще се проведе фестивалът

      Трето издание на Международния фолклорен фестивал "Мома пее, гора се люлее" ще се проведе в Сапарева баня като част от Общински празници 2017 г. Самодейни състави от цяла България и съседните държави ще се надпяват и надиграват в рамките на дните от 27-ми до 28-ми май. Фолклорният празник ще проведе на амфитеатър "Гейзера". 

 

 

Община Сапарева баня ще се рекламира в най-големия туристически форум за България "Ваканция и СПА експо"

Община Сапарева баня ще се рекламира в най-големия туристически форум за България "Ваканция и СПА експо"

На 3 март в Сапарева баня ще се направи първа копка за поставяне на бюст - паметник на Васил Левски

      На националния празник на България - 3 март, - ще се направи първа копка за поставяне на бюст - паметник на Васил Левски в град Сапарева баня. Събитието ще се състои от 13:00 ч. пред сградата на Община Сапарева баня. Преди това, по повод Освобождението на България, ще бъдат поднесени венци и цветя пред паметника на 

В конните надбягвания за Тодоровден в Сапарева баня за първи път ще има участници и от Крайници, Червен брег и Яхиново

      Форматът на провеждане на традиционните конни надбягвания за Тодоровден в община Сапарева баня тази година ще бъде разширен. За първи път, освен сапаревобанци, ще могат да се състезават и участници от селата Крайници, Червен брег и Яхиново. Конните надбягвания ще се проведат на 19 март (събота) от 11:00 ч.

 

      

Втори Международен фолклорен фестивал Сапарева баня -2016

Нека покажем, че всички заедно можем да съхраняваме, разпространяваме и развиваме българското народно творчество в неговото многообразие, богатство и колорит.

Община Сапарева баня ще отбележи 140-годишнината от Априлското въстание

      Утре, 20 април, в община Сапарева баня ще бъде отбелязана 140-годишнината от избухването на Априлското въстание. Събитието ще започне от 12:00 ч. пред паметната плоча на загиналите сапаревобанци в освободителните борби.

 

      Венци и цветя ще бъдат поднесени от Общинска администрация, от Общински съвет - Сапарева баня, от организации и граждани. Преди полагането на венци и цветя, от Общината и читалище "Просветен лъч - 1905" са подготвили кратка тържествена програма по повод годишнината. 

Община Сапарева баня и читалище "От извора - 2013" организират детски празник за 1 юни

      Община Сапарева баня и читалище "От извора - 2013" организират детски празник за всички малчугани от общината по повод 1 юни. Тържеството ще започне от 10:00 ч. на амфитеатър Гейзера.

 

Постановката "Големанов" безплатно за сапаревобанци като част от Общинските празници

      Като част от Общинските празници на Сапарева баня, които традиционно се провеждат в края на месец май, сапаревобанци ще могат да гледат постановката "Големанов". Комедията, представена от дупнишкия театър "Невена Коканова", ще бъде с вход свободен за жителите и гостите на Сапарева баня. 

За втора поредна година Международният фолклорен фестивал "Мома пее, гора се люлее" ще бъда част от Общинските празници в Сапарева баня

      За втора година поред, в рамките на Общинските празници на Сапарева баня, ще се проведе Международният фолклорен фестивал под наслов "Мома пее, гора се люлее".     Самодейни състави  от  цяла България и Македония ще се надпяват и надиграват в продължение на два дни - 28 и 29 май /събота и неделя/. Международният фолклорен фестивал се организира от Община Сапарева баня, НЧ "От извора - 2013" и със съдействието на ТВ "Родина". 

Община Сапарева баня ще се включи в кампанията

      И тази година община Сапарева баня ще подкрепи и участва активно в кампанията "Да изчистим България заедно", която се провежда за шести пореден път. Кампанията се организира от BTV и с подкрепата на Министерство на околната среда и водите. Традиционно инициативата се провежда в навечерието на Международния ден на околната среда - 5-ти юни.

 

     Почистването в Сапарева баня ще се състои на 4 юни /събота/ от 10:00 ч. От Общината се предвидили да бъдат почистени местностите около началната станция на лифта, паркът "Николай Хайтов", районът около Гейзера и парилото, районът около детската градина и училището в Сапарева баня, както и двора на училището.

 

     От Община Сапарева баня призовават своите граждани да дадат личен пример, да се включат и да допринесaт за успеха на националната кампания. От Общината информират още, че за всеки, който желае да се включи, са осигурени ръкавици и чували.

 

Концерт на Школата по пиано в Сапарева баня по случай Баба Марта

Децата от Школата по пиано към НЧ "Просветен лъч - 1905" - град Сапарева баня ще представят кратък музикален концерт на 1-ви март. Талантливите деца, с ръководител Надя Джоргова, ще изнесат музикална програма по случай Баба Марта.     Концертът ще се състои утре, на 1-ви март, от 15:30 ч. в малкия салон на НЧ "Просвен лъч - 1905". Входът е свободен! 

 

 

НЧ "От извора - 2013" и Община Сапарева баня организират празничен концерт по случай 3-ти март

      Празничен концерт по случай националния празник на България 3-ти март ще се проведе в град Сапарева баня. Концертът се организира от дейците от НЧ "От извора - 2013" и Община Сапарева баня.

 

      Тържественото отбелязване ще се състои в навечерието на националния празник - на 2-ри март /четвъртък/ от 17:30 ч. Мястото е големият салон на НЧ "Просветен лъч - 1905", а входът за концерта е свободен. 

Пернишката галерия „Любен Гайдаров” ще гостува с изложба в Сапарева баня

     Пернишката Градска художествена галерия „Любен Гайдаров” ще гостува с изложба на 15 юли /петък/ в град Сапарева баня. Изложбата ще бъде открита в 17:30 ч., а домакин е Градската художествена галерия „Васил Крапчански”.

     През целия летен сезон посетители и любители на изкуството ще имат възможност да се насладят на изложбите, гостуващи в ХГ „Васил Крапчански”. Галерията е с работно време сутрин от 8:30 до 17:30 часа, с почивни дни събота и неделя.

На 18 юли, рождената дата на Левски, в Сапарева баня ще бъде открит официално бюст-паметникът му

      На 18 юли, рождената дата на Васил Левски, в град Сапарева баня ще бъде открит официално бюст-паметникът на великия българин, станал символ на националното ни достойнство. Тържествената церемония ще започне от 12:00 ч., а веднага след това представители на институции и граждани ще положат цветя в знак на признателност към живота и делото на Дякона.

 

 

      Бюст-паметникът се намира пред сградата на Община Сапарева баня и се открива за 179 - годишнината от рождението на Апостола. Признателността на гражданите на Сапарева баня към епохалното дело и мъченическата смърт на Левски намира израз в изграждането на бюст-паметника му в центъра на града. Монументът е изграден със средства, дарени от родолюбиви българи, а  инициативата за това бе на кмета на Сапарева баня Калин Гелев и на сдружение "Светлина - 2015". 

За десета поредна година в Сапарева баня ще се проведе "103 градусов хоровод - надиграване"

      Сдружение "Бисер 2000" - град Благоевград със своя фолклорен ансамбъл "Бисер" и с подкрепата на Община Сапарева баня и тази година организира "103 градусов хоровод - надиграване". Фолклорният празник ще се проведе на 30 юли /събота/, началният час е 18:30 ч., а мястото е амфитеатър Гейзера в град Сапарева баня.

 

 

В Сапарева баня ще се проведе среща-разговор с представители на МРРБ във връзка с присъединяване на общинското ВиК към Водната асоциация

      На 25 юли /понеделник/ в град Сапарева баня ще се проведе среща-разговор с представители на Министерство на регионалното развитие и благоустройство във връзка с обсъждане на темата за присъединяване на общинското ВиК към Водната асоциация. Срещата ще започне от 18:00 ч. и ще се състои в голямата зала на НЧ "Просветен лъч - 1905". На нея представителите на МРРБ ще дадат разяснения по темата.

 

     На срещата ще присъстват кметът на общината Калин Гелев, председателят на ОбС - Сапарева баня Иван Куйов, общински съветници, управителят на "ВиК - Паничище" - гр. Сапарева баня Петър Василев, народният представител Кирил Калфин и областният управител Виктор Янев. 

 

 

     Общинска администарция - Сапарева баня и Общински съвет - Сапарева баня канят жителите на общината да вземат участие, за да изкажат своята позиция и да зададат интересуващите ги въпроси. 

Държавен шампионат по планинско бягане на 4-ти август в Сапарева баня

Сапарева баня ще бъде домакин на Държавно първенство по планинско бягане за мъже, жени, юноши и девойки старша възраст до 20 години. Стартът на шампионата е утре /4-ти август/, в 9:30 ч., от беседката на големия завой по пътя за Паничище. След старта на девойките, в 10:30 ч., от Посетителския център на Паничище ще стартират и юношите до 20-годишна възраст. В 11:00 ч. е стартът при жените, а в 11:30 ч. - при мъжете. Право на участие имат всички картотекирани състезатели по наредбата на Българска федерация лека атлетика.

 

     С провеждането на Държавното първенство ще бъдат излъчени шампионите по планинско бягане за горните възрастови групи за 2016 г., както и ще бъде направена селекция за националния отбор по планинско бягане. Състезанието се провежда под патронажа на кмета на община Сапарева баня Калин Гелев.

 

 

      Само преди два месеца Сапарева баня бе домакин и на Държавния шампионат по планинско бягане при юноши и девойки младша възраст, и момичета и момчета до 16 години.

Негово Светейшество Бългаският патриарх Неофит ще присъства на храмовия празник на Ресиловския манастир

      На 1 октомври ще бъде отбелязан храмовият празник на Ресиловския девически манастир "Покров Богородичен" в с. Ресилово. На празника на манастира ще присъства лично Негово Светейшество Българският патриарх и Софийски митрополит Неофит. 

Министър Ангелкова ще посети oбщина Сапарева баня

       Министърът на туризма Николина Ангелкова ще посети община Сапарева баня  утре, 13 октомври (четвъртък) 2016 г.

       В рамките на посещението си, министър Ангелкова ще проведе среща с туристическия бранш и ще разгледа някои от забележителностите на територията на общината.

           От 12:30 ч. е предвиден брифинг за  представителите на медиите, който ще се проведе на амфитеатър "Гейзера".

Децата от ДГ "Св. Анна" ще се включат в празничната програма за Деня на християнското семейство в Сапарева баня

      С празнична програма, организирана от читалище "Просветен лъч - 1905" и предучилищна група "Детелина" от ДГ "Св. Анна", ще бъде отбелязан Денят на християнското семейство в град Сапарева баня.

      Със съдействието на Община Сапарева баня по повод 21 ноември се организира и изложба на тема "Моето семейство". Автори на изложбата са малчуганите от ДГ "Детелина". Организаторите от читалище "Просветен лъч - 1905" са подготвили и тематична презентация за Деня на християнското семейство.

      Празникът ще се проведе от 10:00 ч. /понеделник/ в малкия салон на читалище "Просветен лъч - 1905".

 

 

 

 

Община Сапарева баня организира традиционни конни надбягвания по случай Тодоровден

Събитието ще се проведе на 4 март/ събота/ от 11:00 часа на летището на община Сапарева баня.

Коледната елха на Сапарева баня ще е пред амфитеатър "Гейзера", палят светлините на 9-ти декември

      Коледната елха на Сапарева баня тази година ще грейне в района на амфитеатър "Гейзера". Елхата, която традиционно се украсяваше на центъра в Сапарева баня, пред сградата на Общината, за първа година ще бъде преместена. Коледното дръвче вече е поставено в района на Гейзера, а на старото място е засадено живо такова. То бе засадена в началото на месец април по повод Седмицата на гората. От Община Сапарева баня обясниха решението си за преместването с това, че новопосаденото е още малко като параметри и, докато порасне, ще бъде украсявано и друго.

     Провеждането на коледните и новогодишните празници също ще се състои в района на амфитеатър "Гейзера".   

      Светлините на коледното дръвче в Сапарева баня ще бъдат запалени официално на 9-ти декември вечерта /петък/. Освен празнична програма, организаторите от Община Сапарева баня са предвидили за малчуганите и много изненади. Малките жители и гости на общината ще имат възможност да се снимат с Дядо Коледа и Снежанка, а събраните средства ще отидат за благотворителна цел. 

 

 

Утре палят светлините на коледната елха в Сапарева баня

 

Утре вечер, на 9-ти декември, ще бъдат запалени официално светлините на градската коледна елха в Сапарева баня. Тържеството ще започне от 17:30 ч. на амфитеатър "Гейзера", а в програмата ще се включи Вокалната група към СУ "Христо Ботев". В 17:45 ч. светлините на елхата ще бъдат пуснати и тя ще заблести с цялата си красота, в програмата е предвидена и заря.

Предколедна изложба с акварели на местни творци и гости в Сапарева баня

       Предколедна изложба с акварели на местни творци и гости ще се открие утре в Сапарева баня. Изложбата се организира от Представителството на Съюза на българските художници в Сапарева баня и Община Сапарева баня.

      Свои творби ще представят художниците Антония Мицова, Весела Гелева, Богомил Благоев, проф. Панайот Панайотов, Димчо Мицов, Коста Льондев, Николай Янакиев, Илия Илиев, Васил Вълев, Васил Соколов, Димитър Касабов, Иван Кънев и Силвия Славкова.

      Откриването ще се състои на 20-ти декември /вторник/ от 12:30 ч. в ГХГ "Васил Крапчански". Картините ще бъдат изложени в ГХГ "Васил Крапчански" в продължение на един месец. 

 

 

Пресъздаване на коледна седянка от децата в с. Сапарево

 

       Пресъздаване на традиционната коледна седянка пред жителите на с. Сапарево ще представи детската група към читалище "Народни будители - 1926". Малчуганите от групата всяка година пресъздават различни традиции и ритуали от календара и така съхраняват живи старите обичаи.

 

      Детската коледна седянка ще се представи на 18-ти декември /неделя/ от 13:00 ч. в Клуба на кметството в с. Сапарево. Входът за нея е 1 лв., като със събраните средства ще се подпомогне детската фолклорна група към читалището, за да се закупят необходимите народни носии и аксесоари.

      Събитието е част от програмата за коледните празници на читалище "Народни будители - 1926" и Кметството в с. Сапарево.

 

      Преди това, на 17-ти декември, децата в Сапарево ще майсторят сурвачки, коледни картички и играчки. Изработените материали в коледната работилница ще бъдат изложени на базар на 18-ти декември в сградата на кметството. Тогава всеки, който желае, ще може да си закупи красива картичка или сурвачка, а със средствата ще подпомогне детската група към читалището.

 

      В програмата за Коледа е предвидено още и пристигането на Дядо Коледа в с. Сапарево. Белобрадият старец ще зарадва със своето присъствие малчуганите на 25-ти декември /от 12:00 ч./ на центъра в с. Сапарево.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Безплатни театрални пиеси и коледно тържество на школата по пиано на 20-ти декември в Сапарева баня

Две пиеси с вход свободен за жителите и гостите на Сапарева баня ще бъдат представени на сцената на НЧ "Просветен лъч - 1905" на 20-ти декември /вторник/. Пиесите "Тигърът" и "Машинописци" от Мърей Шизгал ще бъдат пресъздадени от Общински драматичен театър "Невена Коканова" - град Дупница. 

      Безплатните постановки са част от коледно-новогодишната програма на Община Сапарева. Зрителите ще могат да се насладят на прекрасното изпълнение на актьорите Ивайло Захариев, Мария Миради, Виктория Янева и Иван Иванов. Постановките ще започнат от 18:30 ч.

 

 

В Сапарева баня за първи път от години Богоявленският кръст ще бъде хвърлен в течаща вода

      В Сапарева баня за първи път от близо десетина години хвърлянето на Богоявленския кръст ще бъде в течаща вода. Кръстът ще бъде хвърлен във водите на р. Валявица. Ритуалът по хвърлянето му за Йордановден ще започне от 12:00 ч., а мястото е мостът на ул. "Васил Петлешков", в близост до сградата на Община Сапарева баня.

     В с. Сапарево ритуалът също ще започне от 12:00 ч. в местността при параклиса "Св. Архангел Михаил". В с. Ресилово светият кръст ще бъде хвърлен от 11:00 ч. на традиционното място при черквата. В с. Овчарци ритуалът ще се състои около 8:30 ч. в река Горица.

Пресъздават обредното поливане на Бабинден в Сапарева баня

Пресъздаване на обредното поливане на Бабинден - един от големите народни женски празници - ще се направи в Сапарева баня на 21-ви януари. Организатори на събитието са НЧ "Просветен лъч - 1905" и Община Сапарева баня.

Община Сапарева баня обявява ученически конкурс за есе и рисунка по повод 19-ти февруари

      Тематичен конкурс за 19-ти февруари - паметната дата от обесването на Васил Левски - обявява Община Сапарева баня за всички ученици от СУ "Христо Ботев".

      Най-малките възпитаници на школото, които са от 1-ви до 4-ти клас, могат да участват в конкурса със своя рисунка /техниката е по избор/.

      Учениците от 5-ти до 7-ми клас могат да се включат с есе на тема: "Моят поглед към героизма на Апостола" /до две машинописни страници/.

      За всички ученици от 8-ми до 12-ти клас темата на есето в конкурса е: "Съвременният образ на Левски" /до две машинописни страници/. 

Сапарева баня ще домакинства на държавен шампионат за ветерани в зимните спортове

       В края на месец февруари община Сапарева баня ще бъде домакин на държавно първенство за ветерани по ски алпийски дисциплини и ски бягане. Шампионатът ще се проведе в дните от 24 до 26 февруари, като се очаква в двете дисциплини да се включат над 500 състезатели от цяла България. Участие ще вземат и 20 скиори-ветерани от Сапарева баня.

      Курортното планинско градче ще бъде домакин на престижния шампионат за трети път. Първенството се организира от Българска мастърс федерация със съдействието на Община Сапарева баня, ски клуб "Паничище" и "Рила спорт" АД.

       "Сапарева баня има традиции в зимните спортове, а това първенство е чудесна възможност отново да бъдем домакини и да посрещнем едни от най-добрите скиори в България", коментира кметът Калин Гелев.

       Припомняме, че от миналия месец вече работи и ски влекът на писта "Бекяра", който в последните десетина години не функционираше. "Ски влекът на Паничище работи оптимално и най-важното е, че туристите са доволни. Да се надяваме, че и времето ще позволи да има един пълноценен сезон поне до месец март", каза още кметът Гелев. 

 

 

Сапарева баня ще отбележи 144 години от гибелта на Левски

       На 19-ти февруари /неделя/ от 9:30 ч. община Сапарева баня ще отбележи 144-тата годишнина от гибелта на Васил Левски. Тържественото отбелязване ще се състои пред централния вход на сградата на Общината, до бюст-паметника на Апостола.

      В програмата с рецитал, посветен на живота и делото на Левски, ще се включат учениците от 2-ри "А" клас на СУ "Христо Ботев", с ръководител г-жа Елка Стоилова.

      По време на церемонията ще бъдат наградени и победителите в тематичния ученически конкурс за есе и рисунка, организиран от Община Сапарева баня и СУ "Христо Ботев". Всички рисунки на децата ще бъдат изложени в салона на НЧ "Просветен лъч - 1905", където ще могат да бъдат разгледани. На самото тържество ще бъде прочетено и есето, спечелило първа награда в конкурса. Темата на есето за учениците от 5-ти до 7-ми клас бе "Моят поглед върху героизма на Апостола".

      В края на церемонията ще бъдат поднесени венци и цветя пред бюст-паметника на Дякона. 

 

 

РАБОТИЛНИЦА НА БАБА МАРТА В ГРАД САПАРЕВА БАНЯ

На 28 февруари /вторник/ 2017 г. от 10:30 ч. във фоайето на НЧ "Просветен лъч - 1905".

В ИЗРАБОТВАНЕТО НА МАРТЕНИЧКИТЕ ЩЕ СЕ ВКЛЮЧАТ УЧЕНИЦИ  ОТ 4-ти  КЛАС ОТ СУ "ХРИСТО БОТЕВ", С ПОМОЩТА НА ЕКСПЕРТИ ОТ РИОСВ И ЖЕНИТЕ ОТ ФОЛКЛОРНА ГРУПА "ГЕРМАНЕЯ" КЪМ НЧ "ПРОСВЕТЕН ЛЪЧ - 1905".

МАТЕРИАЛИТЕ ЗА ИЗРАБОТКАТА НА МАРТЕНИЦИТЕ ЩЕ БЪДАТ ОСИГУРЕНИ ОТ РИОСВ - ПЕРНИК.

ВСЯКО ДЕТЕ ЩЕ ЗАНЕСЕ НАПРАВЕНАТА ОТ НЕГО МАРТЕНИЦА В КЪЩИ, ЗА ДА Я ПОДАРИ НА БЛИЗЪК ЧОВЕК!

 

 

На 25-ти и 26-ти февруари Сапарева баня и Паничище посрещат най-добрите скиори-ветерани от страната

      "Община Сапарева баня и курортно селище Паничище ще бъдат домакини на 39-ия Държавен шампионат по ски за ветерани. Най-добрите скиори-ветерани от цялата страна ще пристигнат при нас, за да се включат в един от най-масовите шампионати по ски. Община Сапарева баня е сред организаторите на престижната спортна надпревара, като ще бъдем за трети път домакини на държавния шампионат за ветерани", обяви кметът Калин Гелев.

       Организатори на спортния форум са Българската мастърс федерация, ски клуб "Паничище" и "Рила спорт" АД. От страна на Българската мастърс федерация ще присъства председателят й Здравка Йорданова.

      Здравка Йорданова е световна шампионка от първенството в Нова Зеландия (1978). Носителка е на два сребърни медала от първенства на планетата в Амстердам (1977) и Блед (1979). Спортист номер 1 на България за 1978 г. От 1991 г. е председател на Българска федерация за ветерани спортисти. Член е на Изпълнителния комитет на БОК. Известно време е посланик на България за спорт, толерантност и феърплей към Съвета на Европа. Наградена е с орден „Стара планина" I степен „за изключително големите ѝ заслуги към Република България в областта на физическото възпитание и спорта" (2011).

      На 24-ти февруари вечерта е техническата конференция, а самите стартове са в събота и неделя - на 25-ти и 26-ти февруари. На 25-ти февруари от 9:30 ч. ще бъде даден официалният старт по ски алпийските дисциплини. Стартът е от горна станция на ски влека, намиращ се до хижа "Рилски езера". Награждаването на индивидуалните и отборни медалисти ще бъде същата вечер.

 

 

 

 

Ателие "Великденско изписване на яйца" за децата в Сапарева баня на 13-ти април

      Ателие за изписване на великденски яйца ще се проведе на 13-ти април /четвъртък/, от 10:00 ч. във фоайето на НЧ "Просветен лъч - 1905" в град Сапарева баня. Великденското изписване на яйца се организира от Община Сапарева баня и НЧ "Просветен лъч - 1905". Различни техники за изписване на яйца на децата ще покажат самодейци от читалищата в общината. 

 

 

Представяне на детска електронна книжка на ученички от Сапарева баня

       На 25-ти април /вторник/ от 15:30 ч. в малкия салон на НЧ "Просветен лъч - 1905" в град Сапарева баня ще бъде представена електронната детска книжка "Приключенията на Ноа". Нейни автори са третокласничките Рая Милтенова и Виктория Димитрова. 

      Детската книжка, разказваща забавни и вълнуващи истории от живота на йоркширския териер Ноа, е един креативен и творчески проект на двете ученички от Сапарева баня.

 

     Проектът е реализиран със съдействието на читалищната библиотека към НЧ "Просветен лъч - 1905". С представянето му ще бъде отбелязан Световният ден на книгата и авторското право. По време на събитието ще бъде награден и най-активният читател за 2016 г. на библиотеката в Сапарева баня.


 

 

 

 

Откриване на изложба - живопис на художника Иван Христов в Сапарева баня

     В Градската художествена галерия "Васил Крапчански" в Сапарева баня ще бъде открита самостоятелна живописна изложба на художника Иван Христов. Изложбата е по покана на ГХГ "Васил Крапчански" и Община Сапарева баня и ще бъде открита на 25-ти април /вторник/ от 12:30 ч.

      Художникът ще представи 23 свои творби. Платната на твореца са тематично групирани в няколко направления и любими сюжетни тематики - пейзажи в целия колорит на балкана и морето, пейзажи на града и на селския бит с отрудените хора. Творби на Иван Христов са притежание на частни лица и на галерии както в България, така и в чужбина.

      Жителите и гостите на Сапарева баня ще имат възможност да се насладят на живописните творби на автора до началото на месец юни.

 

 

В Сапарева баня ще се проведе информационна среща във връзка с възможностите за финансиране по Програмата за развитие на селските райони през 2017 г.

     Информационно-разяснителна среща на тема: "Възможности за финансиране по Програма за развитие на селските райони през 2017 г." ще се проведе в Сапарева баня на 27-ми април /четвъртък/. Информационната среща ще се състои от 13:30 ч. в Заседателната зала на Община Сапарева баня. Събитието се организира от Областен информационен център - Кюстендил и е отворено за земеделски производители и други заинтересовани лица.

      По време на разяснителната среща ще бъде представена информация за мерки от ПРСР, които предстоят да бъдат отворени за кандидатстване до края на 2017 г. Акцентът ще бъде върху подмярка 6.1. "Създаване на стопанства на млади фермери" и подмярка 4.1.2. "Инвестиции в земеделски стопанства по Тематична подпрограма за развитие на малки стопанства".

      Участие в срещата ще вземе и представител на Национална служба съвети в земеделието (НССЗ), който ще разясни в детайли изискванията за кандидатстване по подмерките.

 

 

 

 

Покана за участие в III-ти Международен фолклорен фестивал „Сапарева баня - 2017

Нека покажем, че всички заедно можем да съхраняваме, разпространяваме и развиваме българското народно творчество в неговото многообразие, богатство и колорит.

        През изминалата 2016г.  II-ят  Международен фолклорен фестивал „Сапарева баня  - 2016"  под наслов "Мома пее, гора се люлее" , предизвика истински фурор в курортния ни град. Самодейни състави  от  цяла България и Македония се надпяваха и надиграваха  в продължение на  2 дни.  

 

 

Общински празници в Сапарева баня- 2017

 

     С детски футболен турнир и концерт на популярния сръбски изпълнител Мирослав Илич ще бъдат открити Общинските празници в Сапарева баня. Откриването ще бъде на 26-ти май /петък/ от 19:00 ч. при символа на Сапарева баня - 103-градусовия Гейзер.

 

    От 15:00 ч. на стадиона в Сапарева баня ще започне детският футболен турнир "Сапарева баня 2017". Турнирът ще бъде под патронажа на кмета Калин Гелев и легендарния български треньор Димитър Пенев. Футболният турнир се организира за първа година и е по повод Международния ден на детето - 1-ви юни. Награждаването на победителите ще се състои същата вечер на амфитеатър "Гейзера", по време на официалното откриване на Общинските празници.

 

    Празничният концерт на Мирослав Илич ще започне от 20:00 ч. Преди това, в програмата ще се включи и Детският фолклорен ансамбъл "103 градуса" към НЧ "От извора - 2013" с ръководител Иван Начов.

    Концертът ще се състои на амфитеатър "Гейзера", а при лошо време - в големия салон на НЧ "Просветен лъч - 1905". Входът за всички мероприятия ще бъде свободен 

 

Община Сапарева баня организира празник за малчуганите на 1-ви юни

      И тази година за Деня на детето - 1-ви юни, Община Сапарева баня и дейците от НЧ "От извора - 2013" организират незабравим празник за малчуганите от общината. За децата ще има подготвени много игри, забавления, подаръци и награди. А аниматори ще се погрижат празникът на малчуганите да бъде вълнуващ и незабравим. 

 

      Тържеството ще започне от 10:30 ч. на 1-ви юни /четвъртък/, а мястото е амфитеатър "Гейзера". Всеки родител, който желае, може да доведе детето си на празника. Входът за мероприятието е свободен. 

Изложба живопис на Александър Янакиев и Владимир Шунев ще бъде открита утре в Градската галерия в Сапарева баня

      Изложба живопис на художниците Александър Янакиев и Владимир Шунев ще бъде открита утре, 6 юни, в Градската художествена галерия "Васил Крапчански" в Сапарева баня. Официалното откриване ще бъде от 18:30 ч.

     Десетките живописни платна жителите и гостите на община Сапарева баня ще могат да разгледат до края на месец юли. Входът за галерията е свободен.

     Картините на Александър Янакиев са изработени главно с фолклорни мотиви, отличават се с ярки цветове, висока прецизност и закачливи теми от българския бит и култура. Художникът живее и работи в град Кюстендил.

     Творби на Владимир Шунев има в десетки галерии и частни колекции в страната и в чужбина. Картините му се изпълнени с много топлина и светлина, те създават радостно усещане и душевен комфорт за този, който ги гледа. Той е родом от град Дупница, но живее и твори в Кюстендил.

 

 

Национален шампионат по дрифт от 9 до 11 юни край Сапарева баня

      От 9 до 11 юни община Сапарева баня ще бъде домакин на първия кръг от Националния шампионат по дрифт, който е част от календара на Българска федерация по автомобилен спорт. Курортната община ще бъде съорганизатор на първия кръг от спортното мероприятие, което ще се проведе на летището край Сапарева баня.

       На 10 юни, събота, програмата ще започне в 10:00 ч. сутринта, а от 14:00 до 15:00 ч. за любителите на автомобилния спорт ще има ретро парад на коли.

       На 11 юни от 9:00 ч. започват свободните тренировки, следва представяне на пилотите, шоу и игри с публиката. Финалите в клас "ПРО 2" и "ПРО 1" започват от 12:00 ч., а награждаването на най-добрите автомобилни пилоти в първия кръг на шампионата ще бъде от 16:00 ч.

       С организирането и провеждането на този форум, Сапарева баня се утвърждава като домакин на спортни мероприятия от най-различен характер и ранг.

 

 

 

 

Безплатна театрална постановка за малчуганите в община Сапарева баня

      Община Сапарева баня ще зарадва с безплатна театрална постановка децата от общината. Пиесата е "Магьосникът от Оз" и ще се играе от деца за деца, а художествен ръководител е Снежана Малковска. Постановката ще бъде представена от групата на театралната академия към дупнишкия общински театър "Невена Коканова".

      "Магьосникът от Оз" ще се играе на сцената в Сапарева баня на 14 юни /сряда/ от 16:00 ч. в големия салон на НЧ "Просветен лъч - 1905". 

 

 

Благотворително събитие в подкрепа на деца с аутизъм се организира тази събота в Сапарева баня

Тази събота /24 юни/ от 17:00 до 21:00 ч. на амфитеатъра в град Сапарева баня ще се проведе благотворително събитие в подкрепа на деца с аутизъм. Благотворителната акция е на Фондация "Рицари на доброто" и Община Сапарева баня и е в подкрепа на Центъра за деца с аутизъм "Аутизъм днес".

Мероприятието е за малки и големи, които заедно ще могат да рисуват върху арт платна, хвърчила и чадъри. Организаторите са предвидили още благотворителен базар, музика и много изненади за всички участници.

Благотворителното събитие ще премине под наслов "Рисувай с Дани и подай ръка".

 

 

 

 

 

Годишен концерт на Школата по пиано в Сапарева баня

 

Детската школа по пиано към НЧ "Просветен лъч - 1905" ще представи пред жители и гости на Сапарева баня своя годишен концерт. Музикалното събитие ще се състои на 1 юли /събота/ от 11:00 ч. в малкия салон на НЧ "Просветен лъч - 1905".

     Талантливите деца от Школата по пиано, на която е ръководител музикалният педагог Надя Джоргова, ще изсвирят пиеси от Шопен, Глинка, Моцарт, евъргрийни и филмова музика. Децата ще представят още музика от различни етноси, известни български мелодии и музика с фолклорни мотиви.

     В годишния концерт пред публиката ще свирят 14 деца, като най-малкият пианист е на 5-годишен, а най-големият е 16-годишен. 

 

 

Община Сапарева баня и НЧ „От извора – 2013” организират празничен концерт за храмовия празник на 15 август

      Община Сапарева баня и самодейците от НЧ "От извора - 2013" организират празничен концерт, посветен на големия храмов празник Успение на Пресвета Богородица. Събитието ще се проведе на 15 август 2017 г. /вторник/ от 19:00 ч. на амфитеатър "Гейзера". 

     Участие в програмата ще вземат: оркестър "Гейзера", Детски фолклорен ансамбъл "103 градуса" и солисти от община Сапарева баня.

 

     Заповядайте, за да отбележим заедно един от най-светлите християнски празници!

 

 

 

Община Сапарева баня ще се включи в кампанията

И тази година община Сапарева баня ще подкрепи и участва активно в кампанията "Да изчистим България заедно", която се провежда за шести пореден път. Кампанията се организира от BTV и с подкрепата на Министерство на околната среда и водите. Традиционно инициативата се провежда в навечерието на Международния ден на околната среда - 5-ти юни.

 

     Почистването в Сапарева баня ще се състои на 16 септември /събота/ от 09:00 ч. От Общината се предвидили да бъдат почистени местностите около началната станция на лифта, паркът "Николай Хайтов", районът около Гейзера и парилото, районът около детската градина и училището в Сапарева баня, както и двора на училището.

 

 

     От Община Сапарева баня призовават своите граждани да дадат личен пример, да се включат и да допринесе за успеха на националната кампания. От Общината информират още, че за всеки, който желае да се включи, са осигурени ръкавици и чували. 

Филмът „Те отлитат“ гостува утре в община Сапарева баня

 

Филмът „Те отлитат" ще бъде представен в община Сапарева баня в рамките на инициативата "Натура 2000 на колела - пътуващо кино". Прожекцията е безплатна и се реализира със съдействието и подкрепата на общината.

Тя ще се състои на 4 октомври (сряда) от 13:00 часа в малката зала на читалище "Просветен лъч - 1905" в град Сапарева баня. Ученици, учители и всеки, който желае, може да се наслади на красиви кадри от нашата природа, заснети от снимачен екип в продължение на повече от година.

 

Филмът „Те отлитат" е събрал историята на няколко вида птици, които днес вече са в списъка на изчезващите видове. Кратки епизоди, обединени в едно цяло, разказват за червеногушите гъски, събиращи се всяка зима по замръзналите земи около Дуранкулак и Тюленово. Разказва и за белоопашатите мишелови, гнездящи край внушителните скали на Белоградчик. Друг епизод пренася зрителя към мистичните Източни Родопи, където днес живее най-голямата колония от белоглави лешояди у нас, но там се среща и най-малкият вид лешояд - египетският. Филмът продължава със съдбата на царския орел, който в миналото е бил многоброен, но днес в ниската Сакар планина и Източна Стара планина са останали само 28 двойки.

„Те отлитат" завършва край южната част на морето - езерата на Бургас, където спира вниманието на зрителя върху ятата от къдроглави и розови пеликани, които ежедневно прелитат над града и върху многобройните ята на бели щъркели, които се вият като дим от комин от края на август до септември по Черноморското ни крайбрежие.

 

"Натура 2000 на колела - пътуващо кино" има за цел да срещне българската публика в много на брой малки и големи населени места в страната с филми, които разказват по увлекателен начин за красотата и богатството на нашата природа.

 

Прожекция на филма „Те отлитат" е част от програмата на пътуващо кино - "Натура 2000 на колела", организирано от Българското дружество за защита на птиците и издателство „Просвета", като част от съвместния им проект „ПрироДА", изпълняван към програма LIFE на ЕС.

 

 

 

 

 

Градската галерия в Сапарева баня ще бъде домакин на изложба живопис на Цветанка Апостолова

       Поредната нова изложба ще бъде представена тази седмица в Градската художествена галерия "Васил Крапчански" в Сапарева баня. Това ще бъде изложбата живопис на художничката Цветанка Апостолова. Откриването на новата изложба ще бъде на 20 октомври /петък/ от 16:30 ч. Това е първото представяне на творби на Апостолова пред публиката в Сапарева баня.

 

       Цветанка Апостолова казва за себе си: "Това, което съм завършила, няма нищо общо с рисуването. Като малка имах мечта да рисувам като художниците и винаги съм се чудела какво ще се получи, ако рисувам с професионални бои и платна. Така през 2013 г. превърнах една своя мечта в реалност. Използвам акрилни и маслени бои. Първата ми самостоятелна изложба беше тази година през месец април. Това беше моето „ново начало”.

 

 

Информационна кампания за превенция на остеопорозата ще се проведе в Сапарева баня

       На 26 октомври /четвъртък/ в община Сапарева баня ще се проведе информационна кампания за превенцията от остеопороза. Събитието е безплатно и ще се състои в малкия салон на НЧ „Просветен лъч - 1905" от 14:00 ч. до 16:00 ч.

      Информационното събитие се организира от Асоциация „Жени без остеопороза" и със съдействието на Община Сапарева баня. Кампанията преминава под мотото „Запазете костите си - защитете Вашето бъдеще!"

 

      Посетителите ще могат да научат кои са основните рискове за развитие на остеопорозата при мъже и жени и какви мерки да следват, за да запазят костите си здрави през всеки етап от живота си. Ще могат да попълнят тестове за определяне на личния риск и да научат повече за ролята на храненето и двигателната активност при профилактиката на това заболяване.

      По време на информационната кампаният ще се проведат и измервания на костна плътност и телесен състав. Те са с предварително записване на тел. 0884 71 44 39 и се заплащат на цена 20 лв.

 

 

 

Дискусия за Българското председателство на Съвета на ЕС ще се проведе в Сапарева баня на 3 ноември

          Курортният град ще бъде домакин на третата поредна и заключителна информационна среща, която се организира от Областна администрация Кюстендил, съвместно с Община Сапарева баня. Инициативата е по линия на Комуникационната стратегия на България за ЕС и е по повод предстоящото Българско председателство през 2018, както и навършването на 10 години от присъединяването на страната към Европейския съюз.

 

          Дискусия с граждани ще проведат областният управител на област Кюстендил Виктор Янев и кметът на Община Сапарева баня Калин Гелев. На събитието са поканени представители на държавната и местна власт, граждански организации и широката общественост.

 

Организаторите предвиждат и съпътстващата културна програма, в която участие ще вземат: НЧ „От извора - 2013", НЧ „Просветен лъч - 1905", НЧ „Народни будители - 1926", НЧ „Нов живот - 1928", НЧ „Пробуда - 1923", Клубът на жената и Детската школа по пиано. В програмата е предвидена още кулинарна и художествена изложба на местни творци и самодейци. Ще бъдат представени и атрактивни дървени фигури на животни, изработени с моторна резачка от талантливия самодеец Васил Говедарски.

Гражданите ще получат информационни материали относно същността и функциите на предстоящото Българско председателство.

 

          Събитието ще се състои на 03.11.2017 г. /петък/ от 18:00 ч. в големия салон на НЧ „Просветен лъч - 1905", гр. Сапарева баня. Входът е свободен.

 

 

 

В Сапарева баня ще се проведат безплатни прегледи и информационна кампания относно рискови за здравето фактори

Информационна и образователна кампания по проблемите и рисковите за здравето фактори, като тютюнопушене, нездравословно хранене, ниска физическа активност и алкохол, ще се проведе в Сапарева баня на 22 ноември /сряда/. Мероприятието се организира от Регионална здравна инспекция - Кюстендил, съвместно с Община Сапарева баня.

 

В тази връзка, всички желаещи ще могат да си направят безплатни изследвания на кръвно налягане, индекс на телесна маса и изследване количеството на въглеродния окис в издишания въздух при пушачите. Ще се проведе безплатно консултиране и разпространение на здравно-образователни материали. Изследванията ще се проведат от 11:00 ч. до 13:00 ч. на площада пред Община Сапарева баня.

 

В рамките на меропрятието ще се проведе и семинар с медицинските специалисти от детски и учебни заведения, директори, педагогически съветници от училището и представители на Общината, имащи отношение към здравето, храненето и учебния процес на децата и учениците в Сапарева баня. Обучението ще се проведе от 13:30 ч. в малкия салон на НЧ „Просветен лъч - 1905", град Сапарева баня. 

 

 

Децата в Сапарева баня ще отбележат Деня на християнското семейство

 

На 21 ноември /вторник/ деца от община Сапарева баня ще отбележат Деня на християнското семейство и младеж. В отбелязването на празника ще се включат всички второкласници от СУ „Христо Ботев", а организатори отново са дейците от НЧ „Просветен лъч - 1905". Събитието ще се състои от 11:30 ч. в малкия салон на читалището в Сапарева баня.

 

Празникът ще започне с изнасяне на беседа от отец Георги. В програмата ще бъдат представени стихчета и песни от второкласници, както и детски конкурс с тематични рисунки. 

 

 

 

Палят светлините на коледната елха в Сапарева баня на 14 декември, отново ще се събират средства за благотворителност

Официалното запалване на светлините на градската коледна елха в Сапарева баня ще бъде на 14 декември /четвъртък/ от 17:30 ч. Елхата отново ще грейне до 103-градусовия гейзер - символ на Сапарева баня. С много коледни песни и настроение в програмата ще се включи Вокалната група към СУ "Христо Ботев", с ръководител Надя Джоргова.

 

  За да поздрави своите най-малки приятели от общината, и тази година с шейна ще пристигне Дядо Коледа, придружен от Снежанка и своите помощници. Всяко дете, което желае, ще може да си направи професионална снимка с Белобрадия старец до красивата коледна елха в Сапарева баня. Отново всички събрани средства от снимките ще бъдат дарени за благотворителна кауза. С тях ще бъдат подпомогнати за предстоящите празници деца сираци, самотни родители и деца със специални нужди. С това мероприятие ще бъде даден старт на благотворителната кампания за коледните и новогодишни празници в община Сапарева баня.

 

 

 

Утре палят светлините на коледната елха в Сапарева баня, Дядо Коледа и Снежанка с изненади за най-малките

      Утре вечер /четвъртък/ от 17:30 ч. ще бъдат запалени тържествено светлините на коледната елха в Сапарева баня. За втора поредна година красивото коледно дръвче ще грейне отново в района на амфитеатър „Гейзера" в курортния град.

      За да поздравят своите най-малки приятели от общината, специално за тържеството ще пристигнат Дядо Коледа и Снежанка, придружени от своите помощници елфите. Всяко едно дете ще може да каже своя желан подарък на Дядо Коледа и да се снима с Белобрадия старец. Той от своя страна е подготвил изненади за всички деца.

      С коледни песни в програмата ще се включат ученици от 5-и, 6-и и 7-и клас от СУ „Христо Ботев", с ръководител Надя Джоргова.

      И за тези коледно-новогодишни празници Община Сапарева баня организира благотворителна кампания за деца сираци и деца със специални нужди. Събраните средстава от снимките и другите коледни мероприятия ще отидат за тази благотворителна кауза. В миналогодишната кампания, с помощта на всички дарители, 35 деца от цялата община получиха своя коледен подарък и усмивка. 

 

 

Коледен концерт и благотворителен базар в Сапарева баня на 22 декември


На 22 декември /петък/ в Сапарева баня ще се проведе традиционният коледен концерт и ще отвори врати благотворителният базар в помощ на деца сираци, самотни родители и деца със специални нужди. Концертът е с начален час 18:00 ч., а мястото е големият салон на НЧ „Просветен лъч - 1905" в град Сапарева баня. Специално за празника ще пристигнат Дядо Коледа и Снежанка, за да зарадват най-малките си приятели от общината. Малчуганите ще имат възможност да си направят снимки с Белобрадия старец и красивата Снежанка, както и да им споделят своите желания за Коледа. Организаторите от Община Сапарева баня и тази година са подготвили богата празнична програма. В музикалната програма ще се включат група „Симетрикс" и Детската школа по балет към НЧ „Зора - 1858, гр. Дупница. Коледни изпълнения ще представят учениците от местното училище „Христо Ботев" и Детската школа по пиано към НЧ „Просветен лъч - 1905". Талантливите самодейци от читалищата „Народни будители - 1926" - Сапарево, „Нов живот - 1928" - Ресилово, „Пробуда - 1923" - Овчарци, „От извора - 2013" - Сапарева баня и Клуб на жената „От извора" също ще се включат в коледната програма.

Жителите и гостите на града могат да подкрепят благотворителната кампания, която организира за втора поредна година Община Сапарева баня, като си закупят красива коледна украса, сладкиши или традиционно ястие. В благотворителния базар ще бъдат изложени сурвачки, коледни играчки и картички, изработени от децата от ДГ „Св. Анна" и учениците от СУ „Христо Ботев". За поредна година изложба-базар на традиционни български ястие ще представят местни самодейци. Всички събрани средства от благотворителната коледна кампания ще бъдат дарени отново на деца сираци, самотни родители и деца със специални нужди.

Симеон Николов с изложба живопис на 15 януари в Сапарева баня

Кюстендилският художник Симеон Николов ще представи изложба живопис в Сапарева баня на 15 януари /понеделник/. Изложбата ще бъде открита от 16:00 ч. в Градската художествена галерия „Васил Крапчански". Пред жителите и гостите на града творецът ще представи 21 свои картини, които ще останат в галерията до средата на следващия месец.

Симеон Николов е роден на 5 февруари 1940 г. в с. Злогош, Кюстендилско. Член е на Съюза на българските художници от 1980 г. Работи в областта на живописта и приложната графика. Участвал е в множество регионални и национални изложби и пленери, реализирал е и 4 самостоятелни. Негови произведения са собственост на ХГ „Владимир Димитров - Майстра" в Кюстендил, на СГХГ, на частни колекции у нас и в чужбина. 

 

 

От днес до 22 февруари могат да се записват участници за конните надбягвания в Сапарева баня

От днес започва записването на участници за традиционните кушии, организирани за Тодоровден в община Сапарева баня. Конните надбягвания тази година са на 24 февруари /събота/ и отново ще се проведат в района на Летището край Сапарева баня. Желаещите да се включат могат да се запишат най-късно до 22 февруари в НЧ "Просветен лъч - 1905" в град Сапарева баня, както и в кметствата по селата.

Това е третата поредна година, в която форматът е разширен и могат да се включат участници от дупнишките села Крайници, Червен брег и Яхиново.

Организаторите предвиждат, освен надбягванията с коне и магарета, отново да има атрактивни състезания по теглене на шейни с тежести. За победителите в различните категории са подготвени парични награди и плакети.

Организаторите от Община Сапарева баня и НЧ "Просветен лъч - 1905" информират, че за всички, които желаят да посетят празника, ще има организиран безплатен транспорт. Той ще тръгва в 10:00 ч. от центровете на населените места. Провеждането на самите кушии за Тодоровден ще започне от 10:30 ч.

 

 

Урок по родолюбие с Левски и Ботев в Сапарева баня на 9 февруари

Община Сапарева баня подарява на учениците от СУ "Христо Ботев" открит урок по родолюбие с националните герои Левски и Ботев. Поводът е наближаващата годишнина от гибелта на Апостола на свободата - 19 февруари.

 

 Урокът по родолюбие "В час с Левски и Ботев" ще се състои на 9 февруари /петък/ от 12:30 ч. в големия салон на НЧ "Просветен лъч - 1905", град Сапарева баня. Водещ на урока ще бъде режисьорът и актьор Искрен Красимиров, прочул се с образа на Христо Ботев и пресъздал още Захарий Стоянов и Дженуариъс Макгахан.

 

Пред учениците от Сапарева баня Искрен Красимиров ще представи първо героя Васил Левски, а след това ще бъде пуснат откъс от новия филм за Левски - „ЛЪВСКИЙ: Европеец в Българско". След филмовата част, Красимиров ще презентира Христо Ботев и кратка компилация от филмите за Ботев на „НЕзабравимата България". Следват откъси от филмите за Иван Вазов, Захарий Стоянов, баба Илийца, дядо Йоцо, Софроний Врачански, Паисий Хилендарски, Цар Борис III и Алеко Константинов.

 

 Урокът ще бъде придружен и с кратък поетичен рецитал от актьора Симеон Владов в ролята на Васил Левски. За учениците от Сапарева баня ще има и кратка викторина, а позналите верните отговори ще получат подарък - диск с филмите на „НЕзабравимата България" или една от книгите за героите. 

 

 

Сапарева баня ще отбележи годишнината от гибелта на Левски

На 19 февруари община Сапарева баня ще отбележи 145-ата годишнина от гибелта на Васил Левски. Тържествена програма за събитието ще представят учениците от СУ "Христо Ботев" - град Сапарева баня.

Отбелязването на годишнината ще започне от 12:30 ч. пред бюст-паметника на Апостола на свободата. По време на церемонията венци и цветя ще бъдат поднесени от кмета Калин Гелев, от Общински съвет - Сапарева баня, от граждани и ученици.

 

 

 

 

 

 

Традиционнни конни надбягвания -2018

Събитието ще се проведе на 24 февруари / събта/ от 10:30 часа в района на Летището край  Сапарева баня.