НовиниПринтирай

Община Сапарева баня се рекламира на най-мащабното туристическо изложение в страната -

За поредна година община Сапарева баня се рекламира на най-мащабното туристическо изложение в страната - Международната туристическа борса "Ваканция и СПА експо". Сапарева баня традиционно се представя на изложението с различни рекламни материали и на собствен щанд, част от българския щанд на Министерство на туризма.

Форумът се провежда в дните от 14 до 16 февруари в столичния Интер Експо център, под патронажа на министерството и в партньорство със Столична община и браншови организации. Щандът на Сапарева баня се рекламира от представители на местния хотелиерски бранш и Милен Колев - старши специалист "Търговия и туризъм" към общинска администрация. 

 

 

 

Кметът на Сапарева баня присъства на среща на високо равнище с министрите на туризма от страните членки на ЕС

 Кметът на община Сапарева баня Калин Гелев присъства на среща на високо равнище с министрите на туризма от страните членки на ЕС. Темата на интернационалния форум, провел се в НДК и в контекста на Българското председателство на Съвета на ЕС, бе: "Туризъм и икономически растеж". На събитието, освен градоначалникът на курортната община, присъстваха още зам.-кметът Славчо Коларски и Милен Колев - старши специалист "Търговия и туризъм". 

Срещата откри символичният домакин - министърът на туризма Николина Ангелкова. Сред присъстващите бяха: председателят на Народното събрание Цвета Караянчева, еврокомисар Елжбета Биенковска, вицепремиерът Валери Симеонов, както и генералниятсекретар на World Tourism Organization(UNWTO) Зураб Пололикашвили. В срещата на високо равнище се включиха десетки министри, делегати, кметове, представители на бизнеса и на различни организации от цяла Европа. 

 

 

На интересен и полезен "Урок по родолюбие с Левски и Ботев" присъстваха днес учениците от СУ "Христо Ботев" в град Сапарева баня. Пред децата и техните учители бяха представени кратки документални филми и поетични рецитали, посветени на националните ни герои, революционери и книжовници. Извънкласното занимание продължи един учебен час и се проведе в големия салон на НЧ "Просветен лъч - 1905".

 

"Урокът по родолюбие" бе подарък за учениците от кмета на Община Сапарева баня Калин Гелев. "Радвам се, че децата имаха възможност да опознаят едни от ярките личности в нашата история. Важно е да помним, че е наша отговорността да пробуждаме българското и децата ни да бъдат родолюбци", каза кметът Гелев и най-сърдечно поздрави режисьора Искрен Красимиров за инициативата.

 Неслучайно, иновативното занимание се проведе в навечерието на 19 февруари, когато отбелязваме обесването на Васил Левски, и преди националния ни празник - Трети март.

 

В образа на Ботев се превъплъти актьорът, режисьор и основател на "НЕзабравимата България" Искрен Красимиров. Освен с много нови знания и хубави емоции, учениците си тръгнаха и с подаръци от "НЕзабравимата България". А след края на заниманието, всички деца имаха възможност да се снимат с патрона на своето училище - Христо Ботев. Снимки за спомен учениците си направиха пред бюст-паметника на Апостола в Сапарева баня. 

 

 

Кметство Ресилово кандидатства пред ПУДООС с проект за 10 000 лв.

Сапаревобанското кметство Ресилово кандидатства пред ПУДООС с проект за 10 000 лв., каквато е и допустимата граница за кметства и общини. Проектът е за благоустрояване на зелени площи и за изграждане на детска площадка и кът в село Ресилово. В дейностите е заложено изграждането на ограда на целия обект, монтиране на голямо комплексно детско съоръжение и обособяване на пясъчник. Предвидено е още затревяване, засаждане на различни дървета и цветя.

 Името на проекта, с който се кандидатства, е: "Вълшебният свят на децата". Пространството, което ще се благоустрои, ако бъде спечелен, се намира в близост до центъра на селото, на главния път в посока Сапарева баня.

Съдействие на Кметството да кандидатства пред Предприятието за управление на дейностите по опазване на околната среда е оказала и общинската администрация в Сапарева баня. През изминалата 2017 г. такъв проект бе реализиран и в село Сапарево.

 

 

 

 

 

Заповед № РД-08-50 /06.02.2018г. на кмета на община Сапарева баня за определяне на места за палене на огън в горските територии, собственост на община Сапарева баня

На основание чл.26, ал.1 от Наредба № 8/11.05.2012г. издадена от МЗХ и МВР и т.8 от Годишния план за защита на ОГТ от пожари на територията на ОП,,Общинско лесничейство" гр.Сапарева баня

Община Сапарева баня кандидатства по проект "Красива България" за ремонт на фонтана и водната каскада на центъра

Общинската администрация в Сапарева баня кандидатства с проект, чрез който да се извърши цялостно обновяване и ремонт на фонтана и водната каскада на центъра. Общината кандидатства по проект "Красива България" на Министерство на труда и социалната политика, мярка МО 1 "Подобряване на обществената среда в населените места".  

Петгодишен юбилей на НЧ „От извора – 2013”, гр. Сапарева баня

Народните читалища са една от неповторимите изяви на българския дух, които ни превеждат през разделните дни на историята ни. Трудно е да си представим Възраждането без тях. Трудно е да си представим модерната си история без тях. Трудно е да си представим духовния и интелектуалния възход на България без тях. Но какво е мястото им в живота на съвременния човек? Въпрос ни най-малко риторичен. Вероятно много спорен и донякъде оптимистичен.

На 30.01.2018 г. Народно читалище „От извора - 2013", гр. Сапарева баня проведе отчетно-изборно събрание. Бебешката му възраст май дава отговор, който е толкова искрен, че заслужава цялото ни внимание. Българският поглед към света е като към място, което чака да бъде сътворено. А творческият гений в нацията ни извира от всеки неин представител. Нуждата от изява бележи житейската история на всеки българин, както и историята на народа. Ние се захласваме от всичко красиво и се опитваме да му подражаваме. А от там до стремежа да го надскочим е само една въздишка разстояние.

 

 

Община Сапарева баня наема стажант по „Старт на кариерата

 От началото на месец февруари един стажант ще започне работа в общинската администрация в Сапарева баня по националната програма „Старт на кариерата". Стажантът ще бъде нает за период от 9 месеца - до месец октомври 2018 г. включително. Така младежът ще има възможност да натрупа стаж по завършилата от него специалност и да покаже професионалните си качества. Възнагражденията за 9-месечния период на договора се поемат от Агенциата по заетостта.

Стажантът, който е от Сапарева баня, вече е подписал договор в бюрото по труда и до дни ще започне работа в общинската администрация. Практика на Община Сапарева баня е да кандидатства по тази програма, като в последните години се дава шанс на младите хора да останат на постоянен трудов договор, след като изтече срочният им.

Възможност да кандидатстват по „Старт на кариерата" имаха млади хора на възраст до 29 години, с висше образование, без стаж по специалността и регистрирани в бюрата по труда. Националната програма е на Министерство на труда и социалната политика.

 

 

Ски пистите и съоръженията на Паничище вече работят за любителите на зимни спортове

 След обилната снежна покривна, която наваля, за любителите на зимни спортове вече има условия за каране на ски и могат да се използват пистите в с. Паничище. Съоръженията на двете ски пистите - „Бекяра” и „Аждера” - вече работят за жителите и гостите на община Сапарева баня.


 Скиорите могат да използват съоръженията на писта „Бекяра” всеки ден от 9:30 ч. до 16:30 ч. Почивен ден е само понеделник, а паркирането на автомобили в района е безплатно.

  За възрастни целодневната карта на ски писта „Бекяра” е 15 лв., а полудневната – 10 лв. За деца целодневната карта струва 7 лв., а полудневната – 5 лв. Всички малчугани до 7-годишна възраст могат да ползват напълно безплатно съоръженията на общинската писта „Бекяра”, информират от администрацията.

 

 Община Сапарева баня напомня на всички любители на моторни шейни, че карането с тях по пистите е строго забранено. Не се разрешава карането на шейни още по пътните артерии и пешеходните алеи на с. Паничище. Нарушителите ще бъдат санкционирани – за физически лица глобата е от 100 до 200 лв, а за юридически и ЕТ имуществените санкции са в размер от 200 до 800 лв. 

От днес стартира данъчната кампания в община Сапарева баня

От днес, 23 януари, в община Сапарева баня официално стартира данъчната кампания за 2018 година. Кампанията за местни данъци и такси ще продължи до 30 април включително. До края на месец април всеки, който желае да се възползва от 5-процентната отстъпка от размера на дължимата сума, трябва да заплати целия налог за годината. В това число данъка върху недвижимите имоти, превозните средства и такса смет.

Задълженията към хазната могат да се заплащат и на равни вноски. Туристическият данък се плаща до 15-о число на месеца, следващ месеца, през който са предоставени нощувките.

Гражданите могат да заплатят задълженията си към общинската хазна в брой на касите в "Местни данъци и такси", чрез ПОС терминал или с паричен превод. Касите на "Местни данъци и такси" в Община Сапарева баня работят от 8:15 ч. до 17:00 ч. от понеделник до петък. Плащането на данъците се извършва на гишетата на партерния етаж в сградата на общинска администрация. 

 

 

 

Обява за набиране на български граждани ,отговарящи на изискванията на чл.59 от Закона за резерва на въоръжените сили на Република България и желаещи да получат начална военна подготовка през 2018г.

 За набиране на  български граждани ,отговарящи на изискванията на чл.59 от Закона за резерва на въоръжените сили на Република България и желаещи да получат  начална военна подготовка  през 2018г.

Градската галерия в Сапарева баня е домакин на 21 живописни картини на художника Симеон Николов

В ГХГ „Васил Крапчански" в Сапарева баня официално бе открита изложбата живопис на кюстендилския творец Симеон Николов. Откриването бе уважено от  семейството на художника, председателя на СБХ в Сапарева баня Богомил Благоев, художници и граждани. Общо 21 живописни картини на Симеон Николов бяха представени на изложбата. Присъстващите коментираха, че картините му са пълни със свежест и красова, и отразят изключителни пейзажи от красивата българска природа. Произведенията му ще гостуват в картинната галерия в Сапарева баня до средата на следващия месец февруари.

 

 

Община Сапарева баня спечели проект, свързан с регионалното измерение на Българското председателство на Съвета на ЕС

Община Сапарева баня спечели проект по грантова схема „Подкрепа на инициативи на общините, свързани с регионалното измерение на Българското председателство на Съвета на ЕС 2018". Проектът е свързан с популяризиране на фолклорното богатство, бит и култура на община Сапарева баня, като част от културно-историческото наследство на България и Европа. Партньор на Общината е НЧ „От извора - 2013", град Сапарева баня.

С осигурените средства от проекта ще бъдат организирани част от дейностите по провеждане на Международния фолклорен фестивал „Мома пее, гора се люлее". Това ще бъде 4-ото издание на фестивала, като през 2018 г. той ще премине под егидата на Българското председателство на Съвета на ЕС. Мотото на предстоящия в края на месец май фестивал ще бъде: „Това е България".

 

 

 

Кметът Калин Гелев бе гост на честванията по повод 140-годишнината от Освобождението на Дупница

Градоначалникът на община Сапарева баня Калин Гелев бе гост на честванията по повод 140-годишнината от Освобождението на град Дупница. Празникът на дупничани уважи и неговият заместник - Славчо Коларски.

В празничната програма на съседната община специално участие взеха и сапаревобанските самодейци от НЧ "От извора - 2013" и ФГ "Ресиловче", заедно с техните художествени ръководители Иван Начов и Кирил Амбарков.

Преди 140 години на днешната дата, 14 януари, Дупница получава своята свобода. Тържествено тогава в града е посрещнат майор Орлински и неговите войници, освободили Дупница. Именно това събитие, разиграло се преди почти век и половина, бе пресъздадено с изключително интересна възстановка на днешната дата. Дословно и много емоционално бе изигран диалогът между руския пълководец и местните свещеници в Дупница.

 

 

100 потребители от община Сапарева баня ще се възползват от услугата „Топъл обяд” до края на 2019 г.

       Община Сапарева баня продължава услугата „Осигуряване на топъл обяд" за още две години, включително до 31 декември 2019 г. Социалната услуга вече ще обхваща 100 потребители от всички населени места на общината, а не, както досега, 80 представители на целеви групи. Общината е подписала допълнително споразумение за продължаване на договора с Агенция за социално подпомагане.

       Общата стойност на безвъзмездната социална помощ е в размер на 70 338,40 лв. С услугата „Топъл обяд" се подпомагат най-нуждаещите се жители на общината. В рамките на 24 месеца представителите на различни целеви групи ще получават всеки ден, от понеделник до петък, безплатен обяд по домовете си. Топлият обяд ще продължи да бъде предоставян от Домашния социален патронаж в Сапарева баня. 

 

 

16-годишният Валентин Димитров извади Богоявленския кръст в Сапарева баня

16-годишният Валентин Димитров извади тази година Богоявленския кръст в Сапарева баня. Момчето е ученик в дупнишката гимназия "Христо Ботев" и за първа година участва в свещения ритуал. С още десетина свои съграждани, той се хвърли в студените води на река Валявица, за да хване Богоявленския кръст. След изваждането на кръста, Валентин Димитров честити празника на всички и пожела здраве и много успехи през новата 2018 година.

Празникът и хубавото време събраха на едно място стотици жители и гости на курортната община. Водосвет за здраве и берекет, отслужи отец Димитър. Той хвърли и кръста в студените води на река Валявица.

За втора поредна година в Сапарева баня на Йордановден кръстът се хвърля в течаща вода, както повеляват традициите. Обичаят бе възобновен по настояване на кмета на общината  Калин Гелев. 

 

На 11.01.2018г. (четвъртък) ще се проведе публично обсъждане на проектобюджета за 2018г. на община Сапарева баня

Съгласно Заповед  РД-08-560/29.12.2017 г.на кмета на община Сапарева баня и на основание чл.84, ал.6 от Закона за публичните финанси на 11.01.2018г. ( четвъртък)), от 13.00 ч., в заседателната зала на общината ще се проведе публично обсъждане на проектобюджета за 2018 г.

Целта на публичното обсъждане е да се представят годишните цели, приоритетите, намеренията за развитие на общината и тяхното финансово изражение в проекта за бюджет през 2018 г., и да се даде възможност на заинтересованите лица да направят своите предложения относно проекта на бюджет и инвестиционната програма.

За постъпилите предложения от публичното обсъждане ще бъде съставен протокол, който ще бъде приложен като неразделна част от проекта на общинския бюджет при внасянето му от Кмета на общината за разглеждане от Общински съвет -  Сапарева баня.

Становища и предложения по проекта за общински бюджет могат да се изпращат и на електронния адрес на общината - е-таil: адрес sap_oba@abv.bg, както и да се  предоставят в деловодството на Община Сапарева баня ,  не по-късно от два дни преди провеждане на публичното обсъждане.

Материалите за публичното обсъждане ще бъдат публикувани на интернет страницата на община Сапарева баня.Съгласно Закона за публичните финанси, в сила от 01.01.2014г.  публичното обсъждане продължава да е задължителен етап при формиране и приемане на бюджета  на общината.

Проекто-бюджет 2018г.

Община Сапарева баня  кани всички жители да участват в обсъждането!

 

 

35 деца от Сапарева баня получиха своите подаръци от втората благотворителна коледна кампания, организирана от Общината

За втора поредна година 35 деца сираци и деца със специални нужди получиха парични дарения от коледната благотворителна кампания, организирана от Община Сапарева баня. Кампанията, която е с изцяло благотворителен характер, се превърна в традиционна за малката курортна община, като за втора поредна Коледа тя обедини граждани, спонсори и организатори.

 Събраните средства бяха разпределени между всички деца в неравностойно положение от общината. Средствата бяха събрани по време на благотворителни снимки с Дядо Коледа и Снежанка, благотворителен базар на коледни украси и сурвачки, кулинарна изложба и коледен концерт. В провеждането на мероприятията се включиха малки и големи доброволци, които дадоха част от времето и труда си, за да помогнат на децата от уязвими групи. Кампанията подкрепиха деца и педагози от ДГ „Св. Анна", ученици от СУ „Христо Ботев" и читалищни дейци от цялата община.

 

 

 

 

 

Поздравителен адрес от Калин Гелев- кмет на община Сапарева баня по случай Коледните и Новогодишни празници

Нека прекараме тези празници с най-близките и обичани от нас хора! Да поставим ново начало и си обещаем,че ще бъдем по-добри! Да запазим задълго спомена за тези вълшебни дни, за да ни сгряват и дават сили да се трудим и борим неуморно за едно по-добро бъдеще за всички нас!

Весели празници!

Калин Гелев – кмет на община Сапарева баня

Стотици деца от Сапарева баня посрещнаха Дядо Коледа и Снежанка и заедно с тях запалиха коледните светлини в града

С много вълнение и емоции стотици деца от Сапарева баня посрещнаха Дядо Коледа и Снежанка, които пристигнаха специално за запалването на коледните светлини в планинската община. Светлините на коледната елха бяха запалени тържествено късно снощи в района на амфитеатър „Гейзера". На празника присъстваха стотици малки и големи приятели на Белобрадия старец, които не пропуснаха да си направят снимки с него и красивата Снежанка. От своя страна, Дядо Коледа и неговите помощници бяха подготвили специални изненади за всяко едно дете.

За доброто настроение на всички, с изпълнението на коледни песни, се погрижиха ученици от 5-и, 6-и и 7-и клас от местното школо „Христо Ботев". Пожелания за здраве, благополучие и семейна топлина отправи към всички жители на общината председателят на ОбС - Сапарева баня Иван Куйов. Той пожела добротата да съпътства всички през предстоящата нова година, а най-съкровените желания да се превръщат в реалност.

 

 

За втора поредна година Сапарева баня печели отличие в Годишните награди на Министерство на туризма

  Сапарева баня бе отличена за втора поредна година от Министерство на туризма в престижната класация на Годишните награди в туризма за 2017 г. След оспорвано гласуване в конкуренция с десетки общини от цялата страна, Сапарева баня спечели приза за трето място в категорията „Община на 2017 г. за планински туризъм". Един от най-силните ни зимни курорти - Банско - взе първа награда в тази категория, а второто място бе за Чепеларе.

 Награждаването се проведе на официална церемония късно снощи в Централния военен клуб в София. Отличието получи лично кметът на Сапарева баня Калин Гелев, който поздрави министър Николина Ангелкова за прекрасната инициатива. „Сърдечни благодарности на всички, които гласуваха за нашата община. Това е признание и морална награда, която ни мотивира да се стараем още повече и да работим по-упорито. Благодарим и на Министерство на туризма и министър Ангелкова за подкрепата, която ни оказват", заяви кметът Гелев. 

На церемонията присъстваха стотици гости, сред които председателят на НС Цвета Караянчева, министри, народни представители, кметове, журналисти и представители на бизнеса. От страна на Сапарева баня награждаването уважиха зам.-кметът Славчо Коларски и Милен Колев - старши специалист „Търговия и туризъм".

 

 

Откриване на изложба живопис на Представителството на СБХ към Сапарева баня на 13 декември

      На 13 декември /сряда/ ще бъде открита изложба живопис на Председателството на Съюза на българските художници към град Сапарева баня. Изложбата е част от мероприятията от коледния календар на Община Сапарева баня. Откриването ще започне от 16:30 ч. в Градската галерия „Васил Крапчански".

      Свои творби ще представят художниците: Любо Генов, проф. Емил Попов, проф. Панайот Панайотов - Пането, Васил Вълчев, Иван Кънев, Богомил Благоев, Георги Кьосев и Коста Льондев. Картини ще изложат и творците: Илия Илиев, Николай Янакиев, Антониа и Димчо Мицови, Васил Соколов, Димитър Касабов и Младен Мирианов. 

 

 

Камери за видеонаблюдение монтира Община Сапарева баня в града и селата

Община Сапарева баня монтира камери за видеонаблюдение в града и селата, както и на по-възлови и оживени места. Камерите на цялата общинска територия са общо 12. Те са поставени на входовете и изходите на град Сапарева баня, в района на Гейзера, района около басейните, при стадиона и по пътя за Паничище. Камери са монтирани и на централните части на селата Ресилово, Овчарци и Сапарево.

С това стартира системата за видеонаблюдение в града и селата, които досега не бяха охранявани с такъв вид техника. Очаква се камерите за видеонаблюдение да допринесат за сигурността и спокойствието на жителите и гостите на общината. Със системата ще може да се контролира и реагира при различни ситуации. Камерите са монтирани и като превантивна мярка срещу вандалски прояви. 

 

 

Обявление за изменение на Заповед №РД- 05-629 от 23.11.2017г. на МЗХ /ИАГ/ за забрана на движение на моторни превозни средства и ППС с животинска тяга за периода 06.11.2017-31.01.2018г.

1. В Заповед РД-05-629/23.11.2017 година на Директора на РДГ Кюстендил се прави следното изменение:

Т. 1 се изменя така:

..Забранява се временно достъпа на моторни превозни средства и пътни превозни средства за периода от 24.11.2017 година до 31.01.2018 година включително.

2.Настоящата заповед да бъде сведена до знанието на изпълнителния директор на ИАГ, кмета на Община Сапарева баня,директора на ЮЗДП Благоевград, директора на ТП ДГС Дупница, Директора на „Общинско лесничейство" гр.Сапарева баня.

 

 

Обява за публичен търг с тайно наддаване за отдаване под наем на недвижими имоти – частна общинска собственост, намиращи се на територията на с. Ресилово, община Сапарева баня, Област Кюстендил

На основание  чл.44,  ал.1, т.1 и т.7 и чл.44, ал.2 от ЗМСМА , чл.8, ал.4 и чл.14 ал.1 във връзка с чл.14, ал.2 от ЗОбС, чл.24а, ал.5 от ЗСПЗЗ, чл. 84, ал.1, т.2 и чл.85 във връзка с чл. 86 от Наредбата за реда за придобиване, управление и разпореждане с общинско имущество, Решение № 354 от Протокол №28/31.10.2017г. на Общински съвет гр.Сапарева баня и Заповед №РД-08-521/24.11.2017г. на Кмета на община Сапарева баня се открива публичен търг с тайно наддаване за отдаване под наем на недвижими  имоти - частна общинска собственост, намиращи се на територията на с. Ресилово, община Сапарева баня, Област Кюстендил при следните условия:

 

 

Монтираха 9-метрова елха за коледно-новогодишните празници в Сапарева баня

Елхата за коледно-новогодишните празници в Сапарева баня е вече монтирана. Красивото празнично дръвче тази година е 9-метрово и отново се намира в района на Гейзера-фонтан, който е символ на курортното градче. Предстои елхата да бъде украсена празнично, а с лампични и коледни елементи ще бъде украсен и районът на Амфитеатъра. Официално коледните светлини на елхата ще бъдат пуснати в началото на месец декември.

Живо коледно дръвче, но по-малко като размер, ще бъде украсено за коледно-новогодишните празници и на центъра на Сапарева баня, пред общинска администрация.

Елхи вече са монтирани и в останалите населени места от общината - в селата Ресилово, Сапарево и Овчарци.

 

 

 

Голям интерес от страна на сапаревобанци към безплатните изследвания и консултации от РЗИ – Кюстендил

При голям интерес преминаха безплатните изследвания и консултации, проведени днес в Сапарева баня от представители на Регионална здравна инспекция - Кюстендил. Десетки сапаревобанци от различни възрастови групи си направиха изследвания относно рискови за здравето фактори, като тютюнопушене, нездравословно хранене, ниска физическа активност и алкохол. Безплатните консултации се проведоха със съдействието и на Община Сапарева баня.

 

 

 

 

Сапарева баня отново с редица номинации в Годишните награди на Министерство на туризма, вижте къде може да гласувате

      И тази година община Сапарева баня получи няколко номинации от Министерство на туризма и е финалист в цели пет категории на Годишните награди в туризма за 2017 г. Малката курортна община кандидатства и е номинирана в категориите: "Община на 2017 г. за балнео и СПА", "Община на 2017 г. за планински туризъм", "Туристическа дестинация", „Туристическо събитие” и „Община на 2017 за културно-исторически туризъм”. 

С беседа и конкурс с рисунки децата в Сапарева баня отбелязаха Деня на християнското семейство

С кратка беседа и конкурс с тематични рисунки, посветени на Деня на християнското семейство и младеж, децата в Сапарева баня отбелязаха днешния празник. Беседа пред учениците изнесесе отец Георги, който разказа повече за този ден, поставяйки акцент върху най-важните житейски уроци и ценности, възпитавани именно в семейната среда. На всяко едно дете отец Георги подари и малка икона с лика на Богородица.

Празникът в Сапарева баня продължи с рецитал на стихчета, подготвени от второкласниците от местното школо, а сред гостите бе и директорът на СУ „Христо Ботев" Емилия Гелева. По време на тържеството бяха наградени и отличените като най-добри рисунки, участвали в конкурса „Моето семейство". Всеки от победителите получи като награда книжка. 

 В края на мероприятието, организаторите от НЧ „Просветен лъч - 1905" почерпиха с лакомства присъстващите деца и гости. 

 

 

Темата за българското председателство на Съвета на ЕС бе дискутирана на информационна среща в Сапарева баня

В Сапарева баня се проведе финалната от поредиците големи информационни срещи, които бяха организирани в област Кюстендил. Те са част от Комуникационната стратегия на РБ за ЕС и целят да повишат информираността на населението относно Българското председателство на Съвета на ЕС през 2018 година.

Срещата бе организирана от Областна администрация Кюстендил и Община Сапарева баня, а домакин в курортното градче бе НЧ „Просветен лъч - 1905".Събитието откри кметът на общината Калин Гелев, който след това даде думата на областния управител Виктор Янев, за да представи презентация на тема „10 години членство на България в ЕС и Българското председателство на Съвета на ЕС". 

Сред гостите на събитието бе заместник областният управител Радослава Чеканска.

 

 

ИНФОРМАЦИОНЕН ДЕН НА ИЗПЪЛНИТЕЛНА АГЕНЦИЯ” ГЛАВНА ИНСПЕКЦИЯ ПО ТРУДА” ГР.КЮСТЕНДИЛ

Изпълнителна агенция „ Главна инспекция по труда" Кюстендил , ще проведе Информационен ден , по време на който на работещи и работодатели ще бъде предоставена полезна и достоверна информация по въпроси, отнасящи се до прилагането на трудовото законодателство и административните услуги, които извършва Инспекцията по труда.

Информационният ден  ще се проведе на 03.11.2017 г. от 10.00 часа в малкия салон на Читалище „ Просветен лъч - 1905" гр.Сапарева баня.

Информационният ден се организира, във връзка със 110 години от създаването на Инспекцията по труда в България.

 

 

 

Учениците от СУ „Христо Ботев” в Сапарева баня отбелязаха Деня на будителите

Ученици от СУ "Христо Ботев" в община Сапарева баня отбеляза с тържество предстоящия празник 1 ноември - Денят на народните будители. Програмата бе подготвена от петокласници и шестокласници, които разказаха за едни от най-видните български будители - Васил Левски, Христо Ботев, Любен Каравелов и всички други, допринесли и посветили живота си на една свещена цел - да видят народа си буден и свободен.  

„Нека помним и тачим богатото културно-историческо наследство, предадено ни от тях и да бъдем достойни наследници на традициите на цял един народ", каза пред учениците директорът г-жа Емилия Гелева, която прочете и кратък откъс от романа "Под игото" на Иван Вазов. След нея, като символ на приемственост, с четенето продължи най-младият учител в СУ „Христо Ботев" - Галя Стойчева.

 В края на програмата децата изпълниха песента "Ден на народните будители". На тържеството, освен ученици и учители, присъстваха и гости, които написаха в специална книга своите послания, свързани с Деня на будителите. Всички класове бяха изработили и табла с послания за празника.

 

 

 

Съобщения до заинтересованите лица,на които са издадени актове за публично общинско вземане за данък недвижими имоти и такса битови отпадъци

На основание чл.32 ал.4 от ДОПК Община Сапарева баня - отдел МДиТ съобщава на: Борислав Трайков Начев: гр. София, жк. Дървеница, бл. 33, вх. А, ап.1, ет.1, че има издаден Акт за публично общинско вземане за  данък недвижими имоти и такса битови отпадъци  № 3046-1 / 13.06.2017 г.

Съобщения до заинтересованите лица,на които са издадени актове за публично общинско вземане за данък недвижими имоти и такса битови отпадъци

На основание чл.32 ал.4 от ДОПК Община Сапарева баня - отдел МДиТ съобщава на: Красимир Кирилов Милтанов: гр. Сапарева баня, ул. Джерман  № 18, че има издаден Акт за публично общинско вземане за  данък превозни средства № 3083-1 / 15.06.2017г.

Обява за публичен търг чрез тайно наддаване за продажба на: «Недвижим имот – ЧОС /АЧОС №1893/30.08.2017 г./, представляващ УПИ /парцел/ III, кв.11 по плана на с. Паничище

Община Сапарева баня обявява публичен търг чрез тайно наддаване за продажба на:  «Недвижим имот - частна общинска собственост /АЧОС №1893/30.08.2017 г./, представляващ урегулиран поземлен имот/парцел/ III, кв.11 по плана на с. Паничище, общ. Сапарева баня, одобрен с решение №6 от Протокол №29/17.10.2006г. на ОбС гр. Сапарева баня, изменен със Заповед № РД-08-371/23.08.2017г. на Кмета на община Сапарева баня с площ 1000 кв.м.»

 

  

Паркът в с. Сапарево с нова детска площадка и кът за отдих

Нова детска площадка за игра и зона за отдих са изградени вече в с. Сапарево с финансиране от ПУДООС. Проектът "Облагородяване и изграждане на зона за отдих и детски кът в с. Сапарево" е спечелен от Кметството в с. Сапарево и Община Сапарева баня. Средствата, в размер до 10 000 лв., се осигуряват от Националната кампания "За чиста и околна среда - 2017", конкурсна тема "Обичам природата - и аз участвам".

Детският кът и зоната за отдих са обособени в парка, намиращ се между улиците "Христо Ботев" и "Тодор Влайков". "Опитахме се да създадем приятни място, където да играят децата. Да създадем по-благоприятни условия за развлечение и отдих на жителите и гостите на Сапарево. Надявам се, че ще останат доволни", коментира кметът на населеното място Йордан Йорданов.

По проекта са обособени алеи, изграден е пясъчник за игра, извършено е  озеленяване и засаждане на кипариси и цветя. Монтирани са също така детски съоръжения, беседка, нови пейки и кошове за отпадъци.

Всички дейности вече са приключили, въпреки че срокът за завършване на проекта е краят на месец ноември тази година.

 

 

 

Художничката Цветанка Апостолова избра Сапарева баня за своята втора изложба

ГХГ "Васил Крапчански" в Сапарева баня стана домакин на втората самостоятелна изложба на талантливата самоука художничка Цветанка Апостолова. Откриването на изложбата се състоя в петък вечерта пред десетки гости и приятели на художничката.

 

Пред публиката в Сапарева баня Апостолова показва 19 свои творби, рисувани с маслени бои и акварел. Експозицията носи името "Ново начало" и, по думите на художничката, това наистина е нейното "ново начало", защото превръща една своя детска мечта в реалност.

 "Моето семейство първо повярва в мен и ме подкрепи", сподели пред присъстващите на откриването Цветанка Апостолова. Тя разказа, че е започнала да рисува едва през 2013 г., когато се ражда и нейното второ дете - Марти. "Тази година реализирах и първата си изложба, за първи път се престраших официално да се представя пред публика", допълни Апостолова и разказа, че я е реализирала през месец април в София. В Сапарева баня тя гостува по покана на нейната приятелка и бивша съученичка Надя Михалкова, за което и й благодари сърдечно.

 Изложбата живопис на Цветанка Апостолова ще гостува в курортната община до средата на месец ноември. 

 

 

Oбява за публичен търг чрез тайно наддаване за продажба на: «Недвижим имот – ЧОС /АЧОС №474/20.05.2009 г./ незастроен УПИ /парцел/ XIII-за обществено обслужване, кв.5 по плана на с. Паничище

Община Сапарева баня обявява публичен търг чрез тайно наддаване за продажба на:  «Недвижим имот - частна общинска собственост /АЧОС №474/20.05.2009 г./, представляващ незастроен урегулиран поземлен имот/парцел/ XIII-за обществено обслужване, кв.5 по плана на с. Паничище, общ. Сапарева баня, одобрен с решение №6 от Протокол №29/17.10.2006г. на ОбС гр. Сапарева баня с площ:997 кв.м.»

 

 

Покана за обществено обсъждане на изработения проект на горскостопански план за горските територии - общинска собственост на част от територията на ТП „ДГС Дупница”, Община Сапарева баня

 Регионална дирекция по горите – Кюстендил и Община Сапарева баня, уведомяват обществеността и заинтересованите органи, че е извършена  инвентаризация на горските територии  и са изработени горскостопански карти и план за дейностите по опазването на горските територии от пожари и горскостопански план за горските територии - общинска собственост на Община Сапарева баня в района на дейност на ТП “Държавно горско стопанство - Дупница”. Горскостопанския план е с период на действие  десет години (или до 31.12.2027 г.) и влиза в сила след утвърждаване от директора на регионална дирекция по горите гр.Кюстендил.

Обява за публичен търг с тайно наддаване за отдаване под наем на:Части от имот – ПОС/АПОС №71/02.07.2012г./, с идент.65365.601.118 с площ от 15205 кв.м., представляващи обект № 1 с площ 70 кв.м., обект №2 с площ 70 кв.м. и №3 с площ 70 кв.м.

 На основание  чл.86 от Наредбата за реда за придобиване, управление и разпореждане с общинско имущество, Решение № 346 от Протокол №27/07.09.2017г.   на Общински съвет гр.Сапарева баня  и Заповед РД-08-459/17.10.2017г. на кмета на община Сапарева баня се открива публичен търг с тайно наддаване за отдаване под наем на части от имот – публична общинска собственост, намиращи се на територията на гр. Сапарева баня, община Сапарева баня, Област Кюстендил при следните условия:

 

 

Деца от училището и детската градина в Сапарева баня гостуваха в градската библиотека по повод Националната седмица на четенето

       По повод Националната седмица на четенето гости на градската библиотека в Сапарева баня бяха деца от детска градина "Св. Анна" и учениците от СУ "Христо Ботев". Националната кампанията се организира от Министерство на образованието и науката с цел повишаване на мотивацията на децата и учениците да четат художествена и научна литература. Тя преминава с различни по вид инициативи на територията на цялата страна - маратон на четенето, приказни герои, състезания, ден на книгата, подаряване и размяна на книги.

 

 

 

Обява за публичен търг чрез тайно наддаване за продажба на: «Недвижим имот – ЧОС /АЧОС №123/22.11.2006г. и АЧОС №936/16.01.2014г./, представляващ незастроен УПИ /парцел/ VI, кв.6 по плана на с. Паничище

Община Сапарева баня обявява публичен търг чрез тайно наддаване за продажба на:  «Недвижим имот - частна общинска собственост /АЧОС №123/22.11.2006г. и АЧОС №936/16.01.2014г./, представляващ незастроен урегулиран поземлен имот/парцел/ VI, кв.6 по плана на с. Паничище, общ. Сапарева баня, одобрен с решение №6 от Протокол №29/17.10.2006г. на ОбС гр. Сапарева баня с площ:321кв.м.»

 

      

Община Сапарева баня търси да наеме трима стажанти по програмата "Старт на кариерата"

Община Сапарева баня търси да наеме трима стажанти по програмата "Старт на кариерата" 2018. Кандидатите трябва да са завършили висше образование по едно от посочените професионално направление: икономика, туризъм, информатика и компютърни науки, социални дейности или администрация и управление.

Срокът за подаване на документи е до 9 октомври /понеделник/. Кандидатите трябва да са висшисти до 29-годишна възраст и да нямат стаж по специалността.

Документите, на желаещите да кандидатстват по една от обявените позиции в Община Сапарева баня, се подават в дирекция "Бюро по труда" по регистрация на кандидатстващия. Всяко лице може да кандидатства едновременно за три работни места.

Програмата дава възможност на млади висшисти в рамките на 9 месеца да придобият стаж и опит по специалността си в различни институции. Тя се реализира от Министерство на труда и социалната политика и Агенция по заетостта.

 

 

 

 

ОИЦ – КЮСТЕНДИЛ ОРГАНИЗИРА СЕМИНАР ЗА ЗЕМЕДЕЛСКИ ПРОИЗВОДИТЕЛИ

Областен информационен център - Кюстендил (ОИЦ - Кюстендил ) ще проведе семинар на тема: „Условия за кандидатстване по подмярка 4.1.2 Инвестиции в  малки земеделски стопанства и подмярка 6.1 Стратова помощ за млади земеделски производители от Програмата за развитие на селските райони (ПРСР) 2014 - 2020". Детайлите по подготовката на проекти и процеса на кандидатстване по двете подмерки ще бъдат разяснени от експерти от Национална служба за съвети по земеделието, град Кюстендил, в ангажиментите на които е включено безплатното изготвянето на бизнес планове и заявления за кандидатстване по подмярка 6.1., както и по други подмерки от Тематичната подпрограма за развитие на малките стопанства.

 

Семинарът ще се проведе на 12 октомври (четвъртък) от 11:00 ч. в залата на Килийното училище, гр. Кюстендил. Семинарът е предназначен за земеделски производители от област Кюстендил. На семинара могат да присъстват и всички заинтересовани граждани, които проявяват интерес към кандидатстване и изпълнение на проекти по ПРСР 2014 - 2020 г.

Участието е безплатно и не се изисква предварителна регистрация. При необходимост от допълнителна информация може да се обръщате към ОИЦ - Кюстендил на тел. 078/ 52 02 12.

 

 

С пътуващо кино и прожекция на филма "Те отлитат" в Сапарева баня отбелязаха Световния ден за защита на животните

 

По повод 4 октомври - Световния ден за защита на животните - в Сапарева баня гостува пътуващо кино на колела, което прожектира безплатно филма "Те отлитат". Прожекцията се състоя в малкия салон на читалище "Просветен лъч - 1905" и събра на едно място десетки любознателни ученици от местното СУ "Христо Ботев".

Филмът „Те отлитат" бе представен в рамките на инициативата "Натура 2000 на колела - пътуващо кино", а прожекцията се реализира с подкрепата на Община Сапарева баня. Филмът е събрал историята на няколко вида птици, които днес вече са в списъка на изчезващите видове.

 

 

 

 

 

Сапарева баня се рекламира в туристически форум на тема "Местната идентичност и глобалният туризъм"

 

            Община Сапарева баня се рекламира в десетия юбилеен Черноморски туристически  форум, който се провежда във Варна в дните 27 - 29 септември. Тази година форумът е на тема "Местната идентичност и глобалният туризъм". Събитието традиционно се организира от Община Варна, Министерство на туризма и Варненска туристическа камара.

 

       Курортната община участва във форума и трите дни, рекламирайки се с изложбен информационен щанд и собствени рекламни материали. Представител на Сапарева баня е Милен Колев - старши специалист "Търговия и туризъм" в общинската администрация. "Участието във форума дава възможност за срещи с представители на туристическия бизнес, посолства, висши училища, неправителствени и други организации. Във фокуса на тазгодишната тема е предвидено да се дискутират важни въпроси за запазване на местната идентичност в контекста на глобалния туризъм", коментира Колев. Той допълни, че малката планинска община се включва за втора поред година в Черноморския форум.

 

       По време на събитието гости от страната и чужбина да изнесат доклади и презентации пред участниците. Те от своя страна ще имат възможност да споделят добри практики и да поставят вълнуващите ги въпроси.

 

Община Сапарева баня подкрепи мащабната доброволческа кампания "Да изчистим България заедно"

       За поредна година община Сапарева баня подкрепи и се включи активно в мащабната доброволческа кампания "Да изчистим България заедно", организирана от БТВ и с подкрепата на Министерство на околната среда и водите.

       В кампанията по почистване се включиха ръководство и служители от Община Сапарева баня, учители, кметствата на територията на общината, читалища,  представители на туристическия бранш и граждани. Кметът Калин Гелев също даде личен пример и подкрепи кампанията. За всички, които пожелаха да се включат в голямото почистване, бяха осигурени ръкавици и чували.

        В хода на кампанията бе почистена екопътека "Валявица", районът около нея и около хижа "Пионерска". Зоните, които бяха почистени също, са: градският парк "Николай Хайтов", районът около Гейзера и парилото, районът около училището и детските градини.

      В "Да изчистим България заедно" се включиха и кметствата в селата Ресилово, Овчарци и Сапарево, където също бяха почистени голям брой райони.

       Близо два тона и половина отпадъци бяха събраните общо на територията на цялата община в тазгодишната кампания "Да изчистим България заедно".

 

    

В СУ "Христо Ботев" в Сапарева баня би първият учебен звънец, Общината зарадва първолаците с нови ранички

       С нови ранички, значки с лика на Ботев и хималки с логото на община Сапарева баня бяха изненадани първолаците в СУ "Христо Ботев" по повод първия учебен ден. Кметът на общината Калин Гелев, който бе възпрепятстван и не успя да присъства на откриването на новата учебна година, не пропусна и тази година да зарадва с ранички учениците, които за първи път прекрачват прага на школото. Неговият заместник Славчо Коларски и председателят на ОбС Иван Куйов, които бяха официални гости на събитието, поздравиха учениците и им раздадоха новите ранички. "От сърце ви пожелавам да ги пълните само с добри оценки - най-вече с шестици!", пожела им председателят на Общинския съвет.

       Дворът на СУ "Христо Ботев" в Сапарева баня бе препълнен от развълнувани ученици, техните родители и роднини. С тържествено слово всички тях приветства директорът на школото г-жа Емилия Гелева. Празникът започна с издигане на българския трибагреник под звуците на националния химн. По традиция, и тази година водосвет за здраве и благоденствие бе отслужен от отец Димитър.

       С много емоции и сълзи в очите ученици, преподаватели и родители засвидетелстваха своето уважение и изпратиха учителката на началните класове Калинка Ортакчийска, която се пенсионира след близо 40 години като учител в СУ "Христо Ботев". Г-жа Ортакчийска, която е преподавала на поколения сапаревобанци, бе поздравена от своите възпитаници и отрупана с красиви букети.

       Поздравителни адреси по повод първия учебен ден бяха изпратени от народните представители Кирил Калфин и Ивайло Константинов, от РУО - Кюстендил и от началника на Областен военен отдел - Кюстендил. 

 

 

Учебната година в СУ "Христо Ботев" в Сапарева баня ще бъде открита в 10:00 ч.

       Новата учебна година в СУ "Христо Ботев" в община Сапарева баня ще бъде открита на 15 септември от 10:00 ч. в двора на школото. Тържеството за първия учебен ден ще започне с издигане на националния трибагреник и химна на България.

       По традиция, приветствено слово към ученици, родители и бъдещи първолаци ще произнесе директорът на СУ "Христо Ботев" Емилия Гелева. Преди да бие първият звънец, в училищния двор ще се извърши водосвет за здраве и благоденствие. Сред официалните гости на откриването ще бъдат кметът на Сапарева баня Калин Гелев и неговите заместници, които и тази година са подготвили за първолаците подаръци и изненади.

        През тази учебна година школото в Сапарева баня ще посрещне 422 ученици, а първолаците, които ще прекрачат за първи път неговия праг са близо 40.

        Първият учебен ден в ДГ "Св. Анна" ще бъде открит в 09:30 ч. в двора на детската.

       Училището и детските градини в община Сапарева баня са в пълна готовност за новата учебна 2017/2018 година. Осигурен е и организиран транспорт по утвърден график за децата от населените места извън града. А СУ "Христо Ботев" ще посрещне учениците тази година с нова визия, след извършен вътрешен ремонт по спечелен проект за близо 200 хил. лв. от Министерство на образованието и науката. 

Община Сапарева баня обновява пътната маркировка преди новата учебна година

Освежават пешеходните пътеки и пътната маркировка около детска градина "Св. Анна", нейните филиали и СУ "Христо Ботев" в община Сапарева баня. Хоризонталната пътна маркировка се обновява и около детските градини в населените места Сапарево, Овчарци и Ресилово.

Опресняването на пътната маркировка ще бъде напълно завършено преди началото на първия учебен ден – 15 септември, за да се гарантира безопасността и спокойното преминаване на учениците.

Възстановени са и няколко липсващи пътни знаци по главните улици и около детските и учебни заведения, счупени след вандалски прояви. 

 

 

Oбява за открит публичен търг с тайно наддаване за отдаване под наем на част от имот – ПОС /АПОС №121 /12.11.2013г./ - 1 кв.м. закрита площ, находящ се на партерен етаж – коридор от сграда с идент. №65365.602.1154, гр. Сапарева баня

На основание  чл. 44,  ал.1, т. 1 и т. 7 от ЗМСМА , чл. 8, ал. 4 и чл. 14, ал. 7 от ЗОбС,  чл, 84, ал.1, т.1  от Наредбата за реда за придобиване, управление и разпореждане с общинско имущество, Решение № 329 от Протокол №26/27.07.2017г.   на Общински съвет гр.Сапарева баня   и Заповед № РД-08-394/08.09.2017г. на кмета на община Сапарева баня се открива публичен търг с тайно наддаване за отдаване под наем на част от имот - публична общинска собственост, намиращ се на територията на гр. Сапарева баня, община Сапарева баня, Област Кюстендил при следните условия:

 

 

Обява за откриване на публичен търг с тайно наддаване за отдаване под наем на поземлен имот №011087 – частна общинска собственост в местност «Манафица», в землището на с. Ресилово, гр. Сапарева баня

На основание  чл.44,  ал.1, т.1 и т.7 и чл.44, ал.2 от ЗМСМА , чл.8, ал.4 и чл.14 ал.1 във връзка с чл.14, ал.2 от ЗОбС, чл.24а, ал.5 от ЗСПЗЗ, чл. 84, ал.1, т.2 и чл.85 във връзка с чл. 86 от Наредбата за реда за придобиване, управление и разпореждане с общинско имущество, Решение № 327 от Протокол №26/27.07.2017г.   на Общински съвет гр.Сапарева баня и Заповед РД-08-378.29.08.2017г. на кмета на община Сапарева баня се открива публичен търг с тайно наддаване за отдаване под наем на поземлен имот – частна общинска собственост, намиращ се на територията на с. Ресилово, община Сапарева баня, Област Кюстендил при следните условия:

Обява за откриване на публичен търг с тайно наддаване за отдаване под наем на:терени, обособени за разполагане на преместваеми търговски обекти от №1 до №12, съгласно схема, разположени върху имот с идент. №65365.210.81, гр. Сапарева баня

На основание  чл. 44,  ал.1, т. 1 и т. 7 от ЗМСМА , чл. 8, ал. 4 и чл.14, ал.2 от ЗОбС,  чл. 56 от Закона за устройство на територията, чл. 84, ал.1, т.2  от Наредбата за реда за придобиване, управление и разпореждане с общинско имущество, Решение № 334 от Протокол №26/27.07.2017г.   на Общински съвет гр.Сапарева баня и Заповед № РД-08-376/28.08.2017г. на кмета на община Сапарева баня се открива публичен търг с тайно наддаване за отдаване под наем на: терени, обособени за разполагане на преместваеми търговски обекти от №1 до №12, съгласно схема-приложение към решението, разположени върху имот с идентификатор 65365.210.81 по Кадастралната карта на гр. Сапарева баня, одобрена със Заповед №-РД-18-15/19.02.2008г. на Изпълнителния директор на АГКК, всеки от които с площ 12 кв.м.,  за срок на отдаване под наем 5/пет/ години, считано от 01.10.2017г. при следните условия:

 

Нова детска площадка и кът за отдих ще бъдат изградени в с. Сапарево по проект от ПУДООС

 

     Нова детска площадка за игра и зона за отдих ще бъдат изградени в с. Сапарево по проект от ПУДООС. Финансирането по проекта "Облагородяване и изграждане на зона за отдих и детски кът в с. Сапарево" е спечелено от Община Сапарева баня и кметството в с. Сапарево. Средствата, в размер до 10 000 лв., са от Националната кампания "За чиста и околна среда - 2017", конкурсна тема "Обичам природата - и аз участвам".

     Детският кът и зоната за отдих ще бъдат изградени в парка, намиращ се между улиците "Христо Ботев" и "Тодор Влайков". С изграждането им ще се създадат по-благоприятни условия за отдих и развлечение за жителите и гостите на населеното място. По проекта ще бъдат изградени алеи, пясъчник за игра, ще бъде извършено озеленяване и засаждане на кипариси и цветя. Предвидено е да бъдат монтирани детски съоръжения, беседка, нови пейки и кошове за отпадъци.

     В момента се извършват строително-монтажни работи, като крайният срок за приключване на дейностите по проекта е краят на месец ноември тази година.

 

 

 

Oбява за публичен търг с тайно наддаване за отдаване под наем на поземлен имот ЧОС, поземлен имот с идентификатор №65365.57.3, местност «Пистата», град Сапарева баня

На основание  чл.44,  ал.1, т.1 и т.7 и чл.44, ал.2 от ЗМСМА , чл.8, ал.4 и чл.14 ал.1 във връзка с чл.14, ал.2 от ЗОбС, чл.24а, ал.5 от ЗСПЗЗ, чл. 84, ал.1, т.2 и чл.85 във връзка с чл. 86 от Наредбата за реда за придобиване, управление и разпореждане с общинско имущество, Решение № 322 от Протокол №25/28.06.2017г.   на Общински съвет гр.Сапарева баня и Заповед РД-08-349/07.08.2017г. на кмета на община Сапарева баня се открива публичен търг с тайно наддаване за отдаване под наем на поземлен имот – частна общинска собственост, намиращ се на територията на гр.Сапарева баня, община Сапарева баня, Област Кюстендил при следните условия:

Изложба от графики на проф. Панайот Панайотов в ГХГ

     От днес жителите и гостите на Сапарева баня ще могат да разгледат изложбата на известния български художник проф. Панайот Панайотов - Пането. В изложбата художникът представя 15 свои графични творби от цикъла "Метафизични визии".      Картините са изложени в Градската художествена галерия "Васил Крапчански" в Сапарева баня.

 

     Любителите на изобразителното изкуство ще могат да се насладят на великолепното преплитане на метафизични и абстрактни композиции в картините на художника. Изложбата от творби на проф. Панайот Панайотов в Сапарева баня ще продължи до началото на месец септември.

 

 

 

Обява за провеждане на публичен търг чрез тайно наддаване за: учредяване възмездно и безсрочно право на строеж върху площ от 32 кв. м. за изграждане на „Басейн” в недвижим имот- ЧОС /АЧОС №1418/27.07.2015г./, поземлен имот с идент.№65365.601

Община Сапарева баня обявява публичен търг чрез тайно наддаване за: учредяване възмездно и безсрочно право на строеж  върху площ от 32 кв. м. за изграждане на „Басейн" в недвижим имот-частна общинска собственост/АЧОС №1418/27.07.2015г./, представляващ поземлен имот с идентификатор №65365.601.244 по кадастралната карта на гр. Сапарева баня, съответстващ на урегулиран поземлен имот, представляващ парцел VII, кв.101 по регулационния план на гр. Сапарева баня, трайно предназначение на територията- урбанизирана, начин на трайно ползване-ниско застрояване/до 10м./ целият с площ от 597 кв.м., при съседи: 65365.32.5; 65365.601.245; 65365.601.819; 65365.601.243.

 

  

Обновява се хоризонталната пътна маркировка в Сапарева баня

      Община Сапарева баня започна обновяване на пътната маркировка в някои от по-натоварените и възлови участъци в курорта. Опресняване на хоризонталната пътна маркировка се извършва на главната улици, на възлови кръстовища, в района на басейните и амфитеатър Гейзера. Обновява се маркировката на улицата пред детска градина "Св. Анна" и стоп линиите по пътя за с. Паничище.

 

      От администрацията обясниха, че това се прави за по-голяма сигурност и с превантивна цел, поради увеличаване на туристопотока в Сапарева баня през летния сезон. Преди началото на новата учебна година отново ще бъде освежена пътната маркировка в цялата община. 

 

 

Йордан Камджилов е новият общински съветник в ОбС - Сапарева баня

      Йордан Георгиев Камджилов положи клетва като общински съветник в началото на днешното заседание на Общински съвет - Сапарева баня. Той заема мястото на Любен Кръстев и влиза от листата на ПП ГЕРБ. Това ще бъде първият му мандат като общински съветник.

     Новият съветник в ОбС - Сапарева баня ще бъде член в три постоянни комисии - Територия и селищно устройство; Бюджет, финанси и евроинтеграция, както и в Комисията по транспорт, безопасност на движението и обществен ред.

      Камджилов се закле пред кмета на Сапарева баня Калин Гелев, председателя на Общинския съвет Иван Куйов, общински съветници, зам.-кметове и граждани. 

     Йордан Камджилов по професия е машинен инженер, завършил е магистратура във ВТУ "Тодор Каблешков". Той е 40-годишен и от с. Овчарци.

 

 

 

 

Община Сапарева баня отбеляза годишнината от рождението на Левски

На 18 юли Община Сапарева баня отбеляза 180-годишнината от рождението на Васил Левски. Венец и цветя пред бюст-паметника на Апостола в курортната община бяха поднесени от представители на администрацията и граждани.

 

Присъстващите на тържественото отбелязване сведоха глави в знак на признателност към живота и делото на Дякона. 

Съобщения до заинтересованите лица,на които са издадени актове за публично общинско вземане за данък недвижими имоти и такса битови отпадъци

 На основание чл.32 ал.4 от ДОПК Община Сапарева баня - отдел МДиТ съобщава на:

Милена Георгиева Гиздова с адрес: с.Крупник, обл. Благоевград,  че има издаден Акт за публично общинско вземане за данък недвижими имоти и такса битови отпадъци № 1389-1 /14.11.2016 г. 
Преписката се намира в Община Сапарева баня, ул."Германея" № 1, ет.1, отдел„МДиТ" и може да се получат горепосочените актове.
Актовете могат да се обжалват от лицето в 14 - дневен срок от съобщаването им на официалната Интернет страницата на Община Сапарева баня, по реда на ДОПК.

ПОКАНА ЗА ПУБЛИЧНО ОБСЪЖДАНЕ НА ОТЧЕТА ЗА ИЗПЪЛНЕНИЕТО НА БЮДЖЕТА НА ОБЩИНА САПАРЕВА БАНЯ ЗА 2016г.

   На основание чл. 140, ал. 4 от Закона за публичните финанси и  Наредбата за условията и реда за съставяне на тригодишна бюджетна прогноза за местните дейности и за съставяне, приемане, изпълнение и отчитане на бюджета на Община Сапарева баня, организирам публично обсъждане на отчета за изпълнението на бюджета на Община Сапарева баня за 2016 г. от местната общност.

    Публичното обсъждане ще се проведе на 24.07.2017 г. (понеделник) от 12.00 часа, в заседателната зала на община Сапарева баня.

     Отправям покана към жителите на общината, неправителствените организации, представителите на бизнеса, на средствата за масово осведомяване и цялата общественост за участие.

     Материалите по отчета са на разположение на заинтересованите всеки работен ден, в сградата на общинска администрация, стаята на председателя на Общински съвет, публикувани са и на сайта на община Сапарева баня.

  Мнения, препоръки и становища по темата на обсъждането могат да се изпращат на следната електронна поща: sap_oba@abv.bg, както и в деловодството на общината.

 

 

Oбява за публичен търг с тайно наддаване за отдаване под наем на част от имот – ПОС- помещение №3 с площ 24 кв.м., находящо се на 2-ри етаж в сградата на кметство с. Овчарци, община Сапарева баня

     На основание  чл. 44,  ал.1, т. 1 и т. 7  и чл.44, ал.2 от ЗМСМА , чл. 8, ал. 4 и чл. 14, ал. 7 от ЗОбС, чл. 84, ал.1, т.1, чл.85 и чл.86  от Наредбата за реда за придобиване, управление и разпореждане с общинско имущество, Решение № 308 от Протокол №24/31.05.2017г.   на Общински съвет гр.Сапарева баня и Заповед № РД-08-303/07.07.2017г. на кмета на община Сапарева баня се открива публичен търг с тайно наддаване за отдаване под наем на част от имот - публична общинска собственост, намиращ се на територията на с. Овчарци, община Сапарева баня, Област Кюстендил при следните условия:

 

 

 

 

 

Обява за публичен търг с тайно наддаване за отдаване под наем на поземлен имот – ЧОС -№062003, местност «Банско ливаге» с площ 27,873 дка намиращ се на територията на с. Сапарево, община Сапарева баня

На основание  чл.44,  ал.1, т.1 и т.7 и чл.44, ал.2 от ЗМСМА , чл.8, ал.4 и чл.14 ал.1 във връзка с чл.14, ал.2 от ЗОбС, чл.24а, ал.5 от ЗСПЗЗ, чл. 84, ал.1, т.2 и чл.85 във връзка с чл. 86 от Наредбата за реда за придобиване, управление и разпореждане с общинско имущество, Решение № 302 от Протокол №24/31.05.2017г.   на Общински съвет гр.Сапарева баня и Заповед РД-08-302/07.07.2017г. на кмета на община Сапарева баня се открива публичен търг с тайно наддаване за отдаване под наем на поземлен имот – частна общинска собственост, намиращ се на територията на с. Сапарево, община Сапарева баня, Област Кюстендил при следните условия:

Община Сапарева баня подписа допълнително споразумение за продължаване на проекта "Осигуряване на топъл обяд"

     След приключване на първоначалния договор с Агенция за социално подпомагане, Община Сапарева баня сключи допълнително споразумение за продължаване на проекта "Осигуряване на топъл обяд". Срокът за изпълнение на проекта, с допълнителното споразумение, е до 31.12.2017 г. Общата стойност на безвъзмездната финансова помощ е в размер на 70 338 лв.

     Със социалната услуга Община Сапарева баня ще продължи да подпомага най-нуждаещите се хора от общината. В рамките на 8 месеца ще продължи да бъде предоставян безплатен топъл обяд на нуждаещите се. С реализирането на проекта се цели намаляване на броя на живеещите в бедност лица, чрез подпомагането им с храна.

Потребители на услугата са общо 80 лица от цялата община.

     Топлият обяд ще продължи да бъде предоставян от Домашен социален патронаж - гр. Сапарева баня.

 

 

 

Покана за участие в процедура с пряко договоряне с предмет:"Доставка на кухненско оборудване в Домашен Социален Патронаж - гр. Сапарева баня"

РАЗДЕЛ 1: ДАННИ ЗА БЕНЕФИЦИЕНТА

 

I.1) Наименование, адреси и лица за контакт

 

Официално наименование: Община Сапарева баня

Пълен адрес: ул. "Германея" № 1

Град: Сапарева баня

Пощенски код: 2650

Лице/а за контакт: Славчо Коларски

Телефон: 0897015994

Електронна поща: sap_euro@abv.bg

Факс:

Интернет адрес/и (когато е приложимо)

 

Съобщение от Националният осигурителен институт във връзка с предоставянето на електронни услуги с ПИК от отдел "Пенсии"

Националният осигурителен институт (НОИ) уведомява осигурените лица, които разполагат с 12-цифрен персонален идентификационен код (ПИК), че електронните услуги на НОИ, достъпни чрез него, се намират в рубрика Е-услути/ Справки/ Справки по ЕГН и ПИК на НАП.
Чрез интернет страницата на НОИ осигурените лица могат да получават информация за:
- наличие или липса на информация в Регистъра на осигурените лица за натрупани осигурителни права;
- актуално състояние на изплащаните пенсии и добавки;
- справка за издадени пенсионни разпореждания и др.

Обява за публичен търг с тайно наддаване за отдаване под наем на поземлен имот № 014018, местност „Ханчето” в землището на с.Сапарево, общ.Сапарева баня /АЧОС № 1088 / 10.02.2015 г./, с площ от 0,761 дка

На основание  чл.44,  ал.1, т.1 и т.7 и чл.44, ал.2 от ЗМСМА , чл.8, ал.4 и чл.14 ал.1 във връзка с чл.14, ал.2 от ЗОбС, чл.24а, ал.5 от ЗСПЗЗ, чл. 84, ал.1, т.2 и чл.85 във връзка с чл. 86 от Наредбата за реда за придобиване, управление и разпореждане с общинско имущество, Решение № 287 от Протокол №23/27.04.2017г.   на Общински съвет гр.Сапарева баня и Заповед № РД-08-271/20.06.2017г. на кмета на община Сапарева баня се открива публичен търг с тайно наддаване за отдаване под наем на поземлен имот - частна общинска собственост, намиращ се на територията на с. Сапарево, община Сапарева баня, Област Кюстендил при следните условия:

Oбява за публичен търг с тайно наддаване за отдаване под наем на поземлени имоти – ЧОС-№018267, №018269 №020032, №020035, намиращи се на територията на с. Сапарево, община Сапарева баня

На основание  чл.44,  ал.1, т.1 и т.7 и чл.44, ал.2 от ЗМСМА , чл.8, ал.4 и чл.14 ал.1 във връзка с чл.14, ал.2 от ЗОбС, чл.24а, ал.5 от ЗСПЗЗ, чл. 84, ал.1, т.2 и чл.85 във връзка с чл. 86 от Наредбата за реда за придобиване, управление и разпореждане с общинско имущество, Решение № 286 от Протокол №23/27.04.2017г.   на Общински съвет гр.Сапарева баня и Заповед № РД-08-270/20.06.2017г. на кмета на община Сапарева баня се открива публичен търг с тайно наддаване за отдаване под наем на поземлени имоти - частна общинска собственост, намиращи се на територията на с. Сапарево, община Сапарева баня, Област Кюстендил при следните условия:

Започна третиране на тревните площи в община Сапарева баня срещу кърлежи

      По нареждане на кмета на Сапарева баня Калин Гелев започна третиране на тревните площи в общината против кърлежи, бълхи и други насекоми. Пръскането против вредители се извършва на детски площадки за игра, в детски градини и паркови пространства. Срещу паразитите е третирана и зоната около Гейзера, дворът на СУ "Христо Ботев" и всички автобусни спирки в общината.

      Обработват се тревни площи във всички населени места на община Сапарева баня. Общата площ на третиране е около 65,350 декара, като на всички обработени площи се  поставят уведомителни табели. 

 

 

Стартира приемът на документи за Първия етап на класирането за след 7-ми клас в СУ

      От утре /16 юни/ стартира приемът на документи за Първия етап на класирането за след 7-ми клас в СУ "Христо Ботев" - град Сапарева баня. Документи ще се подават от 16-ти до 22-ри юни в училищното гнездо в ОУ "Христаки Павлович" - град Дупница, както и онлайн.

      Специалностите, които се предлагат след 7-ми клас в училището в Сапарева баня, са нови и атрактивни. Едната е "Икономика и мениджмънт" с разширено изучаване на английски език и завършване на трета степен професионална квалификация, с професия "Икономист". Втората паралелка е "Организация на туризма и свободното време" с разширено изучаване на руски език, професия "Организатор на туристическа агентска дейност " и трета степен професионална квалификация.

     Резултатите за след 7-ми клас ще бъдат обявени до 27-ми юни, а записвания ще се правят от 28-ми до 30-ти юни.

      След 8-ми клас специалността в СУ "Христо Ботев" е "Производство и обслужване в заведенията за хранене и развлечение", трета степен на професионална квалификация и професия "Ресторантьор".

      За първия етап на класирането се подават документи от 3-ти до 5-ти юли в СУ "Христо Ботев" - гр. Сапарева баня. Резултатите ще бъдат обявени на 6-ти юли, а записването ще бъде на следващия ден /7-ми юли/. 

 

 

Обява за публичен търг с тайно наддаване за отдаване под наем на поземлени имоти – ЧОС -№ 015038, № 015084, № 015116, № 015118, № 019008, намиращи се на територията на с. Сапарево, община Сапарева баня

На основание  чл.44,  ал.1, т.1 и т.7 и чл.44, ал.2 от ЗМСМА , чл.8, ал.4 и чл.14 ал.1 във връзка с чл.14, ал.2 от ЗОбС, чл.24а, ал.5 от ЗСПЗЗ, чл. 84, ал.1, т.2 и чл.85 във връзка с чл. 86 от Наредбата за реда за придобиване, управление и разпореждане с общинско имущество, Решение № 283 от Протокол №23/27.04.2017г.   на Общински съвет гр.Сапарева баня и Заповед № РД-08-248/06.06.2017г. на кмета на община Сапарева баня се открива публичен търг с тайно наддаване за отдаване под наем на поземлени имоти - частна общинска собственост, намиращи се на територията на с. Сапарево, община Сапарева баня, Област Кюстендил при следните условия:

Обява за публичен търг с тайно наддаване за отдаване под наем на поземлени имоти – ЧОС -№ 016021, № 024021, № 024141, 024142, 024144, намиращи се на територията на с. Сапарево, община Сапарева баня

На основание  чл.44,  ал.1, т.1 и т.7 и чл.44, ал.2 от ЗМСМА , чл.8, ал.4 и чл.14 ал.1 във връзка с чл.14, ал.2 от ЗОбС, чл.24а, ал.5 от ЗСПЗЗ, чл. 84, ал.1, т.2 и чл.85 във връзка с чл. 86 от Наредбата за реда за придобиване, управление и разпореждане с общинско имущество, Решение № 285 от Протокол №23/27.04.2017г.   на Общински съвет гр.Сапарева баня и Заповед № РД-08-249/06.06.2017г. на кмета на община Сапарева баня се открива публичен търг с тайно наддаване за отдаване под наем на поземлени имоти - частна общинска собственост, намиращи се на територията на с. Сапарево, община Сапарева баня, Област Кюстендил при следните условия:

Приключиха ремонтните дейности в СУ "Христо Ботев", които бяха по програма на МОН

      Приключиха ремонтните дейности в СУ "Христо Ботев", които бяха по програма на МОН и в размер на близо 200 хил. лв. С проекта се оптимизира сградният фонд и материално-техническата база в училището.

      Проектът на Община Сапарева баня бе по Национална програма "Оптимизация на училищната мрежа", модул "Рационализация на мрежата от професионални училища". До няколко месеца предстои и отчитане на проекта.Със средствата по него са закупени нови компютърни конфигурации, интерактивни дъски, мултимедийни проектори и лаптопи. Кабинетът по химия е обновен и оборудван, закупена е и частична мебелировка за класните стаи.

    

 

Публичен търг с тайно наддаване за отдаване под наем на поземлени имоти – частна общинска собственост, намиращи се на територията на с. Сапарево, община Сапарева баня

На основание  чл.44,  ал.1, т.1 и т.7 и чл.44, ал.2 от ЗМСМА , чл.8, ал.4 и чл.14 ал.1 във връзка с чл.14, ал.2 от ЗОбС, чл.24а, ал.5 от ЗСПЗЗ, чл. 84, ал.1, т.2 и чл.85 във връзка с чл. 86 от Наредбата за реда за придобиване, управление и разпореждане с общинско имущество, Решение № 284 от Протокол №23/27.04.2017г.  на Общински съвет гр.Сапарева баня и Заповед № РД-08-241/01.06.2017г. на кмета на община Сапарева баня се открива публичен търг с тайно наддаване за отдаване под наем на поземлени имоти - частна общинска собственост, намиращи се на територията на с. Сапарево, община Сапарева баня, Област Кюстендил при следните условия:

 

Публично оповестен конкурс за отдаване под наем на недвижими имоти– публична и частна общинска собственост, при следните условия: «Поземлен имот – публична общинска собственост с идент. №65365.57.2, местност „Пистата” ,гр.Сапарева баня

На основание  чл.44,  ал.1, т.1 и т.7 и чл.44, ал.2 от ЗМСМА , чл.8, ал.4 и чл.14, ал.1 и ал.7 от ЗОбС, чл.24а, ал.5 от ЗСПЗЗ, чл. 84, ал.1, т.1 и чл.85 във връзка с чл. 86 от Наредбата за реда за придобиване, управление и разпореждане с общинско имущество, и в изпълнение на Решение № 293 от Протокол №23/27.04.2017г.   на Общински съвет гр.Сапарева баня  и Заповед № РД-08-242/01.06.2017г. на кмета на община Сапарева баня се открива публично оповестен конкурс за отдаване под наем нанедвижими имоти- публична и частна общинска собственост, при следните условия:

 

Обява за публичен търг чрез тайно наддаване за продажба на: «Недвижим имот – ЧОС /АЧОС №1057/14.10.2014г./, представляващ поземлен имот с индентификатор № 65365.601.94 по кадастралната карта на град Сапарева баня с площ: 92 кв.м.

Община Сапарева баня обявява публичен търг чрез тайно наддаване за продажба на:  «Недвижим имот - частна общинска собственост /АЧОС №1057/14.10.2014г./, представляващ поземлен имот с индентификатор № 65365.601.94 по кадастралната карта на град Сапарева баня, одобрена със Заповед РД-18-15/19.02.2008г. на Изпълнителния директор на АГКК гр. София, изменена със Заповед №18-2285-07.03.2014г. на Началника на СГКК гр. Кюстендил с площ: 92 кв.м; Трайно предназначение на територията: урбанизирана; Начин на трайно ползване: За друг вид озеленени площи

 

 

Стотици малчугани се забавляваха на тържеството по повод 1-ви юни в Сапарева баня

      С много музика, танци и игри на амфитеатър "Гейзера" в Сапарева баня бе отбелязан Международният ден на детето. Стотици малчугани от цялата община, заедно със своите родители, се включиха в тържеството по повод празника на детето. Организатори и тази година бяха Община Сапарева баня и самодейците от НЧ "От извора - 2013".

      За доброто настроение се погрижиха атрактивни аниматори, които с много игри и забавления подариха на децата един незабравим празник. Със специално музикално изпълнение своите връстници поздравиха Алисия и Християн от детския фолклорен ансамбъл "103 градуса" към НЧ "От извора - 2013". За всички присъстващи организаторите и спонсорите на празника бяха осигурили лакомства и подаръчета. 

 

 

Сапарева баня бе домакин на третото издание на фолклорния фестивал "Мома пее, гора се люлее"

      През изминалия уикенд Сапарева баня бе домакин на третото издание на Международния фолклорен фестивал под наслов "Мома пее, гора се люлее". В продължение на два дни, като част от Общинските празници, в курортната община се надпяваха и надиграваха стотици изпълнители от цяла България и Македония. Организатори на фолклорния празник бяха НЧ "От извора - 2013", Община Сапарева баня и ТВ "Родина".

     Фестивалът бе открит на амфитеатър "Гейзера" от председателя на Общински съвет - Сапарева баня Иван Куйов, но, поради лошото време, провеждането му бе преместено в голямата зала на НЧ "Просветен лъч - 1905" - град Сапарева баня.

      Като изключително успешен и изпълнен с емоционална заря определиха тазгодишния фестивал участниците и организаторите. Последните дадоха заявка за провеждането му и през следващата година.

 

 

Откриване на Общински празници -2017

 

      В Сапарева баня бяха официално открити Общинските празници, а амфитеатър "Гейзера" се оказа малък, за да побере стотиците жители и гости на курортната община, дошли да присъстват на откриването. Събитието откри градоначалникът на Сапарева баня Калин Гелев, който приветства присъстващи с добре дошли и ги поздрави с хубавия празник. 

 

 

Със спечелен проект Община Сапарева баня ще подобрява материалната база в Домашния социален патронаж

      Община Сапарева баня спечели проект, чрез който ще бъде подобрена и обновена социалната база в Домашния социален патронаж в града. Проектното предложение на Община Сапарева баня ще бъде финансирано от Фонд "Социална закрила" на Министерство на труда и социалната политика. На Общината ще бъде отпуснато финансиране в размер на 26 742 лв. за реализиране на проекта. Със средствата ще бъде закупено ново кухненско оборудване, за да се модернизира кухненският блок към Домашния социален патронаж. Проектът е и със собствено финансиране в размер на 10%.

      Домашният социален патронаж в Сапарева баня обслужва 80 потребители - възрастни хора, самотно живеещи и хора с увреждания. Той се помещава в сградата на СУ "Христо Ботев". С новото кухненско оборудване ще бъде подобрена материалната база за функциониране на услугата, ще се намалят разходите за ел. енергия и ще се повиши качеството като цяло на предоставяните услуги в общината. 

 

 

Програма на III-ти Международен фолклорен фестивал "Мома пее,гора се люлее" - Сапарева баня

Първият фестивален ден започва на 27.05.2017г. /събота/ от 10:30 часа.

Детска изложба под наслов "Да четеш не е вредно, вредно е да не четеш" бе открита по повод 24-ти май в Сапарева баня

      В навечерието на 24-ти май - Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост, в Сапарева баня бе представена тематична изложба на децата от СУ "Христо Ботев". Тя се състоя във фоайето на НЧ "Просветен лъч - 1905" и бе под наслов „Да четеш не е вредно, вредно е да не четеш".

     Своите творби в изложбата представиха 26 ученици от 5-ти до 7-ми клас. Сред творбите имаше плакати, комикси, апликации и рисунки, с които децата целят да стимулират четенето сред своите съученици.

     Секретарят на НЧ "Просветен лъч - 1905" награди най-добрите малки творци с материали за рисуване, а всички участници в конкурса получиха книжка на художничката Бинка Вазова.

 

 

Ромският образователен фонд обявява конкурс за стипендии за академичната година 2017-2018 за студенти от ромски произход

Ромският образователен фонд/Стипендиантски програми (РОФ/СП) обявява своя ежегоден конкурс за стипендии на база академични постижения за студенти от ромски произход. Кандидатите трябва да се обучават в бакалавърска, магистърска или докторска програма в акредитиран университет в някоя от следните държави: Албания, Босна и Херцеговина, България, Хърватска, Чехия, Унгария, Косово, Македония, Черна гора, Молдова, Румъния, Русия, Сърбия, Словакия, Турция и Украйна.

 

 

 

Зaповед №РД-08-189/28.04.2017г. на кмета на община Сапарева баня относно определяне на маршрут за движение на селскостопанските животни в град Сапарева баня

На основание чл.44, ал.1, т.1 и ал. 2 от ЗМСМА, чл. 55, ал. 3 от Наредба №1 за поддържане и опазване на обществения ред и общественото имущество и чистотата на територията на община Сапарева баня и чл.31 ал.1 от Наредба за реда и условията за отглеждане на животни на територията на община Сапарева баня

 

 

Заповед № РД-08-190/28.04.2017г. на кмета на община Сапарева баня относно забрана за навлизане на селскостопански животни в поземлени имоти на територията на общината

На основание чл.44, ал.1, т.1 от ЗМСМА и чл.35 от Наредба за реда и условията за отглеждане на животни в населените места на община Сапарева баня и във връзка с необходимостта от опазване на тревните фуражи и земеделските култури от повреди и унищожение в община Сапарева баня

 

 

Деца от всички населени места на общината се включиха в ателието за изписване на великденски яйца в Сапарева баня

     Деца от всички населени места на общината се включиха в ателието за изписване на великденски яйца в Сапарева баня, представяйки своите читалища. Най-красиво изписаните яйца и най-творческата великденска украса получиха съответно и награди, осигурени от Община Сапарева баня. Победителите бяха определени от комисия и наградени от зам.-кмета Славчо Коларски.

     С най-оригинална аранжировка и красиво изписани яйца се отличиха децата от с. Овчарци и НЧ "Пробуда - 1923". Организаторите дадоха две втори награди - на малките таланти от с. Сапарево, НЧ "Народни будители - 1926" и на децата, представили НЧ "Просветен лъч - 1905" - гр. Сапарева баня. Имаше и две трети награди - на малчуганите от с. Ресилово, НЧ "Нов живот - 1928" и на представителите НЧ "От извора - 2013", гр. Сапарева баня.

     Изписването на великденски яйца поощриха зам.-кметът Евелина Нешева и главният счетоводител Любка Маргина, които поздравиха децата за творчеството и старанието и им пожелаха весели празници.

     Организатори на мероприятието бяха Община Сапарева баня и НЧ "Просветен лъч - 1905". По време на великденската работилничка децата бяха запознати и със старите народни обреди и моменти от живота на Исус Христос. 

 

 

Самодейците от НЧ "От извора - 2013" в Сапарева баня пресъздадоха обичаите за Лазаровден

     В духа на хубавите български традиции, в навечерието на Лазаровден самодейците от НЧ "От извора - 2013" посетиха Община Сапарева баня и пресъздадоха част от обичаите. Самодейците бяха посрещнати топло от кмета на Сапарева баня Калин Гелев и неговите служители от администрацията.

     Младите лазарки, закичени със свежи цветя и пременени с традиционните за нашия край носии, пяха и наричаха за здраве и благоденствие. Кметът Калин Гелев почерпи със сладка питка гостите и им благодари за автентично представените ритуали. Градоначалникът ги поздрави с настъпването на един от най-хубавите български празници, пожелавайки им да бъдат здрави и все така дейни.

    През съботния ден, на самия Лазаровден самодейците от НЧ "От извора - 2013" ще посетят и няколко домакинства в град Сапарева баня, за да пресъздадат обредите. За четвърта поредна година вече те възраждат традициите на един от най-хубавите ни народни празници - Лазаровден. 

 

 

Обява за публичен търг с тайно наддаване за отдаване под наем на поземлен имот – ЧОС №011008, местност «Манафица» в землище на с. Ресилово, община Сапарева баня, целият с площ 18,268 дка

На основание  чл. 44,  ал.1, т. 1 и т. 7 и чл.44, ал. 2 от ЗМСМА , чл. 8, ал. 4 и чл. 14 ал.1 във връзка с чл.14, ал.2 от ЗОбС,  чл.24а, ал.5 от ЗСПЗЗ, чл. 84, ал.1, т.2 и чл.85 във връзка с чл. 86 от Наредбата за реда за придобиване, управление и разпореждане с общинско имущество, Решение № 246 от Протокол №20/28.02.2017г.   на Общински съвет гр.Сапарева баня и Заповед № РД-08-138/04.04.2017г. на кмета на община Сапарева баня се открива публичен търг с тайно наддаване за отдаване под наем на поземлен имот - частна общинска собственост, намиращ се на територията на с. Ресилово, община Сапарева баня, Област Кюстендил при следните условия:

 

 

 

Община Сапарева баня ще се включи със залесителна кампания в Седмицата на гората

     Седмицата на гората, която започна официално на 3-ти април. По главните улици на общината ще бъдат засадени различни видове храсти и фиданки. Това са общо 77 броя липи, аризонски кипарис и храст златен дъжд. Фиданките и храстите са осигурени със съдействието на Държавно горско стопанство "Рилски манастир".

     В традиционното залесяване ще се включат служители от общинска администрация и от горското стопанство в Сапарева баня.

     За миналогодишната залесителна кампания в Сапарева баня също бяха посадени над 70 броя различни дървесни вида и храсти, като най-мащабното залесяване бе в района на параклиса "Успение Богородично". 

 

 

Обява за публичен търг с тайно наддаване за отдаване под наем на поземлен имот №062003, местност «Банско ливаге» в землище на с. Сапарево – ЧОС , намиращ се на територията на с. Сапарево, община Сапарева баня

На основание  чл.44,  ал.1, т.1 и т.7 и чл.44, ал.2 от ЗМСМА , чл.8, ал.4 и чл.14 ал.1 във връзка с чл.14, ал.2 от ЗОбС, чл.24а, ал.5 от ЗСПЗЗ, чл. 84, ал.1, т.2 и чл.85 във връзка с чл. 86 от Наредбата за реда за придобиване, управление и разпореждане с общинско имущество, Решение № 247 от Протокол №20/28.02.2017г.   на Общински съвет гр.Сапарева баня и Заповед № РД-08-131/30.03.2017г. на кмета на община Сапарева баня се открива публичен търг с тайно наддаване за отдаване под наем на поземлен имот - частна общинска собственост, намиращ се на територията на с. Сапарево, община Сапарева баня, Област Кюстендил при следните условия:

 

 

Обява за публичен търг с тайно наддаване за отдаване под наем на част от имот – ЧОС /АЧОС №1590/17.02.2017г./- УПИ, представляващ парцел I-450 в кв.30 по застроителния и регулационен план на с. Овчарци,община Сапарева баня, целият с площ от 585 кв.м

На основание  чл. 44,  ал.1, т. 1 и т. 7 и чл.44, ал. 2 от ЗМСМА , чл. 8, ал. 4 и чл. 14 ал.1 във връзка с чл.14, ал.2 от ЗОбС,  чл. 56, ал.1, от Закона за устройство на територията, чл. 84, ал.1, т.2 и чл.85 във връзка с чл. 86 от Наредбата за реда за придобиване, управление и разпореждане с общинско имущество, Решение № 248 от Протокол №20/28.02.2017г.   на Общински съвет гр.Сапарева баня и Заповед РД-08-130/28.03.2017г. на кмета на община Сапарева баня се открива публичен търг с тайно наддаване за отдаване под наем н ачаст от имот – частна общинска собственост, намиращ се на територията на с. Овчарци, община Сапарева баня, Област Кюстендил при следните условия:

Децата от община Сапарева баня могат да участват в конкурс за рисунка и есе, организиран от Областен информационен център - Кюстендил

Малчуганите от община Сапарева баня могат да участват в детски конкурс за рисунка и есе, организиран от Областен информационен център - Кюстендил.

 Европейски структурни и инвестиционни фондове (ЕСИФ) провежда националната  инициатива на тема: „Заедно за Европа”, която е по повод отбелязване на три значими годишнини:

-       60 години Европейски социален фонд (ЕСФ);

-       10 години от присъединяването на България към ЕС;

 

-   6 години от цялостното функциониране на Мрежата от 28 информационни центъра за популяризиране на ЕСИФ в България. 

Община Сапарева баня ще се включи в инициативата "Часа на Земята 2017"

Община Сапарева баня ще се включи в инициативата "Часа на Земята 2017", която ще се проведе на 25 март /събота/ от 20:30 до 21:30 часа. Община Сапарева баня ще подкрепи инициативата, като притъмни светлините на сградата на Общинска администрация. 

 За поредна година администрацията се включва в популяризирането на инициативата, а мотото на Часа на Земята в България тази година е: "Загаси светлините, отвори очи за планетата". С него, тази година Часът на Земята ще обиколи света за десети път.

Това е една от най-мащабните световни инициативи, тя вече десетилетие привлича вниманието на хората към проблемите на околната среда и им дава възможност да заемат активна позиция за решаването им. 

Обявление за изготвено инвестиционно предложение за изграждане на „Водовземно съоръжение от подземни води” с цел захранване на „Малкоетажна жилищна сграда и съоръженията към нея”, находяща се в поземлен имот с идент. № 65365.32.338

            Във връзка с изпълнение на разпоредбите на Наредба за условията и ред за извършване на оценка на въздействието върху околната среда, Община Сапарева баня съобщава на засегнатото население за изготвено инвестиционно предложение за изграждане на „Водовземно съоръжение  от подземни води" с цел захранване на „Малкоетажна жилищна сграда и съоръженията към нея", находяща се в поземлен имот с идентификатор № 65365.32.338, местност „водни дол" по кадастралната карта на гр.Сапарева баня, с Възложител „Адиум" ЕООД.

            Информацията за гореописаното инвестиционно предложение е изложена за разглеждане в Община Сапарева баня считано от 24.03.2017 година.

 

 

Обявление до засегнатото население за изготвено инвестиционно предложение за изграждане на „Водовземно съоръжение от подземни води” с цел захранване на „Малкоетажна жилищна сграда и съоръженията към нея”, находяща се в поземлен имот с идентификатор № 65

Във връзка с изпълнение на разпоредбите на Наредба за условията и ред за извършване на оценка на въздействието върху околната среда, Община Сапарева баня съобщава на засегнатото население за изготвено инвестиционно предложение за изграждане на „Водовземно съоръжение  от подземни води” с цел захранване на „Малкоетажна жилищна сграда и съоръженията към нея”, находяща се в поземлен имот с идентификатор № 65365.32.338, местност „водни дол” по кадастралната карта на гр.Сапарева баня, с Възложител „Адиум” ЕООД.

             Информацията за гореописаното инвестиционно предложение е изложена за разглеждане в Община Сапарева баня считано от 24.03.2017 година.

 

 

Областен информационен център – Кюстендил организира конкурс за есе на тема: „България в ЕС: 10 години по-късно”

Конкурсът е отворен и право на участие имат лица, навършили 14 години, които биха желали за изразят своето становище по отношение на членство на България в ЕС. Всеки участник може да участва с едно есе. От авторите се очаква да споделят своето мнение за 10 годишното членство на България в ЕС и за мястото и ролята на страната ни в бъдеще.Есето трябва да съдържа максимум 1500 думи и да е авторско. Заедно с есето, участниците трябва да попълнят и изпратят формуляр за участие. 

Областен информационен център – Кюстендил организира конкурс за детска рисунка

В периода 10 март - 20 май 2017г. мрежата от 28 информационни центъра за Европейски структурни и инвестиционни фондове (ЕСИФ) провежда национална инициатива на тема: „Заедно за Европа", която е по повод отбелязване на три значими годишнини:

-       60 години Европейски социален фонд (ЕСФ);

-       10 години от присъединяването на България към ЕС;

-   6 години от цялостното функциониране на Мрежата от 28 информационни центъра за популяризиране на ЕСИФ в Р.България. 

 

 

Заповед №РД-08-103/10.03.2017г. на кмета на община Сапарева баня

Заповедта е достъпна в прикачения файл.

Обява за публичен търг с тайно наддаване за отдаване под наем на част от имот - публична общинска собственост, намиращ се на територията на гр. Сапарева баня, община Сапарева баня, Област Кюстендил

На основание  чл. 44,  ал.1, т. 1 и т. 7 от ЗМСМА , чл. 8, ал. 4 и чл. 14, ал. 7 във връзка с чл.14, ал.2 от ЗОбС,  чл. 56, ал.1, от Закона за устройство на територията, чл. 84, ал.1, т.1  от Наредбата за реда за придобиване, управление и разпореждане с общинско имущество, Решение № 227 от Протокол №19/25.01.2017г.   на Общински съвет гр.Сапарева баня  и Заповед РД-08-100/09.03.2017г. на кмета на община Сапарева баня се открива публичен търг с тайно наддаване за отдаване под наем на част от имот – публична общинска собственост, намиращ се на територията на гр. Сапарева баня, община Сапарева баня, Област Кюстендил при следните условия:

Съобщение относно електроннно подаване на заявление за гласуване по настоящ адрес

    Община Сапарева баня уведомява всички граждани, че съгласно изискванията на чл.36,ал.1 от Изборния кодекс и във връзка с произвеждането на избори за Народни представители на 26 март 2017г., Ви информираме,че избирател чийто постоянен и настоящ адрес са в различни населени места може да поиска да бъде вписан в избирателния списък по настоящ адрес.

     Крайният срок за подаване на заявление по образец за гласуване  по настоящ адрес е 11.03.2017г./събота/ в деловодството на Общинска администрация- гр. Сапарева баня и всички местни кметства.

     Искането може да бъде подадено лично в деловодството или по електронен път/ подписано с универсален електронен подпис/ на следния имейл: sap_oba@abv.bg.

     Приложение:  Заявление за вписване в избирателен списък по настоящ адрес.


 

Публичен търг с явно наддаване за продажба на стояща дървесина на корен в обект № 040 състоящ се от отдел 166-а, 166-б, 166-в, 175-л на територията на Общинско лесничейство гр. Сапарева баня

      На основание чл.44, aл.1, т.1 и т.7, aл.2 от ЗМСМА; чл. 112, ал.1, т. 1 от ЗГ; чл.55, ал.2 и ал. 3 във вр. с чл.50, т.4 от Наредба за условията и реда за възлагане изпълнението на дейности в горските територии - държавна и общинска собственост, и за ползването на дървесина и недървесни горски продукти;   Решение № 195 от Протокол №16/30.11.2016 г.; Решение №210 от Протокол №18/29.12.2016 г.на Общински съвет гр. Сапарева баня  и Заповед № РД-08-94/06.03.2017 г. год. на Кмета на Община Сапарева баня се организира  публичен  търг с явно наддаване за продажба на стояща дървесина на корен в обект  № 040 състоящ се ототдел  166-а, 166-б, 166-в, 175-л  на територията на Общинско лесничейство гр.Сапарева баня.

 

Публичен търг с явно наддаване за продажба на стояща дървесина на корен в обект № 041 състоящ се от отдел 99-г, 99-д, 104-з на територията на Общинско лесничейство гр.Сапарева баня

      На основание чл.44, aл.1, т.1 и т.7, aл.2 от ЗМСМА; чл. 112, ал.1, т. 1 от ЗГ; чл.55, ал.2 и ал. 3 във вр. с чл.50, т.4 от Наредба за условията и реда за възлагане изпълнението на дейности в горските територии - държавна и общинска собственост, и за ползването на дървесина и недървесни горски продукти;   Решение № 195 от Протокол №16/30.11.2016 г.; Решение №211 от Протокол №18/29.12.2016 г.на Общински съвет гр. Сапарева баня  и Заповед № РД-08-95/06.03.2017 г. год. на Кмета на Община Сапарева баня се организира  публичен  търг с явно наддаване за продажба на стояща дървесина на корен в обект  № 041 състоящ се ототдел  99-г, 99-д, 104-з  на територията на Общинско лесничейство гр.Сапарева баня.

 

Първомартенски концерт на школата по пиано към НЧ "Просветен лъч - 1905"

      Школата по пиано към НЧ "Просветен лъч - 1905" представи своя първомартенски празничен концерт. Водещи на тържеството бяха седмокласничките от СУ "Христо Ботев" - Мария и Елисавета. Талантливите деца, с ръководител Надя Джоргова, представиха близо едночасов концерт пред родители, ученици и учители от СУ "Христо Ботев".

      Всички 15 деца от Школа по пиано бяха облечени в тон с празника - в бяло и червено. Малките таланти изсвириха различни композиции на Моцарт, Вивалди, Бах, Чайковски, Шопен. Децата изсвириха емоционално и пиеси с български народни ритми.

      "Концертът бе изключително емоционален и въздействащ. С всеки изминал ден децата от Школата стават все по-добри и разгръщат своя потенциал. Плануваме следващите концерти да ги реализираме за Великденските и Общински празници", сподели Надя Джоргова, която е ръководител на Школата в Сапарева баня.

 

 

 

Над 500 от най-добрите скиори от страната участваха в 39-ия държавен шампионат за ветерани

При огромен интерес и оспорвани състезания премина 39-ия държавен шампионат за ветерани, провел се през изминалия уикенд в община Сапарева баня и к. с. Паничище. Над 500 от най-добрите скиори-ветерани от цялата страна се включиха в държавното първенство, организирано от Българската мастърс федерация, ски клуб "Паничище", "Рила спорт" АД и Община Сапарева баня.

      За медалите в ски алпийските дисциплини се бориха над 380 състезатели в десет възрастови групи при мъжете и при жените. Над 140 бяха състезателите в ски бягането - по десет възрастови групи при мъжете и при жените.

      Най-възрастният състезател в първенството бе 87-годишен /ски бягане при мъжете/, а най-възрастната състезателка - на 82 години /ски бягане при жените/. Една от най-младите състезателки - Марина Терзийска от клуба на "Чепеларе - Рожен" - взе златото при ски алпийските дисциплини в групата от 30 до 35-годишните.

      В генералното, крайно класиране /мъже и жени/ златото отиде при СК "Ветеран" - гр. Смолян, купата за второ място взе клубът на "Рилски скиор" - град Самоков, а СК "Ветерани Рожен - Чепеларе" се нареди трети.

 

 

Заповед №РД-08- 72/24.02.2017г. на кмета на община Сапарева баня относно забрана на паленето на автомобилни гуми,пластмаси и други средства за разпалване на обредните огньове

 Във връзка с провеждането на традиционния празник „Сирни заговезни" и на основание чл.44, ал.2 от ЗМСМА, чл. 49, ал.1 т.2 от Наредба № 1 за поддържане и опазване на обществения ред общественото имущество и околната среда на територията на община Сапарева баня

                                                                                        НАРЕЖДАМ:

    1.Забранявам паленето на автомобилни гуми, пластмаси и използването на запалителни течности за разпалване на огъня и поддържане на горенето на огньовете, направени по повод празника „Сирни заговезни" на 26.02.2017 година на територията на Община Сапарева баня.

    2. Забранявам паленето  на огньове върху тревните  площи в община Сапарева баня както и в близост до жилищни сгради и други постройки, създаващи опасност за пожар.

    3. Всички огнища трябва да са загасени най късно до 21,00 часа на 26.02.2017 година.

    4.Извършването на обредните традиции, свързани със „Сирни заговезни"/паленето на огньове за здраве и благоденствие/ трябва да става контролирано и при непрекъснато наблюдение.

 

 

Стартира кампания за регистриране на домашни любимци в община Сапарева баня

      Във връзка с изискванията на чл.51 и чл.53 от Наредба 1 за поддържане и опазване на обществения ред и общественото имущество на територията на община Сапарева баня,  чл.3 и чл. 4, Раздел II от Наредба за реда и условията за отглеждане на животни в населените места на община Сапарева баня сте длъжен/а в тридесетдневен  срок от получаване на писмото да регистрирате,  чипирате и  ваксинирате, кучето си в Районна ветеринарно-медицинска служба или при лицензиран ветеринарен лекар. При регистрацията на кучетата се заверява ветеринарно-медицински паспорт. До 31 март  всяка година  всеки собственик на едно куче или няколко кучета, е длъжен да ги декларира и регистрира  в общинския регистър на Общинска администрация гр. Сапарева баня по вид, порода, брой и пол, като заплаща и съответната годишна такса съгласно Наредбата за определянето и администрирането на местните такси и услуги на община Сапарева баня.

 

 

 

СУ "Христо Ботев" в Сапарева баня отбеляза Деня на розовата фланелка

      Учениците от СУ "Христо Ботев" в град Сапарева баня и тази година отбелязаха Деня на розовата фланелка - Световния ден против тормоза в училище.

     Открит урок и беседа за агресията проведоха психологът и ресурсните учители пред учениците от 3 "б" клас. Децата участваха в различни ролеви игри, свързани с агресията и тормоза. Всеки един третокласник залепи собственоръчно написано послание върху дъската и прие да бъде посланик в борбата срещу тормоза в училище.

      За пети път от началото на учебната година се провежда урок по темата за вербалната и невербална агресия в училище, уточниха от СУ "Христо Ботев".

      Директорът Емилия Гелева и зам.-директорът Теменужка Добрева също подкрепиха кампанията "НЕ на тормоза, но не за ден!" и присъстваха на открития урок в 3-ти "б" клас.

      Във фоайето на първия етаж на сградата на училището бяха поставени и постери, изобразяващи розови фланелки. Всеки един от учениците на СУ "Христо Ботев" имаше възможност да напише на тях своето послание за толерантност, приятелство, ненасилие и проява на добро.

 

 

 

Сапарева баня почете паметта на Апостола

       С тържествено отбелязване и поднасяне на венци и цветя Сапарева баня почете 144-годишнината от гибелта на Левски. Десетки ученици и учители от СУ "Христо Ботев", общински съветници, кметската управа и граждани сведоха глави и положиха цветя пред бюст-паметника на Апостола в Сапарева баня.

       Програмата започна с рецитал, посветен на живота и делото на Левски, който представиха учениците от 2-ри "А" клас на СУ "Христо Ботев", с ръководител г-жа Елка Стоилова. Второкласниците бяха облечени с тениски с лика на Дякона.

       Кметът на община Сапарева баня Калин Гелев произнесе кратко слово по повод годишнината от гибелта на Левски и награди победителите в ученическия конкурс за есе и рисунка, организиран от Общината и СУ "Христо Ботев".

 

 

 

 

Постигнато бе съгласие за разпределяне на местата в СИК от политическите сили в община Сапарева баня

 

      Представителите на политическите сили в община Сапарева баня постигнаха съгласие за разпределяне броя на членовете и ръководствата в секционните избирателни комисии. На консултациите присъстваха представители на всички парламентарно представени партии, освен на партия Движение за права и свободи.

 

     Общият брой членове на СИК за ПП ГЕРБ е 28, от които 9 са в ръководствата на секционните комисии. За коалиция "БСП лява България" броят на членовете в СИК е 13, от които 5 са в ръководството на СИК. За партия ДПС общият брой е 10, от които 4 са ръководни. За РБ са общо 7, от които 3 ръководни. За коалиция "Патриотичен фронт - НФСБ и ВМРО" са общо 6, от които 2 ръководни; за ББЦ - общо 5 и 2 ръководни; за партиите "Атака" и АБВ съответно - 4 и 1 в ръководство.

 

     Избирателните секции в община Сапарева баня са 9, а общият брой членове на СИК е 77. Седем са избирателните секции в общината с по 9 членове и две са избирателните секции със седем членове. 

 

 

ПОКАНА

Областният управител на област Кюстендил г-н Йордан Татарски, организира обществен диалог с местните общности, с цел създаване на условия за местно развитие,  чрез участие на местните общности във формирането на целите на администрацията и осигуряване защита на правата на гражданите. Срещата ще се състои на 10.03.2017 г. (петък) от 17.00 ч. в малкия салон на читалище „ Просветен лъч  - 1905” гр.Сапарева баня, ул.”Германея” №1.

Сапарева баня се рекламира в Международното туристическо изложение

       И тази година община Сапарева баня се включи в Международния туристически форум "Ваканция и СПА експо", който се провежда в дните от 15 до 17 февруари в Интер Експо център в София. Това е най-значимият международен форум в областта на туризма, който се провежда в България. 34-тото издание на форума е предназначено както за професионалисти, така и за широката публика.

       Сапарева баня участва в националния щанд, организиран от Министерство на туризма. В тазгодишното изложение курортната община се промотира със собствени рекламни материали.

 

      "През 2016 г. също се включихме във "Ваканция и СПА експо", като тогава взеха участие над 330 фирми от 22 страни. Днес, в първия ден на изложението, интересът към щанда на Сапарева баня е голям. Спираха се представители на туристически агенции, хотели, фирми от бранша и граждани. Тук имаме шанса да покажем възможностите за туризъм в Сапарева баня, да привлечем евентуални инвеститори и нови туристи", обясни Милен Колев - старши специалист "Търговия и туризъм" към Община Сапарева баня.

 

 

Стартира данъчната кампания в Сапарева баня

 

От 15 февруари стартира кампанията за местни данъци и такси в община Сапарева баня за 2017 г. 5-процентна отстъпка от размера на дължимата сума може да ползва всеки, който реши да заплати данъка върху недвижимите имоти, превозните средства и такса битови отпадъци. Отстъпка ползва всеки, който заплати целия налог за годината най-късно до 30-ти април.

      Задълженията могат да се плащат и на равни вноски. В такъв случай сроковете са: за данък недвижими имоти, данък МПС и такса битови отпадъци - 30. 06. 2017 г. - първа вноска и 31.10. 2017 г. - втора вноска; четири равни вноски за патентен данък - 31.01.2017 г. - първа вноска, 02.05.2017 г.- втора вноска, 31.07.2017 г. - трета вноска, 31.10.2017 г. - четвърта вноска. 

      Туристическият данък се плаща до 15-то число на месеца, следващ месеца, през който са предоставени нощувките.

      Задълженията към общинската хазна може да се внасят в брой на касите в "Местни данъци и такси", чрез ПОС-терминал или с паричен превод. 

      Касите на "Местни данъци и такси" в Сапарева баня работят от 8:15 ч. до 17:00 ч. от понеделник до петък. Плащането на данъците се извършва на гишетата на партерния етаж в сградата на Общинска администрация. 

 

 

Покана за провеждане на консултации за определяне състава и ръководството на СИК в Община Сапарева баня за произвеждане на изборите за народни представители, насрочени на 26 март 2017г.

На  основание   чл.91,   ал.1 и ал.4   от  Изборен  кодекс  и  във връзка с  Решение  №4182-НС от 01.02.2017г.  на  ЦИК за назначаване съставите на СИК за изборите за народни представители, насрочени на 26 март 2017г., Решение №22/08.02.2017г. на Районна  избирателна комисия, гр.Кюстендил за определяне броя на членовете на СИК, съобразно броя на избирателите в съответната секция на територията на Община Сапарева баня, както и  извършено разпределение по политически партии и коалиции, за броя членове и ръководствата в СИК,  Ви   каня  на 16.02.2017г. от 14:00 часа   в кабинета на кмета на  Община Сапарева баня  на  консултации  за определяне  състав и ръководство  на  Секционните избирателни комисии в Община Сапарева баня за произвеждане на  изборите  за  народни представители  на 26 март 2017г.

 

 

Oткрит конкурс за възлагане на дейност извършване на добив, представляващ сеч, разкройване и извоз до временен горски склад и почистване на сечище в Обект № 039, отдели 57-б, 16-к, 16-и от общинска горска територията на Община Сапарева баня

      На основание чл.44, aл.1, т.1 и т.7, aл.2 от ЗМСМА; чл. 10, ал.1, т. 1; чл.15, ал.3 и ал. 4 от Наредба за условията и реда за възлагане изпълнението на дейности в горските територии - държавна и общинска собственост, и за ползването на дървесина и недървесни горски продукти;   Решение № 195 от Протокол №16/30.11.2016 г.; Решение №209 от Протокол №18/29.12.2016г.на Общински съвет гр. Сапарева баня  и Заповед № РД-08-54/10.02.2017 год. на Кмета на Община Сапарева баня се организира открит конкурс за възлагане на дейност извършване на добив, представляващ сеч, разкройване и извоз до временен горски склад и почистване на сечище в Обект № 039, отдели 57-б, 16-к, 16-и от общинска горска територията на Община Сапарева баня

 

Община Сапарева баня се побратими с италианското градче Полиняно а Маре

       Меморандум за побратимяване подписаха ръководствата на Община Сапарева баня и на италианското градче Полиняно а Маре. Ръце в знак на бъдещо сътрудничество си стиснаха градоначалникът на Сапарева баня Калин Гелев и неговият колега - кметът на Полиняно а Маре Доминико Вито.

        Подписаният меморандум за сътрудничество е с цел обмяната на опит и добри практики между двете курортни градчета. Сапарева баня, която е планинска община, и крайморското градче Полиняно а Маре се споразумяха да си сътрудничат в областта на туризма, културно-историческото наследство и търговията. Ръководствата на двете градчета постигнаха съгласия за ефективно и стабилно сътрудничество, с цел реализиране на полезни общи проекти и инициативи.

       Българската делегация бе на посещение в Полиняно а Маре по покана на местната власт там. За побратимяването, освен кметът Гелев, присъстваха и председателят на Общински съвет - Сапарева баня Иван Куйов, зам.-кметът Славчо Коларски и зам. областният управител на Кюстендил Радослава Чеканска.

 

 

Калин Гелев: Община Сапарева баня е с одобрен проект за изграждане на минерални резервоари

       "Предложението, което бяхме изготвили до Национален доверителен екофонд за подобряване и разширяване ефективното използване на минералните води от находище "Сапарева баня", получи одобрение", обяви кметът на община Сапарева баня Калин Гелев. Градоначалникът на курортната община обясни, че лечебната минерална вода е един от най-важните и стратегически за развитието на общината ресурси и с изграждането на тези резервоари ще се осигури постоянен дебит. "Проектът ще доведе до по-пълноценно и подходящо използване на минералната вода. Ще доведе и до системно отчитане на реалните размери, в които се ползва тя. Двата резервоара ще дадат възможност да се акумулира излишната вода и да се разпределя правилно, за да няма недоволни", обясни още Калин Гелев.

       Проектът за изграждане на минерални резервоари спечели финансиране от пилотна програма на Министерство на околната среда и водите и Национален доверителен екофонд. Пилотната схема ще осигури финансиране в размер на 50%.

 

С Ъ О Б Щ Е Н И Е

Община Сапарева баня уведомява гражданите, че съгласно чл.37, ал.1 и ал.2 от Изборния кодекс избирателите с трайни увреждания, които не им позволяват да напускат дома си и да упражнят правото си на глас в изборното помещение, но желаят да гласуват с подвижна избирателна кутия в насрочените избори за народни представители на 26 март 2017г., следва да заявяват желанието си в писмена форма чрез заявление по образец от изборите книжа, подписано саморъчно и изпратено по пощата или представено в деловодството на Общинска администрация - гр.Сапарева баня по постоянния или по настоящия адрес.

Филм за град Сапарева баня гледан от милиони по цял свят

Излезе годишната справка на Българската Национална телевизия за излъчванията на поредицата „Световните градове на България" за 2016-а година. Част от тази поредица е филмът "Сапарева баня - Началото на началото", създаден по поръчка на Община Сапарева баня. Филмът за курортната община е придобил широка популярност и е гледан вече милиони пъти.

Обява за откриване на публичен търг с тайно наддаване за отдаване под наем на част от имот – публична общинска собственост, намиращ се на територията на гр. Сапарева баня

На основание чл. 44, ал.1, т. 1 и т. 7 от ЗМСМА , чл. 8, ал. 4 и чл. 14, ал. 7 във връзка с чл.14, ал.2 от ЗОбС, чл. 56, ал.1 от Закона за устройство на територията, чл. 84, ал.1, т.1 от Наредбата за реда за придобиване, управление и разпореждане с общинско имущество, Решение № 202 от Протокол №16/30.11.2016г. на Общински съвет гр.Сапарева баня и Заповед № РД-08-33/26.01.2017г. на кмета на община Сапарева баня се открива публичен търг с тайно наддаване за отдаване под наем на част от имот - публична общинска собственост, намиращ се на територията на гр. Сапарева баня, община Сапарева баня, Област Кюстендил при следните условия:

 

Община Сапарева баня с отличие от Министерство на туризма за балнео и СПА туризъм

Община Сапарева баня бе отличена в Годишните награди на Министерство на туризма в категорията "Община на 2016 г. за балнео и СПА туризъм". Курортната община бе номинирана в цели три категории, като освен в "Балнео и СПА", получи номинации в "Планински туризъм" и "Туристическа дестинация".

Обява за провеждане на конкурси за войнишки длъжности с кандидати за приемане на военна служба на български граждани, завършили граждански средни или висши училища в страната и в чужбина

Със МЗ № ОХ- 29/11.01.2017г. на Министъра на отбраната на Република България е разкрита процедура по обявяване на 486 войнишки длъжности за приемане на военна служба във военни формирования на Сухопътните войски, както следва:
1. За гарнизон Стара Загора- военно формирование 24150- 150 вакантни длъжности - телефон за контакт 042 615921 или 615922
2. За гарнизон Карлово -военно формирование 34750- 300 вакантни длъжности - телефон за контакт 0335 94590
3. За гарнизон Пловдив -военно формирование 44220- 36 вакантни длъжности - телефон за контакт 032 631337

 

Заповед № РД-08-16/ 11.01. 2017г. на кмета на община Сапарева баня

На основание чл.44 ал.1 т.1 и чл. 44 ал.2 от ЗМСМА, чл.151 ал.4 от Закона за туризма и във връзка с чл.1, ал.2, чл.26 от Наредба №1 за поддържане и опазване на обществения ред и общественото имущество на територията на Община Сапарева баня, приета с Решение №8/21.11.2008 г., Протокол №15/21.11.2008г.

Заповед №РД-08-19/ 11.01. 2017г. на кмета на община Сапарева баня

На основание чл.44, ал.1, т.1 и ал.2 от Закона за местното самоуправление и местната администрация /ЗМСМА/ и Заповед №РД-22-02/09.01.2017 година на Областен управител на област Кюстендил,  във връзка  с констатирани  огнища  на високопатогенна Инфлуенца по птиците и опасността заболяването да проникне на територията на област Кюстендил и Решение на Областната епизоотична комисия от 06.01.2017 година за налагане мерки за недопускане проникването и разпространението на Инфлуенца по птиците на територията на община Сапарева баня 

Клип рекламира Сапарева баня като отлична туристическа дестинация

Рекламно видео ще популяризира община Сапарева баня на национални и международни форуми като отлична туристическа дестинация. Сапарева баня е една от българските ЕДЕН дестинации, която ще бъде рекламирана със свой клип. Проектът е на Министерство на финансите, а клиповете са изработени с европейско финансиране по проект „Комуникационна кампания за популяризиране на дестинациите ЕДЕН в България - второ издание". EDEN e акроним на European Destinations of ExcelleNce (най-добри европейски дестинации) и представлява инициатива, която популяризира моделите на устойчиво развитие на туризма на територията на целия Европейски съюз.

Проведе се безплатен очен скрининг за децата в Сапарева баня

   Учениците от СУ "Христо Ботев" в Сапарева баня имаха възможност да се възползват от безплатния очен скрининг, организиран от Българския съюз на оптометристите. Безплатната кампания се проведе със съдействието на Община Сапарева баня.

       Кампанията за профилактика на детското зрение даде възможност на близо 300 деца и младежи от Сапарева баня, на възраст между 6 и 18 години, да преминат очен скрининг. Целта бе да се идентифицират максимален брой деца с потенциални зрителни проблеми и те навреме да бъдат насочени за преглед при офталмолог. Прегледите извършиха десет специалисти от страната и чужбина.

 

 

ВАЖНО СЪОБЩЕНИЕ

Утре, на 12.01.2017 г., учебните занятия в СУ „Христо Ботев“ - гр. Сапарева баня ще започнат в 8:30 ч. и ще бъдат с продължителност 30 минути.

Заповед № РД-08-14/09.01.2017 година, гр. Сапарева баня

Предвид усложнената зимна обстановка и възможни рискове за здравето на учениците и във връзка с писмо на РЗИ гр. Кюстендил с изх. № П-ДР-10 от 04.01.2017г. и на основание чл.44, ал.1, т.1 и чл.44, ал.2 от ЗМСМА и чл.105, ал.3 от Закона за предучилищното и училищно образование

 

11-ти януари е неучебен за учениците в СУ "Христо Ботев" - гр. Сапарева баня

       Със заповед на кмета на общината Калин Гелев, 11 януари /сряда/ 2017 г. е обявен за неучебен ден за всички ученици от СУ "Христо Ботев" - гр. Сапарева баня.

       Предвид усложнената зимна обстановка и възможните рискове за здравето на учениците ваканцията се удължава до 11-ти януари включително. Удължаването се налага поради невъзможността отоплителните инсталации в училището да постигнат необходимата температура за нормално и безопасно пребиваване на учениците в него. 

 

 

21-годишният Радослав Митков извади Богоявленския кръст в Сапарева баня, най-много смелчаци за ритуала имаше в с. Овчарци

21-годишният Радослав Митков извади Богоявленския кръст от ледените води на р. Валявица в Сапарева баня. Преди хвърлянето на кръста, в небето бе пуснат да полети бял гълъб. В ритуала по изваждането му се включиха 6 момчета, а самата светиня бе намерена за не повече от 30 секунди. След изваждането на кръста, Радослав Митков пожела на съгражданите си здраве, късмет и повече успехи за града през новата 2017 г. Отец Димитър и отец Георги отслужиха тържествен богоявленски водосвет.

Протокол от проведен втори етап - изслушване от процедура за набиране на кандидати за съдебни заседатели към Районен съд Дупница.

      Днес 09.12.2016г. в Заседателната зала на Община Сапарева баня се проведе заседание на комисията, определена с Решение №186 от Протокол №15 от 31.10.2016г.

 

 

 

Общински съвет Сапарева баня открива процедура по набиране на документи и избор на съдебни заседатели към Окръжен съд Кюстендил

На основание чл.67, ал.1 и чл.68, ал.1от ЗСВ обявява изискванията и критериите за кандидатите за съдебни заседатели съгласно законовите разпоредби.

35 деца сираци и деца със специални нужди от община Сапарева баня получиха парични дарения в благотворителна кампания

     По инициатива на Община Сапарева баня се проведе коледно-новогодишна благотворителна кампания в подкрепа на деца сираци и деца със специални нужди. Средствата от благотворителната кампания бяха раздадени в навечерието на Нова година на 35 деца до 18-годишна възраст в неравностойно положение. Паричните дарения сa разпределени спрямо набраната сума на деца от всички населени места на общината. Сумата, която бе събрана в рамките на кампанията, е в размер на 2 224 лв.

    Средствата бяха събрани по време на благотворителни снимки с Дядо Коледа и Снежанка, базар на джинджифилови сладки и сурвачки, кулинарна изложба и коледен концерт. В провеждането на мероприятията се включиха малки и големи доброволци, които дадоха част от времето и труда си, за да помогнат на деца от уязвими групи. 

 

 

 

Община Сапарева баня Ви пожелава Весело и незабравимо посрещане на Нова година

Нека 2017 година Ви донесе всички важни и стойностни неща - здраве, късмет и любов! Нека бъде мирна и щастлива за всички! 

Обявление до всички заинтересовани лица относно изготвени планове по §4, ал.1 от ПЗР на ЗСПЗЗ за земите предоставени за ползване на граждани въз основа на актове по §4, находящи се в землището на с.Сапарево

       Община Сапарева баня  на основание чл.28б, ал.4 от ППЗСПЗЗ, обявява на всички заинтересовани лица, че са изготвени планове по §4, ал.1 от ПЗР на ЗСПЗЗ за земите предоставени за ползване на граждани въз основа на актове  по §4, находящи се в землището на с.Сапарево, Община Сапарева баня, Област Кюстендил, представляващи: помощен план и план на новообразуваните имоти, в едно с Кадастрален регистър на недвижимите имоти.

       В едномесечен срок от обнародването на настоящото обявление, съгласно разпоредбите на чл.28б, ал.5 от ППЗСПЗЗ, заинтересованите лица могат да направят писмени  искания и възражения по плановете и придружаващата ги документация до Кмета на Община Сапарева баня.

 

 

Годишен план за ползване на дървесина през 2017г. от гори собственост на община Сапарева баня

Годишният план за ползване на дървесина през 2017г. от гори собственост на община Сапарева баня е достъпен в прикачените файлове.

Отвори врати коледният базар в Сапарева баня, утре вечер е благотворителният концерт

Отвори врати коледният благотворителен базар в Сапарева баня в помощ на деца сираци, самотни родители и деца със специални нужди. Базарът се организира от Община Сапарева баня, със съдействието на дарители и с неоценимия труд на децата, изработили коледни джинджифилови сладки и традиционните сурвачки. Сладкишите са приготвени от момиченцата от подготвителната група към ДГ "Св. Анна" в своеобразната работилница "Кухнята на баба". Сурвачките и коледните играчки са изработени от момченцата в "Работилницата на дядо". 

Открита бе първата обща изложба на Представителството на Съюза на българските художници в Сапарева баня

        Днес бе официално открита първата обща изложба на Представителството на Съюза на българските художници в Сапарева баня. Изложбата с акварели се организира съвместно от Община Сапарева баня, Градската галерия и Представителството на СБХ в Сапарева баня. Откриването уважиха граждани, зам.-кметът Славчо Коларски и служители на Община Сапарева баня.

      Откриването се състоя в художествената галерия "Васил Крапчански" и събра на едно място творбите на 14 художници. Свои картини изложиха художниците от Сапарева баня Антония Мицова, Весела Гелева, Димчо Мицов, Коста Льондев, Васил Соколов и Силвия Славкова. Гостуващи художници са проф. Панайот Панайотов, Николай Янакиев, Илия Илиев, проф. Васил Вълев, Георги Кьосев, Димитър Касабов, Иван Кънев и Богомил Благоев.

      Картините ще бъдат изложени в галерия "Васил Крапчански" до края на месец януари. Председателят на СБХ в Сапарева баня Богомил Благоев уточни, че и през цялата 2017 година Градската галерия ще бъде домакин на редица изложби.

 

 

 

Малчуганите от с. Сапарево пресъздадоха народни обичаи и ритуали в коледна седянка

      Традиционната коледна седянка пресъздаде детската група към читалище "Народни будители - 1926" в с. Сапарево. Малчуганите от групата представиха автентичните коледни ритуали и обичаи, някои от които и до днес са съхранени живи в българското семейство.

      За празника бяха приготвени и традиционните обредни хлябове и ястия за трапезата. С активното участие на дейците от читалище "Народни будители" и родителите на децата бе оформен кът с автентични предмети от българския бит от миналото. Колоритната седянка трогна и развълнува всички присъстващи, а в програмата имаше още песни, стихчета и разкази.

      Тържеството се състоя в Клуба на кметството в с. Сапарево и бе със символичен вход от 1 лв. Със събраните средства ще се закупят народни носии и аксесоари за фолклорна група към читалището. Присъстващите имаха възможност да дарят средства и в коледния базар, купувайки си картички, сурвачки и играчки, изработени от талантливите деца в Сапарево.

      Традиционната седянка бе част от програмата за коледните празници на читалище "Народни будители - 1926" и Кметството в с. Сапарево.

 

 

 

Обява за публичен търг с тайно наддаване за отдаване под наем на поземлени имоти – частна общинска собственост, намиращи се на територията на Община Сапарева баня, Област Кюстендил

На основание  чл. чл. 44,  ал.1, т. 1 и т. 7 от ЗМСМА , чл. 8, ал. 4 и чл. 14, ал. 1 във връзка с чл.14, ал.2 от ЗОбС,  чл. 24а, ал.5, от ЗСПЗЗ, чл. 84, ал.1, т.2 и чл. 85  от Наредбата за реда за придобиване, управление и разпореждане с общинско имущество, Решение № 168 от Протокол №14/27.09.2016г.   на Общински съвет гр.Сапарева баня  и Заповед № РД-08-594/13.12.2016г. на кмета на община Сапарева баня се открива публичен търг с тайно наддаване за отдаване под наем на поземлени имоти – частна общинска собственост, намиращи се на територията на Община Сапарева баня, Област Кюстендил при следните условия:

 

 

Обява за публичен търг с тайно наддаване за отдаване под наем на поземлен имот – частна общинска собственост с идентификатор № 65365.6.116, местност ”Лозята” по кадастралната карта на гр. Сапарева баня

На основание  чл. чл. 44,  ал.1, т. 1 и т. 7 от ЗМСМА , чл. 8, ал. 4 и чл. 14, ал. 1 във връзка с чл.14, ал.2 от ЗОбС,  чл. 24а, ал.5, от ЗСПЗЗ, чл. 84, ал.1, т.2 и чл. 85  от Наредбата за реда за придобиване, управление и разпореждане с общинско имущество, Решение № 172 от Протокол №14/27.09.2016г.   на Общински съвет гр.Сапарева баня  и Заповед № РД-08-595/13.12.2016г. на кмета на община Сапарева баня се открива публичен търг с тайно наддаване за отдаване под наем на поземлен имот – частна общинска собственост, намиращ се на територията на Oбщина Сапарева баня, Област Кюстендил при следните условия:

 

Община Сапарева баня е финалист в три категории на Годишните награди в туризма за 2016 г.

      Община Сапарева баня получи три номинации от Министерство на туризма и стана финалист в съответните категории на Годишните награди в туризма за 2016 г. Курортната община е номинирана в категориите: "Община на 2016 г. за балнео и СПА", "Община на 2016 г. за планински туризъм" и "Туристическа дестинация". В посочените категории всеки, който желае може до подкрепи Сапарева баня и да гласува в   платформата: www.tourismawards.bg

      Всеки човек може да гласува във всяка една от 16-те категории, но да даде своя вот може само веднъж за своя фаворит. Гласуването е ограничено по индивидуално IP и ще продължи до 18 декември 2016 г. Спечелилите участници ще бъдат обявени на специална церемония на 19 декември (понеделник). 

 

 

Грейна елхата в Сапарева баня, стотици подкрепиха началото на благотворителната кампания за коледните празници

       Коледнaтa елха и празничните светлини в Сапарева баня грейнаха късно снощи. Малки и големи, жители и гости на общината броиха заедно при запалване светлините на елхата и дадоха официален старт на коледните празници. Стотици се събраха в района на амфитеатър "Гейзера", за да посрещнат Дядо Коледа и да се насладят на празничната заря. Белобрадият старец пристигна със своята шейна, придружаван от Снежанка и своите помощници, и бе посрещнат ентусиазирано от развълнуваните малчугани в Сапарева баня.

       Празникът започна с програма, подготвена от Вокалната група към СУ "Христо Ботев" с ръководител Надя Джоргова. Присъстващите жители и гости поздрави зам.-кметът на Сапарева баня Евелина Нешева, като им пожела здраве, късмет и благоденствие. "Радвам се, че сме всички заедно тук, за да запалим светлините на коледното дърво. Нека да си пожелаем Сапарева баня да става още по-красива и гостоприемна. Но на първо време нека бъдем по-добри, по-весели и усмихнати един към друг. Весели празници и нека коледната светлина грее във всеки дом и във всяко сърце!", пожела още Нешева в празничното си слово.

 

 

ДГ "Св. Анна" в Сапарева баня отпразнува своя патронен празник

      Детска градина "Св. Анна" в Сапарева баня днес отбеляза с тържество своя патронен празник. Както всяка година, и тази, салонът на НЧ "Просветен лъч - 1905" се оказа малък за стотиците гости, родители и учители, дошли да уважат ежегодния празник на градината. Сред присъстващите бе и кметът Калин Гелев, зам.-кметът Евелина Нешева, главният счетоводител Любка Маргина и общински съветници от местния парламент. 

В СУ "Христо Ботев" в Сапарева баня отбелязаха Международния ден на доброволеца

      По повод Международния ден на доброволеца, 5-ти декември, Община Сапарева баня организира мероприятия за учениците от СУ "Христо Ботев". Акцентът на мероприятията бе запознаване на учениците с дейността на доброволните формирования, с цел привличането им към тях, както и създаване на необходимата култура в подрастващите при различни кризисни ситуации.

     Инициативата бе подкрепена от Районна служба "Пожарна безопасност и защита на населението" - Дупница, от Планинска спасителна служба - Дупница и от доброволните формирования към Община Сапарева баня.

 

 

ПРОГРАМА НА КОЛЕДНИ И НОВОГОДИШНИ ПРАЗНИЦИ,ГРАД САПАРЕВА БАНЯ

9 декември /петък/ - Тържество на ДГ "Св. Анна" Час - 10:30 ч. Място - голямата зала на НЧ "Просветен лъч - 1905"

 9 декември /петък/ - Тържествено запалване на светлините на коледната елха Час - 17:30 ч. Място - Амфитеатър "Гейзера" 

 

 

Творческа среща по повод 85-годишнината на краеведа Васил Коритаров се проведе в Сапарева баня

      Творческа среща, организирана от НЧ "Просветен лъч - 1905" и Община Сапарева баня, се проведе в курортния град по повод 85-годишнината на краеведа Васил Коритаров. Тя се състоя в малкия салон на читалището и събра на едно място десетки общественици, културни дейци и учители от общината. Дошли да засвидетелстват своето уважение към краеведа бяха кметът на Сапарева баня Калин Гелев и председателят на Общинския съвет Иван Куйов.

       В празничната програма се включиха учениците от пети и седми клас на СУ "Христо Ботев". От НЧ "Просветен лъч - 1905" бе подготвена презентация, посветена на дългогодишната работа и изследователския труд на сапаревобанския краевед.

 

 

 

 

Четирилентовият път към Сапарева баня ще бъде затворен за движение до неделя /27 ноември/ включително

     Движението по четирилентовия път към Сапарева баня ще бъде затворено за МПС-та до неделя, 27-ми ноември включително. Спирането на движението се удължава с още един ден, поради заснемането на сцени от международен филмов продукт.

      Заобиколният маршрут, по който могат да преминават жителите и гостите на община Сапарева баня, е през с. Сапарево.

 

 

Община Сапарева баня спечели проект за ремонт на СУ "Христо Ботев"

      Проектът на Община Сапарева баня е по Национална програма "Оптимизация на училищната мрежа", модул "Регионализация на мрежата от професионални училища". Със средствата по него ще се извършат строително-ремонтни дейности на санитарните помещения, които от години са в много лошо състояние; ще се освежат класните стаи и ще се поднови подовата настилка на няколко кабинета. Проектът предвижда и освежаване на малкия физкултурен салон; ремонт на топлата връзка между сградите и поставяне на врати, отговарящи на изискванията на ПАБ. Със средствата ще се подмени осветлението на някои от стаите; ще бъде подменена външната врата и освежен един от коридорите.

      Също така ще бъдат закупени нови компютърни конфигурации, интерактивни дъски, мултимедийни проектори и лаптопи. Предвижда се закупуването на частична мебелировка за класните стаи и оборудване на кабинета по химия.

      "С реализирането на проекта ще се осигури качествена и ефективна инфраструктура, която ще подобри учебния процес едновременно на ученици, учители и административен персонал", поясни още кметът Гелев.

      Във връзка с реализирането на проекта, Община Сапарева баня откри процедура за избор на изпълнител на обществена поръчка  за  СМР с предмет:  „Изпълнение на текущ ремонт в Средно училище „Христо Ботев", гр. Сапарева баня". Срокът за подаване на офертите е до 17:00 ч. на 8 декември 2016 г.

 

 

 

С беседа и празнична програма в Сапарева баня отбелязаха Деня на християнското семейство и младеж

      С беседа и празнична програма в Сапарева баня бе отбелязан големият православен празник Въведение Богородично - Деня на християнското семейство и младеж. Празникът започна с тематична презентация, подготвена от читалище "Просветен лъч - 1905" и представена пред децата от ДГ "Св. Анна". Малчуганите от подготвителната група към детската градина се включиха със стихчета и песни в тържеството за 21 ноември. Те също така представиха и изложба на тема "Моето семейство".

      В големия салон на читалището в Сапарева баня учениците от СУ "Христо Ботев" имаха възможност да присъстват на беседа по повод християнския празник. Тя бе изнесена от йеромонах Максим от Видинската света митрополия и от енорийския свещеник от Сапарева баня отец Димитър. Духовниците обясниха откога се чества този ден и защо е избран за празник на християнското семейство и младеж. По време на беседата учениците имаха възможност да поговорят за християнските ценности, които са запазени като традиция в семейството и за важността те да бъдат съхранени и занапред. В края на беседата, на всяко едно дете бе подарена малка икона с лика на Богородица.

      Сред гостите на тържеството бе директорът на СУ "Христо Ботев" Емилия Гелева и представители на общинската администрация в Сапарева баня.

 

 

 

 

 

 

Важно: Движението по четирилентовия път към Сапарева баня ще бъде преустановено в дните от 20-ти до 26-ти ноември

       В дните от 20-ти до 26-ти ноември /от неделя до събота/ движението по четирилентовия път към град Сапарева баня ще бъде преустановено. Спирането на движението се налага поради заснемането на сцени от международен филмов продукт. В тази връзка движението по главен път 62 /от отбивката при летището/ до град Сапарева баня ще бъде забранено за МПС-та.

      Заобиколният маршрут, по който ще могат да преминават жителите и гостите на община Сапарева баня, ще бъде през с. Сапарево. За целта ще бъдат поставени предупредителни табели и пътни знаци, както и ще бъдат изпълнени необходимите изисквания за безопасност.

      На 20-ти и 21-ви ноември /неделя и понеделник/, с цел осигуряване на безопасността на снимачния екип и преминаващите МПС-та, ще бъде въведена временна организация на движението и спиране на автомобилния трафик при необходимост. Важно е жителите и гостите на община Сапарева баня да знаят, че в снимачните дни от 22-ри до 26-ти ноември автомобилният трафик по трасето ще бъде напълно спрян.

 

 

 

 

Комисия ще определи седем съдебни заседатели от община Сапарева баня към Районен съд - Дупница

      С решение от последната си сесия Общински съвет - Сапарева баня откри процедура по набиране на документи за избор на съдебни заседатели към Районен съд - Дупница. За целта бе определена Комисия, която да разгледа и определи кандидатите, които да бъдат предложени за утвърждаване от ОбС - Сапарева баня.

     Седем е броят на съдебните заседатели, които ще бъдат избрани от община Сапарева баня към Районен съд - Дупница. Срокът за подаване на документи е 14-дневен и започва да тече от 3 ноември до 16 ноември 2016 г. включително. Мястото за подаване на документи е при техническия сътрудник към ОбС - Сапарева баня /сградата на Общинска администрация, ет. 3, в деловодството на Общински съвет/.

      След изтичане на  14-дневния срок, Комисията ще разгледа и определи кандидатите, които ще бъдат предложени за утвърждаване от Общински съвет. Кандидатите трябва да подадат лично документи за участие в процедурата. Необходимият набор от документи, както и условията за кандидатстване, могат да бъдат видяни на сайта на Общината, както и на информационното табло в сградата на администрацията.

 

 

 

Обявление относно промяна на зала за провеждане на търг с тайно наддаване за отдаване под наем на част от имот - публична общинска собственост - 3,00 кв.м. открита площ находяща в поземлен имот, представляващ улица с осови точки 227-228 /тротоара/

Относно: Провеждане на търг с тайно наддаване за отдаване под наем на част от имот - публична общинска собственост - 3,00 кв.м. открита площ находяща в поземлен имот, представляващ улица с осови точки 227-228 /тротоара/ по регулационния план на гр. Сапарева баня, с идентификатор №65365.601.869 по кадастралната карта /КК/ на гр. Сапарева баня, одобрена със Заповед №РД-18-15/19.02.2008г. на ИД на АГКК - София, последно изменена със Заповед № КД-14-10-436/30.11.2009г. на Началника на СГКК - Кюстендил /автоспирка „Банята" посока гр. Дупница/, ведно с поставения върху имота преместваем обект - „Павилион за продажба на вестници и списания" със застроена площ 3,00 кв. м. за срок от 5 години.

 

Уведомяваме Ви, че днес 04.11.2016г. /петък/ от 10:00 часа в сградата на община Сапарева баня , етаж 3 в залата на отдел "ТСУ" ще бъде проведен търга с тайно наддаване поради невъзможност същият да бъде проведен в залата на общински съвет Сапарева баня предвид предстоящи избори и заетостта на залата с изборни книжа, съгласно указаното първоначално място в обявата за провеждане на търга.

 

 

 

 

 

Общински съвет Сапарева баня открива процедура по набиране на документи и избор на съдебни заседатели към районен съд Дупница

ОБЯВЛЕНИЕ

Общински съвет Сапарева баня

Ул. „Германея" №1, тел. 0707/22365

e-mail: obc_sbanya@abv.bg

 Комисия за изготвяне на предложения за съдебни заседатели, избрана с Решение №186 от Протокол №15/31.10.2016г. на Общински съвет Сапарева  баня

 

ОТКРИВА ПРОЦЕДУРА

ПО НАБИРАНЕ НА ДОКУМЕНТИ на кандидати за съдебни заседатели към РАЙОНЕН СЪД ДУПНИЦА


На основание чл.67, ал.1 и чл.68, ал.1от ЗСВ обявява изискванията и критериите за кандидатите за съдебни заседатели съгласно законовите разпоредби.

1.    Изисквания към кандидатите:

 За съдебен заседател може да бъде избран дееспособен български гражданин, който:

- е на възраст от 21 до 68 години;

- има настоящ адрес в община Сапарева баня;      

- има завършено най-малко средно образование;

- не е осъждан за умишлено престъпление, независимо от реабилитацията;

- не страда от психически заболявания.

 

Кметът Калин Гелев връчи почетен плакет на читалището в с. Сапарево за 90-годишния му юбилей

      С богата празнична програма читалище "Народни будители - 1926" в с. Сапарево отбеляза 90-годишния юбилей от създаването си. Кръглата годишнина се чества точно на 1 ноември, в Деня на будителите, когато на тази дата през 1926 г. учителят Христо Наков основава читалището. В празничната програма се включиха Женската и Детската фолклорна група към читалището, както и малчуганите от филиала в с. Сапарево на ДГ "Св. Анна".

      В словото си председателят на читалището Теменужка Добрева припомни историята на създаване на културната институция, основателите й и дейността през годините.

      Кметът на община Сапарева баня Калин Гелев, който бе сред гостите на юбилея, връчи на председателя на читалището почетен плакет. Плакетът бе даден за цялостен принос към развитието на читалищната дейност и за съхраняване на народните обичаи и традиции в общината. 

 

 

ПОКАНА за информационна среща на тема:"Възможности за заетост и социално включване по Оперативна програма "Развитие на човешките ресурси 2014-2020"

Областен информационен център -Кюстендил съвместно с община Сапарева баня, организира информационна среща  на тема: "Възможности за заетост и социално включване по Оперативна програма "Развитие на човешките ресурси 2014-2020", която ще се проведе на 02.11.2016г. от 11:00 до 12:00 часа в заседателната зала на общинска администрация  Сапарева баня. На срещата ще бъдат представени възможностите за финансиране на дейности в областта на заетостта и социалното включване по ОП "Развитие на човешките ресурси 2014-2020".

Сред допустимите кандидати  са общини,НПО-та, социални предприятия и кооперации на хора с увреждания, доставчици на социални услуги и работодатели.

Поздравителен адрес от Калин Гелев - кмет на община Сапарева баня по случай 1 ноември - Денят на народните будители


Уважаеми учители,

Уважаеми културни дейци и будители,

 

Приемете моите поздрави и благопожелания по случай 1-ви ноември -Деня на народните будители.

Днес прекланяме глави пред делото на великите книжовници, просветители и културни дейци, съхранили през вековете нашите ценности и традиции. Всички ние сме длъжни да помним паметта и делата на нашите предци - истински радетели и пазители на българското самосъзнание.

Най-искрено пожелавам Вашите начинания да бъдат успешни и да допринасят за развитието на българското образование, просвета, култура и духовни ценности. Бъдете горди наследници на достойните ни предци и гледайте със самочувствие в бъдещето!

Обява за публичен търг с тайно наддаване за отдаване под наем на поземлен имот – частна общинска собственост с идентификатор № 65365.43.118, местност ”Краище” /”Криви дол”/ по кадастралната карта на гр. Сапарева баня

На основание  чл. чл. 44,  ал.1, т. 1 и т. 7 от ЗМСМА , чл. 8, ал. 4 и чл. 14, ал. 1 във връзка с чл.14, ал.2 от ЗОбС,  чл. 24а, ал.5, от ЗСПЗЗ, чл. 84, ал.1, т.2 и чл. 85  от Наредбата за реда за придобиване, управление и разпореждане с общинско имущество, Решение № 151 от Протокол №12/29.07.2016г.   на Общински съвет гр.Сапарева баня  и Заповед РД-08-527/26.10.2016г. на кмета на община Сапарева баня се открива публичен търг с тайно наддаване за отдаване под наем на поземлен имот – частна общинска собственост, намиращ се на територията на гр. Сапарева баня, община Сапарева баня, Област Кюстендил при следните условия:

Община Сапарева баня бе отличена за принос към развитието на България като целогодишна туристическа дестинация

      С Диплом за изключителен принос за развитието на страната ни като целогодишна туристическа дестинация бе отличена община Сапарева баня. Това се случи на Деветото издание на Черноморския туристически форум, който е с международно участие. Тазгодишното издание на форума във Варна, предназначен за професионалисти от бранша, бе на тема: "България - туристическа дестинация за четири сезона".

       Форумът вече осем години успешно съчетава науката и практиката в туризма. "По време на него се поставят и дискутират важни въпроси относно сезонността на туризма, възможностите за практикуване на целогодишен такъв и удължаването на туристическия сезон", поясни експертът по търговия и туризъм Милен Колев, който представи Сапарева баня на изложението. Той обясни, че Общината се е представила с щанд на събитието, което е било официално открито от министъра на туризма Николина Ангелкова. На изложението Сапарева баня промотира възможностите си за развитие на балнео, СПА, зимен, планински, еко и религиозния туризъм.

       "Признателни сме за отличието, което получихме и за оценката, която бе дадена за работата ни. За нас бе изключително полезно да участваме във форума и да покажем потенциала на нашата община. Почерпихме полезни идеи за устойчивото развитие на туризма и за превръщането ни в целогодишна дестинация", коментира кметът на Сапарева баня Калин Гелев.

 

 

    

Обява за публичен търг с тайно наддаване за отдаване под наем на част от имот – ПОС /АПОС №121 /12.11.2013г./ -1 кв.м. закрита площ находящ се на партерен етаж – коридор от сграда с идент.№65365.602.1154.1 по КК на гр. Сап. баня

На основание  чл. 44,  ал.1, т. 1 и т. 7 от ЗМСМА , чл. 8, ал. 4 и чл. 14, ал. 7 във връзка с чл.14, ал.2 от ЗОбС,  чл. 56, ал.1, от Закона за устройство на територията, чл. 84, ал.1, т.1  от Наредбата за реда за придобиване, управление и разпореждане с общинско имущество, Решение № 146 от Протокол №12/29.07.2016г.   на Общински съвет гр.Сапарева баня  и Заповед РД-08-507/17.10.2016г. на кмета на община Сапарева баня се открива публичен търг с тайно наддаване за отдаване под наем на част от имот – публична общинска собственост, намиращ се на територията на гр. Сапарева баня, община Сапарева баня, Област Кюстендил при следните условия:

Обява за публичен търг с тайно наддаване за част от имот – публична общинска собственост – 3,00 кв.м. открита площ находяща в поземлен имот, представляващ улица с осови точки 227-228 /тротоара/ по рег. план на гр. Сапарева баня, с идент. №65365.601.869

 На основание  чл. 44,  ал.1, т. 1 и т. 7 от ЗМСМА , чл. 8, ал. 4 и чл. 14, ал. 7 във връзка с чл.14, ал.2 от ЗОбС,  чл. 56, ал.1, от Закона за устройство на територията, чл. 84, ал.1, т.1  от Наредбата за реда за придобиване, управление и разпореждане с общинско имущество, Решение № 139 от Протокол №12/29.07.2016г.   на общински съвет гр.Сапарева баня  и Заповед РД-08-496/11.10.2016г. на кмета на община Сапарева баня се открива публичен търг с тайно наддаване за отдаване под наем на част от имот – публична общинска собственост, намиращ се на територията на гр. Сапарева баня, община Сапарева баня, Област Кюстендил при следните условия:

Министър Ангелкова посети община Сапарева баня

      Повече от 100 хил. туристи са посетили Рилските езера през активния летен сезон, като ръстът е над 12%. Това съобщи в Сапарева баня министърът на туризма Николина Ангелкова. Тя проведе среща с представителите на местния бранш и посети някои от основните атракции в общината. В дискусията участваха още кметът на Сапарева баня Калин Гелев и областният управител на Кюстендил Виктор Янев. 

Патриарх Неофит присъства на храмовия празник на Ресиловския манастир

      Хиляди миряни от цяла България се стекоха днес в храма "Покров Богородичен" в с. Ресилово, за да запалят свещ и да се помолят за здраве и благоденствие. Големият християнския празник Покров на Пресвета Богородица се чества на 1-ви октомври и е един от най-големите празници в община Сапарева баня.

      Специално за храмовия празник присъства лично и Негово Светейшество Българският патриарх и Софийски митрополит Неофит. С благословението на патриарх Неофит бе отслужена тържествената архиерейска света Литургия, оглавена от Негово Преосвещенство Белоградчишки епископ Поликарп, в съслужение с духовници от Дупнишка духовна околия.

 

      Сред гостите на храмовия празник бе кметът на Сапарева баня Калин Гелев, председателят на Общинския съвет Иван Куйов, зам.-кметовете Славчо Коларски и Евелина Нешева. На тържествената света Литургия присъстваха и зам. областният управител Радослава Чеканска, кметът на Дупница инж. Методи Чимев и зам.-кметът Крум Милев.

 

     След светата литургия, в двора на храма "Покров Богородичен" бе раздаден и курбан за здраве. Храмовият празник в с. Ресилово завърши с богата фолклорна програма, в която взеха участие ансамбли от цялата община.

 

 

 

Община Сапарева баня получи отлична оценка за организацията и провеждането на Световното по планинско бягане

     Отлични отзиви за проведеното 32-ро Световно първенство по планинско бягане получиха организаторите от Община Сапарева баня и Българска федерация лека атлетика от ръководителите на Световната организация по планинско бягане. Положителна оценка за проведеното Световно бе дадена и от състезателите, от Министерството на младежта и спорта, от спортни клубове, евродепутати и гости на спортното събитие.

      На 11-ти септември общината бе домакин на най-големия шампионат по планинско бягане в света, в който взеха участие близо 400 състезатели от общо 35 страни от 6 континента. 

ИНФОРМАЦИОНЕН ЛИСТ НАЦИОНАЛЕН РЕФЕРЕНДУМ – 2016 г.

На 6 ноември 2016 г. ще се проведе национален референдум, на който гражданите на Република България могат да гласуват с "Да" или с "Не" в отговор на следнитевъпроси:

В Сапарева баня отбелязаха Независимостта на България

     С поднасянето на венци и цветя в Сапарева баня отбелязаха националния празник на България - 22 септември. Венци по повод 108-мата годишнина от Независимостта бяха положени пред бюст - паметника на Апостола, намиращ се пред Общинска администрация.

     На честването на националния празник присъства кметът на Сапарева баня Калин Гелев, председателят на Общинския съвет Иван Куйов и зам.-кметът Славчо Коларски. Цветя по повод 108-мата годишнина положиха още общински съветници и граждани.

 

    Отбелязването на 22-ри септември в Сапарева баня уважи и зам. областният управител Радослава Чеканска. 

Обявление на Заповед №РД-00-31/21.09.2016 година на Кмета на Община Сапарева баня

Община Сапарева баня на основание чл.124б, ал.2 от ЗУТ обявява на всички заинтересовани лица, че е издадена Заповед  №РД-00-31/21.09.2016 година на Кмета на Община Сапарева баня за допускане изработването на Проект за Подробен устройствен план (ПУП) – изменение на План за регулация (ПР)

Кметът Гелев подари на първолаците в Сапарева баня ранички за първия учебен ден

      Кметът на Сапарева баня Калин Гелев подари на всички първолаци в общината нови ранички за първия учебен ден, значки с логото на СУ "Христо Ботев" и химикалки. Кметът поздрави учениците и им пожела една успешна учебна година, да влагат упоритост в усвояването на нови знания и да уважават своите учители.

53-ма първолаци прекрачиха за първи път училищния двор в община Сапарева баня. На входа на училището те бяха посрещнати от преподавателите с питка и мед.

     Новата учебна 2016/2017 година в СУ "Христо Ботев" откри директорът на училището Емилия Гелева. "Днес е най-вълнуващият ден за първокласниците и техните родители. На тях, нашите най-малки ученици, пожелавам незабравими мигове с любимата госпожа и новите им приятели. Да поставят добро начало на своето образование, за да жънат хубави плодове в края му", каза в тържественото си слова г-жа Емилия Гелева. Директорът пожела на зрелостниците, които ще бъдат абитуриенти, "успешно дипломиране и много успехи в професията, която са избрали".

     "От тази година, всички ние ще учим в уредено, ново училище, което носи името СУ "Христо Ботев". Но това съвсем не означава, че в нашия град няма традиции в образованието, напротив - имаме хубави традиции, които всички заедно трябва да пазим, за да пребъде името на нашия патрон - Христо Ботев; да пребъде името на нашето родно училище", каза още Емилия Гелева.

 

    

На церемония по закриване бяха наградени призьорите в планинското бягане на Световното първенство, провело се в Сапарева баня

     Късно снощи, пред препълнения амфитеатър "Гейзера" в град Сапарева баня, бяха наградени индивидуалните и комплексни шампиони в 32-рото Световно първенство по планинско бягане, което се проведе на 11-и септември в планинската община. Организатори и домакини на престижното спортно мероприятие бяха община Сапарева баня и Българска федерация лека атлетика.

 

     В 32-рия шампионат на планетата златото при мъжете завоюва американецът Джоузеф Грей, а при жените - австрийката Андреа Майер. При юноши старша възраст Жоел Айеко от Уганда, а в надпреварата при девойките спечели германката Сара Кистнер. 

Евродепутатът Ева Паунова поздрави кмета Калин Гелев за отношението на Сапарева баня към спорта и забележителната организация на световно ниво

       Евродепутатът Ева Паунова (ГЕРБ/ЕНП) се срещна с кмета на Сапарева баня Калин Гелев и състезателите от националния отбор на България, участвали в провелото се този уикенд в града Световно първенство по планинско бягане. Евродепутатът поздрави кмета Калин Гелев за отношението на Сапарева баня към спорта и забележителната организация на световно ниво. На срещата присъстваха и тримата състезатели от Сапарева баня, участвали в Световното - Любомира Пехливанска, Димчо Мицов и Йоана Гелева.

      „Сапарева баня се доказа като българската столица на планинското бягане след като през последните години успя да спечели и организира Балканиада, Европейско, а сега и Световно първенство. Българският спорт има нужда от добри примери в организирането на спортни събития от световно ниво и община Сапарева баня се справя отлично в това направление“, заяви българският евродепутат по време на срещата. "Това дава сила и на местната власт, че може да събира хора от целия свят и да бъде домакин на спортен форум от световна величина", подчерта още Паунова.

 

     

САЩ и Австрия са №1 на Световното в Сапарева баня

      Американецът Джоузеф Грей и австрийката Андреа Майер спечелиха световните титли при мъжете и жените от 32-ия шампионат на планетата, който се проведе днес в Сапарева баня.

Грей финишира втори пред хижа "Рилски езера", след Роберт Чемонгес (Уганда). Угандиецът обаче бе дисквалифициран, защото неговият треньор е бягал 600 м. в трасето до него, което е забранено от правилника. Най-напред от българите е Шабан Мустафа, който финишира 24-и. В отборното при мъжете първи са САЩ, а България е на 13-о място.

 

 

Поздравителен адрес от Мария Габриел - Зам.-председател на Групата на ЕНП в Европейския парламент

 До

 Кмета на община Сапарева баня

 Г-н Калин Гелев


  

Уважаеми г-н Гелев,

Уважаеми организатори,

Уважаеми спортисти,

 

      Приемете моите сърдечни поздравления за провеждането на Световното първенство по планинско бягане в Сапарева баня, което се реализира 25 години след първия старт по планинско бягане в града. Убедена съм, че като община с дълголетни традиции в този спорт, Сапарева баня ще бъде успешен домакин на това най-високо спортно състезание и ще затвърди авторитета си на град лидер в планинското бягане. 

     В Европейския парламент решително поддържаме становището, че спортът сам по себе си представлява важно социално явление и обществено благо. Това доказвате и вие, организаторите и участниците в започващото световно първенство. Защото освен отличия, спортът носи нещо още по-ценно: здраве, силен дух, солидарност и честна игра.

       Пожелавам успешни стартове на всички спортисти, много положителни спортни емоции и незабравими спомени от Сапарева баня. 

На добър час!

                                                   

10.09.2016 г.    

Брюксел 


Мария Габриел,

Зам.-председател на Групата на ЕНП в Европейския парламент,Ръководител на българската делегация в Групата на ЕНП                                                                                   

 

 

 

 

 

Откриха Световното по планинско бягане в Сапарева баня

      Официално бе открито 32-рото Световно първенство по планинско бягане в Сапарева баня. Точно 350 атлети от 35 държави от 6 континента дефилираха по улиците на града със знамената, след което заеха място в Амфитеатъра, където бе откриването.

        Гостите бяха приветствани от министъра на младежта и спорта Красен Кралев, кмета на община Сапарева баня Калин Гелев, президента на БФЛА Добромир Карамаринов и председателя на Световната асоциация по планинско бягане Бруно Гозелино.

      "Чест е за нас да приветстваме тук най-добрите 350 атлети от цял свят, които ще защитават честта на своите държави", каза в речта си министър Кралев. "Жителите на Сапарева баня и БФЛА провеждат за трети път такъв голям форум. Така че, мога да уверя всички атлети и гости, че ще се радват на гостоприемството на нашите домакини. Желая успех на всички", каза още той.

     

Откриват Световното първенство по планинско бягане с шествие на атлети от 35 държави

      Утре вечер, на 10-и септември, от 18:00 ч. в Сапарева баня ще бъде официално открито 32-рото Световно първенство по планинско бягане, на което общината е домакин заедно с Българска федерация по лека атлетика. От 17:30 ч. откриването ще започне с представяне на отборите и шествие от центъра на града до амфитеатър "Гейзера". В 18:00 ч. на амфитеатъра ще бъде даден и официален старт на спортното мероприятие. Сред официалните гости на тържествената церемония по откриване ще бъдат министърът на младежта и спорта Красен Кралев, зам.-министърът на вътрешните работи Красимир Ципов и председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов.

       На 32-рото Световно първенство по планинско бягане България ще бъде представена от 17 атлети. Трима от българските състезатели са от Сапарева баня. Това са Любомира Пехливанска, Димчо Мицов и Йоана Гелева. Участие в шампионата на планетата ще вземат 350 атлети от 35 държави от шест континента, сред които и най-добрите в тази дисциплина.

 

   

Калин Гелев: 25 години след първия старт по планинско бягане в Сапарева баня имаме честта да бъдем домакини на Световно първенство

     "За нас е изключителна чест и голяма отговорност да бъдем домакини на престижно спортно мероприятие от такава величина. 25 години след първия старт по планинско бягане в Сапарева баня, който беше през далечната 1991 г., днес имаме честта да бъдем домакини на Световно първенство. След четвъртвековен юбилей, можем да кажем, че вече сме столица на планинското бягане. Надявам се това да бъде едно от най-добрите спортни мероприятия за годината." Това заяви кметът на Сапарева баня Калин Гелев по време на пресконференция във връзка с предстоящото на 11 септември Световно първенство по планинско бягане, което ще се проведе в курортната община.

      Калин Гелев отбеляза, че през последните няколко месеца Сапарева баня бе домакин на три държавни шампионата по планинско бягане, през 2008 г. общината бе домакин на Балканиада, а през 2010 г. в Сапарева баня се проведе и Европейско първенство по планинско бягане. "На 11 септември тази година ще имаме честта да посрещнем и най-добрите състезатели от целия свят", заяви още кметът на Сапарева баня. Калин Гелев поясни, че официалното откриване на Световното ще бъде на 10 септември, събота, от 18:00 ч. на амфитеатър Гейзера.

 

Сапарева баня отбеляза 131-годишнината от Съединението на България

      С поднасянето на венци и цветя пред бюст-паметника на Левски в Сапарева баня днес бе отбелязан 6-и септември - Съединението на Източна Румелия с Княжество България. Венец от името на Общинска администрация - Сапарева баня бе положен от кмета Калин Гелев и зам.-кмета Евелина Нешева.

       131-годишнината от Съединението на Княжество България с Източна Румелия почетоха и общински съветници от местния мини парламент. Официалният празник на страната бе уважен още от председателя на ОбС Иван Куйов, зам.-кмета Славчо Коларски, от представители на политически партии и граждани.

      "На тази дата българският народ извършва едно от най-славните дела в своята история, затова и 6-и септември се е превърнал в символ на националното ни единство. Фактът, че днес честваме 131-годишнината от това паметно събитие, доказва, че сме силни, когато сме единни. Но е важно не само в такива дни да си припомняме, че трябва да бъдем обединени, за да се чува гласът ни. Пожелавам, в името на добрите каузи и цели, в името на доброто на България, да бъдем единни винаги. Честит празник на всички!", заяви кметът Калин Гелев. 

ВАЖНО! Заради Световното по планинско бягане на 10-и и 11-и септември в Сапарева баня и Паничище ще бъде забранено движението на МПС-та по трасето

      Във връзка с безопасното провеждане на Световното първенство по планинско бягане в град Сапарева баня ще бъде забранено движението на МПС-та по трасето на състезанието. Пътят към Паничище ще бъде затворен в деня на състезанието /11 септември 2016 г./ от 9:00 ч. сутринта и няма да бъдат допускани никакви автомобили,  освен акредитираните, до приключване на самото състезание.
 
      Пътят от град Сапарева баня до Паничище и лифта ще бъде затворен за движение на МПС-та и на 10 септември /събота/, когато е официалната тренировка на състезателите. Часовете, в които няма да могат да преминават автомобили по трасето, са: от 10:00 ч. до 12:00 ч. и от 15:00 ч. до 17:00 ч. 

Обява за публичен търг с явно наддаване за продажба на стояща дървесина на корен в обект № 036 състоящ се от отдели 98-в, 98-г на територията на Общинско лесничейство гр.Сапарева баня

      На основание чл.44, .1, т.1 и т.7, .2 от ЗМСМА; чл. 112, ал.1, т. 1 от ЗГ; чл.55, ал.2 и ал. 3 във вр. с чл.50, т.4 от Наредба за условията и реда за възлагане изпълнението на дейности в горските територии - държавна и общинска собственост, и за ползването на дървесина и недървесни горски продукти;   Решение № 74 от Протокол №9/28.04.2016 г.; Решение №137 от Протокол №12/29.07.2016 г.на Общински съвет гр. Сапарева баня  и Заповед № РД-08-399/01.09.2016 год. на Кмета на Община Сапарева баня се организира  публичен  търг с явно наддаване за продажба на стояща дървесина на корен в обект  № 036 състоящ се ототдели  98-в, 98-г  на територията на Общинско лесничейство гр.Сапарева баня.

 

 

Обява за публичен търг с явно наддаване за продажба на стояща дървесина на корен в обект № 037 състоящ се от отдели 65-в, 65-е, 65-ж, 66-з на територията на Общинско лесничейство гр.Сапарева баня

      На основание чл.44, .1, т.1 и т.7, .2 от ЗМСМА; чл. 112, ал.1, т. 1 от ЗГ; чл.55, ал.2 и ал. 3 във вр. с чл.50, т.4 от Наредба за условията и реда за възлагане изпълнението на дейности в горските територии - държавна и общинска собственост, и за ползването на дървесина и недървесни горски продукти;   Решение № 74 от Протокол №9/28.04.2016 г.; Решение №153 от Протокол №12/29.07.2016 г.на Общински съвет гр. Сапарева баня  и Заповед № РД-08-400/01.09.2016 год. на Кмета на Община Сапарева баня се организира  публичен  търг с явно наддаване за продажба на стояща дървесина на корен в обект  № 037 състоящ се ототдели  65-в, 65-е, 65-ж, 66-з  на територията на Общинско лесничейство гр.Сапарева баня.

 

Обява за публичен търг с явно наддаване за продажба на стояща дървесина на корен в обект № 038 състоящ се от отдел 66-г на територията на Общинско лесничейство гр.Сапарева баня

      На основание чл.44, .1, т.1 и т.7, .2 от ЗМСМА; чл. 112, ал.1, т. 1 от ЗГ; чл.55, ал.2 и ал. 3 във вр. с чл.50, т.4 от Наредба за условията и реда за възлагане изпълнението на дейности в горските територии - държавна и общинска собственост, и за ползването на дървесина и недървесни горски продукти;   Решение № 74 от Протокол №9/28.04.2016 г.; Решение №154 от Протокол №12/29.07.2016 г.на Общински съвет гр. Сапарева баня  и Заповед № РД-08-401/01.09.2016 г. год. на Кмета на Община Сапарева баня се организира  публичен  търг с явно наддаване за продажба на стояща дървесина на корен в обект  № 038 състоящ се ототдел  66-г  на територията на Общинско лесничейство гр.Сапарева баня.

 

Стартита фотоконкурс на тема: "Бъдещето през обектива", организиран от Областен информационен център - Кюстендил

Областен информационен център Ви уведомява, че вчера, 29 август е  обявено началото на фотоконкурс на тема: "Бъдещето през обектива". Фотоконкурсът е част от тяхна инициатива "Европейските фондове в подкрепа на селското стопанство", която ще продължи от 29 август до 1 октомври 2016 г. Освен фотоконкурса, инициативата включва информационна среща с участие на външен експерт за представяне на актуална информация за ПРСР, планирана за края на септември, и наше участие в Празника на плодородието, който се провежда в гр. Кюстендил на 1 октомври 2016 г. И за двете събития ще бъдете уведомени предварително.Те ще се проведат в гр. Кюстендил, но за участие ще бъдат поканени всички желаещи от областта.  

Обява за публичен търг с явно наддаване за продажба на стояща дървесина на корен в обект № 035 състоящ се от отдели 16-а, 17-а, 17-к, 19-г, 19-д, 23-о, 23-я на територията на Общинско лесничейство гр.Сапарева баня

      На основание чл.44, aл.1, т.1 и т.7, aл.2 от ЗМСМА; чл. 112, ал.1, т. 1 от ЗГ; чл.55, ал.2 и ал. 3 във вр. с чл.50, т.4 от Наредба за условията и реда за възлагане изпълнението на дейности в горските територии - държавна и общинска собственост, и за ползването на дървесина и недървесни горски продукти;   Решение № 74 от Протокол №9/28.04.2016 г.; Решение №136 от Протокол №12/29.07.2016 г.на Общински съвет гр. Сапарева баня  и Заповед № РД-08-382/26.08.16 г. год. на Кмета на Община Сапарева баня се организира  публичен  търг с явно наддаване за продажба на стояща дървесина на корен в обект  № 035 състоящ се ототдели  16-а, 17-а, 17-к, 19-г, 19-д, 23-о, 23-я на територията на Общинско лесничейство гр.Сапарева баня.

 

 

Обява за открит конкурс за възлагане на дейност извършване на добив, представляващ сеч, разкройване и извоз до временен горски склад и почистване на сечище в обект № 034, отдели 34-в, 34-з от общинския горски фонд на територията на Община Сапарева баня

      На основание чл.44, .1, т.1 и т.7, .2 от ЗМСМА; чл. 10, ал.1, т. 1; чл.15, ал.3 и ал. 4 от Наредба за условията и реда за възлагане изпълнението на дейности в горските територии - държавна и общинска собственост, и за ползването на дървесина и недървесни горски продукти;   Решение № 74 от Протокол №9/28.04.2016 г.; Решение №138 от Протокол №12/29.07.2016г.на Общински съвет гр. Сапарева баня  и Заповед № РД-08-384/26.08.2016 год. на Кмета на Община Сапарева баня се организира открит конкурс за възлагане на дейност извършване на добив, представляващ сеч, разкройване и извоз до временен горски склад и почистване на сечище в Обект № 034, отдели 34-в, 34-з от общинския горски фонд на територията на Община Сапарева баня

  

Обявление за набиране на потребители за ползване на социалната услуга „Безплатен топъл обяд в Община Сапарева баня”, финансирана по процедура за директно предоставяне на БФП BG05FMOP001-3.002 „Осигуряване на топъл обяд - 2016”

      Община Сапарева баня изпълнява проект, който се финансира от Фонд за европейско подпомагане на най- нуждаещите се лица по Оперативна програма за храни и/или основно материално подпомагане, процедура за директно предоставяне на безвъзмездна финансова помощ BG05FMOP001-3.002 „Осигуряване на топъл обяд - 2016” .

Заповед №РД-08-357/11.08.2016г. на кмета на община Сапарева баня относно провеждане на публично обсъждане на проект на План за финансово оздравяване на община Сапарева баня

Съгласно разпоредбите на Заповед №РД-08-133/06.04.2016г. на кмета на община Сапарева баня ще бъде проведено публично обсъждане на проект на План за финансово оздравяване на община Сапарева баня на 29.08.2016г. от 17:00 часа  в заседателната зала на общинска администрация Сапарева баня.

Остава месец до Световното по планинско бягане в Сапарева баня

       Само след месец в Сапарева баня ще се проведе 32-ото Световно първенство по планинско бягане за мъже, жени, юноши и девойки старша възраст. На 11 септември Сапарева баня посреща най-добрите състезатели в най-мащабното спортно мероприятие за тази дисциплина. Малката курортна община става единствената, която е била домакин на Балканиада, Европейско, а сега и на Световно първенство по планинско бягане

Заповед №РД-08-349/09.08.2016г. на кмета на община Сапарева баня

Заповед за определяне на спечелилия участник в търг с явно наддаване за обект 033

Дванадесет медала бяха раздадени на Държавния шампионат по планинско бягане в Сапарева баня

      Дванадесет медала бяха раздадени на Държавния шампионат по планинско бягане за мъже, жени, юноши и девойки старша възраст до 20 години, който се проведе вчера в Сапарева баня. Над 100 състезатели от най-добрите клубове в страната мериха сили в държавното първенство, на което домакин бе курортната община. 

Съобщения до „БЕСЛЕТ – АТ”, „ГАЯ КУЛТУРА” ЕООД и „НОРД ИНТЕРНЕШЪНЪЛ”

На основание чл.32 ал.4 от ДОПК Община Сапарева баня - отдел МДиТ съобщава на: „БЕСЛЕТ - АТ" с Булстат 131160865 и адрес: гр.София, ул."Денкоглу" № 15Б , че има издаден Акт за публично общинско вземане за данък недвижими имоти и такса битови отпадъци № 0003 / 31.05.2015 г.
Преписката се намира в Община Сапарева баня, ул."Германея" № 1, ет.1, отдел„МДиТ" и може да се получат горепосочените актове.Актовете могат да се обжалват от лицето в 14 - дневен срок от съобщаването им на официалната Интернет страницата на Община Сапарева баня, по реда на ДОПК.

Предстои откриване на Чемпиънс Фактори байк парк

Община Сапарева баня съвместно със спортен клуб “Чемпиънс Фактори” и "Рила спорт" АД изгражда велопарк на територията на планина Рила. Паркът се намира непосредствено под Седемте рилски езера и ще бъде официално открит на 6-ти и 7-ми август 2016 г. на поляната при долна станция на лифта. На 6-ти август (събота) посетителите на парка ще имат възможност за първи път да се спуснат по първите три изградени трасета. Едното от тях е предназначено за дисциплината спускане. Другите две са туристически и са подходящи за начинаещи и средно напреднали колоездачи. Трасето преминава през общинска територия и не попада в границите на Национален парк „Рила”.


    Предстои изграждането на останалите планирани трасета за спускане, ендуро, крос кънтри, както и прочистване и маркиране на вело трасе от долната станция на лифта до град Сапарева баня.Маршрутът ще бъде с дължина около 15 км. и постоянен лек наклон надолу.

 

    Целта е да се изгради добре структуриран байк парк, предлагащ много удобства за посетителите. Той ще  бъде ориентиран към възможно най-широк кръг от хора, занимаващи се с колоездене, както и към туристите, посещаващи уникалния природен феномен Седемте рилски езера.

 

 

Публичен търг с явно наддаване за продажба на стояща дървесина на корен в обект №033, състоящ се от отдели 114-б, 119-в, 120-е на територията на Общинско лесничейство гр.Сапарева баня

      На основание чл.44, .1, т.1 и т.7, .2 от ЗМСМА; чл. 112, ал.1, т. 1 и чл.115, ал.1, т.1 от ЗГ; чл.55, ал.2 и ал. 3 във вр. с чл.50, т.4 от Наредба за условията и реда за възлагане изпълнението на дейности в горските територии - държавна и общинска собственост, и за ползването на дървесина и недървесни горски продукти;   Решение № 74 от Протокол №9/28.04.2016 г.; Решение №133 от Протокол №11/23.06.2016 г.на Общински съвет гр. Сапарева баня  и Заповед № РД-08-318/20.07.2016 г. год. на Кмета на Община Сапарева баня се организира  публичен  търг с явно наддаване за продажба на стояща дървесина на корен в обект  № 033 състоящ се ототдели  114-б, 119-в, 120-е на територията на Общинско лесничейство гр.Сапарева баня.

 

Кметът Калин Гелев откри бюст-паметника на Левски в Сапарева баня

На тържествена церемония днес в Сапарева баня кметът на общината Калин Гелев откри бюст-паметника на Васил Левски. "Благодаря на всички, които помогнаха за това на днешната дата да открием този паметник - символ на нашата признателност към живота и делото на Левски. Думите са безсилни пред подвига на Апостола и на всички, които са се борили за нашата свобода, независимост и достойнство. Нека да ни е честит бюст-паметникът на един от най-големите радетели за нашата независимост", каза при откриването кметът Калин Гелев. Градоначалникът на Сапарева баня допълни, че погледът на Апостола е устремен към входа на сградата на Общината и това не е случайно. Влизайки в сградата, всеки трябва да се замисли какво е дал от себе си за благото на общината и да не забравя, че работи в името на обществото.   

           

Кметът на община Сапарева баня забрани ползването на питейна вода за напояване и миене на улици

    Със заповед на кмета на община Сапарева баня Калин Гелев се забранява ползването на питейна вода за напояване, поливане на зелени площи, миене на улици и моторни превозни средства.

 

     Това се прави във връзка с установения недостиг на вода за питейно - битови нужди и с настъпилото засушаване, както и с цел да се осигури редовно подаване на питейна вода за населението. 

ПРОТОКОЛ №3

ПРОТОКОЛ №3

 

съставен на основание чл. 37и, ал. 6  от Закона за собствеността и ползването на земеделските земи, за окончателното разпределение на пасища, мери и ливади

Обява за публичен търг с явно наддаване за отдаване под наем на имоти:ЧОС №041046, ЧОС №000422,ЧОС №000356 ,ЧОС №000403 ,ЧОС №000699 ,ЧОС №007383 ,ЧОС №007324, ЧОС №006033

На основание чл.44, ал.2 от ЗМСМА, чл.14, ал.1 и ал. 2 от ЗОС, чл. 24а, ал.5 от ЗСПЗЗ; чл. 37,ал.3; чл.85,ал.1 от Наредба   за реда на придобиване, стопанисване, управление и разпореждане с общинско имущество на Общински съвет Сапарева баня, Решение № 60  от Протокол № 7/30.03.2016г.  на Общински съвет Сапарева баня, Писмо с Вх. №  П-1187/19.05.2016г. и Заповед № РД-08-291/01.07.2016г. на кмета на община Сапарева баня  се открива  публичен търг с явно наддаване за отдаване под наем на поземлени имоти – частна общинска собственост, намиращи се в землището на община Сапарева баня, област Кюстендил при следните условия:

Протокол №3 съставен на основание чл. 37и, ал. 6 от Закона за собствеността и ползването на земеделските земи, за окончателното разпределение на пасища, мери и ливади

Днес, 01.07.2016 г., на основание чл.37и, ал.6 от ЗСПЗЗ и в изпълнение на Заповед № РД-08-14/18.01.2016г.и Заповед № РД-08-82/02.03.2016г. и във връзка с постъпило Възражение  вх. № ЖВ-26/16.06.2016 година от собствениците на животновъдни обекти, регистрирани в землището на с. Сапарево срещу Протокол №2 от 30.05.2016 година на комисията назначена със Заповед № РД-08-14/18.01.2016г.и Заповед № РД-08-82/02.03.2016г. на Кмета на община Сапарева баня се събра комисия в състав:

Обявление за публичен търг с явно наддаване за отдаване под наем на поземлен имот - ЧОС № 025036, в местност «Бистрена» в землището на село Овчарци, община Сапарева баня

На основание чл.44, ал.2 от ЗМСМА, чл.14, ал.1 и ал. 2  от ЗОС, чл. 24а,ал.5 от ЗСПЗЗ; чл. 37,ал.3;чл.85,ал.1 от Наредба   за реда на придобиване, управление и разпореждане с общинско имущество на общински съвет Сапарева баня, Решение № 121 от Протокол № 10/ 31.05.2016г. на общински съвет – гр. Сапарева баня и  съгласно Заповед №РД-08-

Важно съобщение относно прекъсване на водоподаването на 28.06.2016г. в град Сапарева баня

Общинска администрация Сапарева баня и Вик „Паничище” Ви уведомяват, че поради ремонт на водопроводната мрежа   на 28.06.2016г. / вторник/ ще бъде спряно водоподаването  за периода от 09:00  до 16:00 часа на следните улици в град Сапарева баня: ул. „Славяни”, ул. ”Липа”, ул. „Г. Бенковски”, ул. „Дъга”, ул. „Св. Богородица”, ул. „Роза”, ул. „Малина”, ул. „Детелина”, ул. „Гео Милев”, ул. „Развигор”, ул. „Гюрица”, ул. „Перуника”.

В Сапарева баня ще се проведе творческа среща в памет на Николай Хайтов

       Народно читалище "Просветен лъч - 1905" и Община Сапарева баня организират творческа среща, посветена в памет на големия български писател, драматург и публицист Николай Хайтов. На срещата ще присъства дъщерята на Хайтов - Елена Хайтова, която е и съпруга на писателя Никола Гигов.

 

   

Зам.-кметът Славчо Коларски присъства на дипломирането на зрелостниците от ПГТА в Сапарева баня

      Зрелостниците от Професионална гимназия по туризъм и администрация "Алеко Константинов" в Сапарева баня днес получиха дипломите си на официална церемония в залата на НЧ "Просветен лъч - 1905". Гост на церемонията бе зам.-кметът на Община Сапарева баня Славчо Коларски. На зрелостниците зам.-кметът пожела да бъдат упорити и всеотдайни в преследването на целите и мечтите си, както и да имат успешна професионална реализация.

 

      

 

 

Съобщение до „АКВА ТРИЙТМЪНТ” АД

На основание чл.32 ал.4 от ДОПК Община Сапарева баня - отдел МДиТ съобщава на ”АКВА ТРИЙТМЪНТ” АД  с Булстат202381018, гр.Сапарева баня, ул. „ГЕРМАНЕЯ” № 1

О Б Я В Л Е Н И Е за подбор на служители на длъжност „Медицинска сестра”

Във връзка с изпълнението на Договор за безвъзмездна финансова помощ BG05M9OP001-2.002-0098-C001 проект „Подкрепа в семейна среда”, финансиран по процедура BG05М9ОP001-2.002 „Независим живот” на Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси” 2014-2020 г.

ПРОТОКОЛ ОТ ЗАСЕДАНИЕ НА ЖУРИТО НА ВТОРИ МЕЖДУНАРОДЕН ФОЛКЛОРЕН ФЕСТИВАЛ – „САПАРЕВА БАНЯ 2016 – МОМА ПЕЕ, ГОРА СЕ ЛЮЛЕЕ”

Днес  29.05.2016г. в гр. Сапарева баня при амфитеатър „Гейзера" се състоя заседание на журито  на Втори Международен фолклорен фестивал - „Сапарева баня 2016 - Мома пее, гора се люлее" в следния състав:

          Председател : проф. ДФН  Костадин Динчев

          Членове: 1. Кирил Бельов - хореограф и арт мениджър

                         2. Елена Божкова - магистър народна певица от „Мистерия на българските гласове"

          След подробно обсъждане на всички участници във фестивала, журито присъжда награди в категориите, както следва:

 

МИНИСТЕРСТВО НА ТУРИЗМА ОБЯВЯВА КОНКУРС ЗА ДЕТСКА РИСУНКА НА ТЕМА: „МОЯТА ЕДЕН ДЕСТИНАЦИЯ В БЪЛГАРИЯ“ -ЕДНА ОТ КОИТО Е И ОБЩИНА САПАРЕВА БАНЯ

За Деня на детето, 1 юни, Министерството на туризма обявява конкурс за детска рисунка на тема „Моята ЕДЕН дестинация в България“,една от които е и община Сапарева баня. Инициативата се организира в изпълнение на проекта „Комуникационна кампания за популяризиране на дестинациите ЕДЕН в България – второ издание“, финансиран по програма COSME 2014 -2020 г. на ЕС.

Протокол №2 съставен на основание чл. 37и, ал. 6 от Закона за собствеността и ползването на земеделските земи, за окончателното разпределение на пасища, мери и ливади

        Днес, 30.05.2016 г., във връзка с Решение № 32 прието с протокол №6/19.02.2016 година на ОбС Сапарева баня на основание чл.37и, ал.6 от ЗСПЗЗ за стопанска 2016/2017 г.и в изпълнение на Заповед № РД-08-14/18.01.2016г.и Заповед № РД-08-82/02.03.2016г.на Кмета на община Сапарева баня  комисия в състав:

С аниматори, подаръци и лакомства в Сапарева баня празнуваха Деня на детето

      За Международния ден на детето в Сапарева баня бе подготвена специална празнична програма за всички малчугани от общината. Тържеството бе организирано от Община Сапарева баня и читалище "От извора - 2013". 

Снощи в Сапарева баня бяха официално закрити Общинските празници и Международният фолклорен фестивал "Мома пее, гора се люлее"

      "Благодаря на всички вас за чудесното представяне и за настроението, което създадохте в рамките на тези два дни в тук. Дадохте ни много поводи за усмивки и радост на всички нас - жителите и гостите на града. Приключи един чудесен празник и силно се надявам той да се превърне в една от визитките на нашата община. Ще ви очакваме догодина с нетърпение и винаги ще бъдете добри дошли в Сапарева баня." С тези думи кметът на общината Калин Гелев закри официално Общинските празници и второто издание на Международния фолклорен фестивал "Сапарева баня - 2016", под наслов "Мома пее, гора се люлее". 

Кметът Калин Гелев даде официален старт на Международния фолклорен фестивал "Сапарева баня - 2016"

      Днес започна второто издание на Международния фолклорен фестивал "Сапарева баня - 2016", който е под наслов "Мома пее, гора се люлее" и се провежда в дните 28 и 29 май. Той е част от програмата на Общинските празници в Сапарева баня и се организира от НЧ "От извора - 2013", от Община Сапарева баня, както и с любезното съдействие на ТВ "Родина". 

Ръководството на Община Сапарева баня награди младите спортни надежди от общината

      По време на Общинските празници в Сапарева баня кметът Калин Гелев, зам.-кметовете Славчо Коларски и Евелина Нешева наградиха младите спортни надежди от общината.            

Днес стартират Общинските празници в Сапарева баня

      Днес в Сапарева баня официално ще започнат Общинските празници, които всяка година традиционно се провеждат в края на месец май.

       Първото мероприятие от програмата на празниците е театралната постановка "Големанов", която ще бъде представена тази вечер от 20:20 ч. в салона на читалище "Просветен лъч - 1905". Входът за нея е свободен, а всички жители и гости на Сапарева баня ще могат да се насладят на великолепната игра на актьорите от дупнишкия театър "Невена Коканова" и от Държавния сатиричен театър "Алеко Константинов".

 

 

 

 

 

 

Община Сапарева баня организира информационна среща по повод смяната на статута на ПГТА и сливането на двете училища

      Общинското ръководство на Сапарева баня организира информационна среща по повод смяната на статута и финансирането на ПГТА "Алеко Константинов" и преобразуването чрез сливане на двете училища - Гимназията и ОУ "Христо Ботев".

 

 

Публичен търг с явно наддаване за отдаване под наем на поземлени имоти – ЧОС , №041046, №000422, №000356, №000403, №000699, №007383, №007324, №006033

На основание чл.44, ал.2 от ЗМСМА, чл.14, ал.1 и ал. 2 от ЗОС, чл. 24а, ал.5 от ЗСПЗЗ; чл. 37,ал.3; чл.85,ал.1 от Наредба   за реда на придобиване, стопанисване, управление и разпореждане с общинско имущество на Общински съвет Сапарева баня, Решение № 60  от Протокол № 7/30.03.2016г.  на Общински съвет Сапарева баня и Заповед № РД-08-221/25.05.2016г. на кмета на община Сапарева баня и Писмо с Вх. №  П-1187/19.05.2016г.

Програма на II - ри Международен фолклорен фестивал

Тук можете да намерите подробна информация за участниците и точния им час на изпълнение във  II - ри Международен фолклорен фестивал "Сапарева баня- 2016" под  наслов "Мома пее, гора се люлее".

Сапарева баня грабна 3 от общо 12-те медала на Държавното първенство по планинско бягане

Три от общо 12-те медала на Държавното първенство по планинско бягане при юноши и девойки младша възраст, и момичета и момчета до 16 години, спечелиха състезателите от община Сапарева баня. Държавният шампионат се проведе тази събота в Сапарева баня и в него участвах близо 100 състезатели от 18-те най-силни клубове в страната. Първенството се организира от Българската федерация по лека атлетика съвместно с Община Сапарева баня. 

Поздравителен адрес от кмета на община Сапарева баня по случай 24 май

В един от най-светлите празници от нашата история - Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост - използвам възможността да Ви поздравя и да Ви засвидетелствам своето уважение.

ПОКАНА ЗА ОБЩЕСТВЕНО ОБСЪЖДАНЕ ОТЧЕТА НА БЮДЖЕТ 2015 НА ОБЩИНА САПАРЕВА БАНЯ

      На основание чл.140, ал.4 от Закона за публичните финанси и в изпълнение на чл. 37, ал. 1 от Наредбата  за условията и реда за съставяне на тригодишната бюджетна прогноза за местните дейности и за съставяне, обсъждане, приемане, изпълнение и отчитане на общинския бюджет на община  Сапарева баня, председателят на Общински съвет –  Сапарева баня организира обществено обсъждане на отчета за Бюджета на община  Сапарева баня за 2015г.


Под патронажа на кмета Калин Гелев в Сапарева баня тази събота ще се проведе Държавно първенство по планинско бягане

      Под патронажа на кмета Калин Гелев в община Сапарева баня на 21 май /събота/ ще се проведе Държавно първенство по планинско бягане за юноши и девойки младша възраст, и момчета и момичета до 16 години. Държавният шампионат се организира от Българската федерация по лека атлетика /БФЛА/ и със съдействието на Община Сапарева баня.

 

 

Покана за участие в информационна среща по повод предстоящите промени на статута и финансирането на ПГТА "Алеко Константинов" , гр. Сапарева баня

  Общинска администрация - Сапарева баня организира информационна среща по повод предстоящите промени на статута и финансирането на ПГТА "Алеко Константинов" и нейното преобразуване и сливане с ОУ "Христо Ботев". Каним всички заинтересовани родители. Срещата ще се състои на 26.05.2016 г. в 17:30 часа в Малкия салон на Читалище "Просветен лъч"

Отличен сезон 2015/2016 г. за биатлонистите от Сапарева баня, кметът Калин Гелев също присъства на награждаването им от БФБ

      Кметът на община Сапарева баня Калин Гелев бе гост на официалното закриване на сезон 2015/2016 г. на Българската федерация по биатлон /БФБ/. На церемонията, която се състоя в Музея на спорта в София, бяха връчени награди на победителите в купа „Надежди“ и купа „България“ в 14 възрастови групи. 17-те млади биатлонисти от община Сапарева баня спечелиха цели 18 отличия за сезон 2015/2016 г. Така в почти всички възрастови групи младите надежди от Сапарева баня завоюваха купи - имат 8 първи места, 7 втори и 3 трети места. 

Обява относно провеждане на интервю /събеседване/ с кандидатите за длъжностите - „личен асистент”, „социален асистент” и „домашен помощник”

      На 13 и 14.05.2016г. от 10.00ч. в сградата на общинска администрация гр. Сапарева баня в заседателната зала , намираща се на 3 етаж , ще се проведе интервю /събеседване/ с кандидатите за длъжностите - „ЛИЧЕН АСИСТЕНТ”, „СОЦИАЛЕН АСИСТЕНТ” И „ДОМАШЕН ПОМОЩНИК” по проект BG05M9OP001-2.002-0098 „ПОДКРЕПА В СЕМЕЙНА СРЕДА.

ПГТА

       Председателят на ОбС - Сапарева баня Иван Куйов уважи патронния празник на ПГТА "Алеко Константинов", който се отбеляза днес в салона на читалище "Просветен лъч - 1905". Иван Куйов пожела на зрелостниците успехи в начинанията им занапред и попътен вятър. "Не спирайте през целия си живот да се образовате и да надграждате знания и умения. Вървете смело напред, но също така винаги помнете и уважавайте своите учители - те са били зад вас, давали са ви опит, знания и мъдрост", се обърна към присъстващите председателят на ОбС - Сапарева баня. 

Национална кампания „ Великден за всеки- Дари празник за баба и дядо” в община Сапарева баня

Националната кампания „ Великден за всеки- Дари празник за баба и дядо” е инициирана от Омбудсмана на Република България г-жа Мая Манолова във връзка с наближаващите Великденски празници. Целта на кампанията е да бъдат подпомогнати възрастни хора, чиито пенсии са незначително  по-големи от определения от Правителството праг за подпомагане. Притежателите на ваучерите на стойност 20лв. могат да  ги изразходват  в над 5 000 магазина в цялата страна.

Списък на лицата в община Сапарева баня,които имат право да  получат ваучери:

 

Зaповед №РД-08-168/21.04.2016г. на кмета на община Сапарева баня относно недопускане на болестта - заразен нодуларен дерматит при едри преживни животни на територията на община Сапарева баня

         На основание чл.44, ал.1, т.1 от ЗМСМА, на осн. чл.32 ал1. от Закона на администрацията, чл. 128 от ЗВМД, Заповед № РД-20-103/18.04.2016 г на Областния управител на област Кюстендил и Заповед № РД-11-571/13.04.2016 г на Изпълнителния директор на БАБХ относно  констатирани  огнища  на болестта заразен  нодуларен 

Съобщение във връзка с изпълнението на проект: „Подкрепа в семейна среда” и входирани заявления за заемане на длъжности: „Психолог”, „Социален работник” и „Логопед” в Център за услуги в домашна среда

 Във връзка с изпълнението на Договор за безвъзмездна финансова помощ BG05M9OP001-2.002-0098-C001 проект „Подкрепа в семейна среда”, финансиран по процедура BG05М9ОP001-2.002 „Независим живот” на Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси” 2014-2020 г., Община Сапарева баня обявява списък на подалите заявления и допуснатите кандидати за събеседване за длъжности „Психолог”, „Социален работник” и „Логопед” в „Център за услуги в домашна среда”.

 

 

 

Oбява за публичен търг с явно наддаване за продажба на стояща дървесина на корен в обект № 032,състоящ се от отдели 104-ж, 106-г на територията на Общинско лесничейство гр.Сап. баня

      На основание чл.44, .1, т.1 и т.7, .2 от ЗМСМА; чл. 112, ал.1, т. 1 от ЗГ; чл.55, ал.2 и ал. 3 във вр. с чл.50, т.4 от Наредба за условията и реда за възлагане изпълнението на дейности в горските територии - държавна и общинска собственост, и за ползването на дървесина и недървесни горски продукти;   Решение № 15 от Протокол №14/24.10.2016 г.; Решение №55 от Протокол №7/30.03.2016 г.на Общински съвет гр. Сапарева баня  и Заповед № РД-08-

 

Община Сапарева баня и читалище "Просветен лъч - 1905" ще отбележат Световния ден на книгата и авторското право

      По повод Световния ден на книгата и авторското право от читалище "Просветен лъч - 1905" и Община Сапарева баня са подготвили за малките читатели интересни образователни игри, викторини и презентация. 

ОБЯВЕНИЕ за подбор на служители на длъжност „Логопед”

 Във връзка с изпълнението на Договор за безвъзмездна финансова помощ BG05M9OP001-2.002-0098-C001 проект „Подкрепа в семейна среда”, финансиран по процедура BG05М9ОP001-2.002 „Независим живот” на Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси” 2014-2020 г., Община Сапарева баня обявява подбор на персонал на база необходимите квалификация и опит.

ОБЯВЛЕНИЕ за подбор на служители на длъжност „Психолог”

 Във връзка с изпълнението на Договор за безвъзмездна финансова помощ BG05M9OP001-2.002-0098-C001 проект „Подкрепа в семейна среда”, финансиран по процедура BG05М9ОP001-2.002 „Независим живот” на Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси” 2014-2020 г., Община Сапарева баня  обявява подбор на персонал на база необходимите квалификация и опит.

ОБЯВЛЕНИЕ за подбор на служители на длъжност „Социален работник”

Във връзка с изпълнението на Договор за безвъзмездна финансова помощ BG05M9OP001-2.002-0098-C001 проект „Подкрепа в семейна среда”, финансиран по процедура BG05М9ОP001-2.002 „Независим живот” на Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси” 2014-2020 г., Община Сапарева баня обявява подбор на персонал на база необходимите квалификация и опит.

В Сапарева баня почетоха героите от Априлската епопея

      С поднасянето на венци и цветя в община Сапарева баня отбелязаха 140-годишнината от Априлската епопея. Венци от институциите бяха положени пред паметната плоча на загиналите сапаревобанци в освободителните борби.

 

Община Сапарева баня се представи на Международното туристическо изложение

      Община Сапарева баня се представи на 13-тото издание на Международното туристическо изложение "Културен туризъм", което се провежда в дните от 14 до 17 април във Велико Търново. 

Заповед №РД-08-134/06.04.2016г. на кмета на община Сапарева баня за забрана паленето на открит огън и извършването на огневи работи на разстояние, по-малко от 100 метра от границите на горските територии

     Във връзка с обявяването на пожароопасен сезон за горските територии от 01.04.2016 г. до 30.10.2016 г.  в Кюстендилска област за 2016 година, на основание чл.137, ал.1 от Закона на горите, изготвена заповед № РД-20-75/31.03.2016 година на Областен управител на област Кюстендил, на основание  писмо с вх. №24-00-

Заповед РД-08-133/06.04.2016г. на кмета на община Сапарева баня за забрана на паша на селскостопански животни от 06.05.2016г. до 30.09.2016г. в ливадите, намиращи се в землището на Сап. баня

      На основание чл.44, ал.1, т.1 от ЗМСМА и във връзка с необходимостта от опазване  на тревните фуражи и земеделските култури от повреди и унищожение в гр. Сапарева баня, 

Заповед №РД-08-136/06.04.2016г. на кмета на община Сапарева баня относно определен маршрут за движение на селскостопански животни и сборни стада в гр. Сапарева баня през 2016г.

        На основание чл.44, ал.1, т.1 и ал. 2 от ЗМСМА,  чл. 55, ал. 3 от Наредба №1  за поддържане и опазване на обществения ред и общественото имущество и чистотата на територията на община Сапарева баня и чл.31 ал.1 от Наредба за реда и условията за отглеждане на животни на територията на община Сапарева баня

 

 

Заповед №РД-08-139/06.04.2016г. на кмета на община Сапарева баня за изготвен и одобрен график относно пролетно почистване в жилищните квартали по населени места на община Сапарева баня

 На основание чл. 44, ал. 1, т. 1 от ЗМСМА и във връзка с поддръжка на чиста  околна среда и здравословна жизнена среда в населените места от територията на община Сапарева баня,

 

 

С акция по залесяване в Сапарева баня отбелязаха Седмицата на гората

      С акция по залесяване в района на параклиса "Успение Богородично" в община Сапарева баня отбелязаха Седмицата на гората. Инициативата бе организирана съвместно от Общинското лесничейство и Община Сапарева баня, като в нея се включиха и представители на местния мини парламент. Залесителната кампания по повод Седмицата на гората бе подкрепена и от кмета Калин Гелев и зам.-кмета Славчо Коларски. 

Кметският екип на Община Сапарева баня уважи откриването на изложбата на художника Иван Пенев

      Градоначалникът на Сапарева баня Калин Гелев и неговият екип уважиха откриването на изложбата на известния кюстендилски художника Иван Пенев. Откриването се състоя вчера вечерта в изложбената зала на Градската художествена галерия в Сапарева баня. Галерията едва побра десетките ценители на изкуството, дошли да се насладят на произведенията на художника. Сред тях бяха и председателят на Общинския съвет Иван Куйов и зам.-кметът Славчо Коларски.

 

     

 

 

 

Първи прием на документи за кандидатстване на потребители на услуги в домашна среда, както и за длъжностите - „ЛИЧЕН АСИСТЕНТ”, „СОЦИАЛЕН АСИСТЕНТ” И „ДОМАШЕН ПОМОЩНИК” по проект BG05M9OP001-2.002-0098 „ПОДКРЕПА В СЕМЕЙНА СРЕДА”

Целта на дейността е да се проведе прозрачна и ясна процедура за подбор на лични асистенти, социални асистенти и домашни помощници, както и подбор на потребители, при прилагане на индивидуален подход. 

Община Сапарева баня чака финансиране от ПУДООС за облагородяване на дворното пространство в ОДЗ "Св. Анна"

      До 8 април Община Сапарева баня очаква одобрение за финансиране от ПУДООС по проект "Реконструкция и озеленяване на открити детски площадки в град Сапарева баня". Проектът е във връзка с участието на Общината в "Национална кампания за чиста околна среда - 2016 г." на тема: "Обичам природата и аз участвам!''

 

   

Хиляди гледаха конните надбягвания в Сапарева баня тази година, Калоян Велинов от Овчарци печели за шести път състезанията при конете

При изключителен интерес протекоха тазгодишните конни надбягвания в община Сапарева баня. Над 2000 души изгледаха традиционните състезания за Тодоровден, като на празника присъстваха не само жители на общината, а и гости от съседните населени места. За първа година форматът на мероприятието бе разширен и обогатен - имаше състезатели от дупнишките села Крайници, Червен брег и Яхиново. За желаещите да посетят празника бе организиран и безплатен транспорт от центровете на населените им места. 

Заповядайте да почетем заедно един от най-старите ни и хубави народни обичаи - конните надбягвания за Тодоровден!

Заповядайте  да почетем заедно един от най-старите ни и хубави народни обичаи - конните надбягвания за Тодоровден!

Община Сапарева баня пое ангажимент да помага за ежедневното доставяне на храна на военноинвалиди в града

Община Сапарева баня ще оказва помощ на военноинвалиди от града, осигурявайки им ежедневно безплатен транспорт, който да доставя храната им до вкъщи. Това пое като ангажимент кметът на Сапарева баня Калин Гелев. "Желанието им е да се осигури транспорт, който ежедневно да им доставя храна от Социалния патронаж в Дупница до домовете им в Сапарева баня. Това ще стане факт от началото на следващия месец", обеща Калин Гелев. Той поясни, че помощта ще се оказва за срок от 1 година. Храната ще се взема всеки ден в 10:30 ч. от Социалния патронаж, а лицата, които се възползват от социалната услуга, са определени от Министерство на отбраната.

 

     

Кметът Калин Гелев връчи почетни плакети на националите от Сапарева баня, участвали в Зимните олимпийски младежки игри

Тримата национали от Сапарева баня - Николай Виячев, Нанси О'Коро и Петър Велчев, - представили България в Зимните олимпийски младежки игри в Лилехамер, се срещнаха с кмета на общината Калин Гелев и екипа му. 

Кметът Калин Гелев подписа договори на 24-ма младежи по проект "Обучения и заетост за младите хора"

      Кметът Калин Гелев подписа договори на 24-ма младежи от Сапарева баня и региона по проект "Обучения и заетост за младите хора", ОП "Развитие на човешките ресурси". Всички назначени лица са до 29-годишна възраст, каквото е и едно от условията по проекта, а срокът на трудовите им договори е 6-месечен.

 

  

ЧЕСТИТ 8-МИ МАРТ!

ЧЕСТИТ 8-МИ МАРТ!

Кметът Калин Гелев направи първа копка за поставянето на бюст-паметник на Левски в Сапарева баня

      Навръх Националния празник на България 3 март кметът на Сапарева баня Калин Гелев направи първа копка за поставянето на бюст-паметник на Васил Левски. Символичната първа копка бе направена заедно с председателя на ОбС Иван Куйов и председателя на сдружение "Светлина 2015" Георги Петров, който е един от инициаторите за изграждането на паметника.

 

     

С викторина, празничен рецитал и концерт читалищата в Сапарева баня ще отбележат Освобождението на България

   Читалищата в Сапарева баня "Просветен лъч - 1905" и "От извора" организират празнична програма по повод настъпването на националния празник на България 3 март. Мероприятията ще се състоят днес, на 2 март, в малкия и големия салон на читалище "Просветен лъч - 1905".

 

 

Имоти представляващи мери, пасища и ливади за общо ползване по смисъла на ЗСПЗЗ

Общински съвет гр.Сапарева баня определя за общо ползване по смисъла на ЗСПЗЗ следните имоти представляващи мери, пасища и ливади, както следва:

 

 

Ученици от ОУ "Христо Ботев" закачиха мартенички на кмета на Сапарева баня Калин Гелев и заместниците му

       Първолаци от Основно училище "Христо Ботев" в Сапарева баня честитиха днес Баба Марта на кмета Калин Гелев и заместниците му. Малчуганите подариха на градоначалника и зам.-кметовете Евелина Нешева и Славчо Коларски традиционните червено-бели символи, пожелавайки им здраве и благоденствие.

 

 

 

 

 

 

 

Кметът Калин Гелев представи добрите практики от използването на минералните води за енергийна ефективност и развитие на СПА туризма

      Кметът на Сапарева баня Калин Гелев представи пред РСР на ЮЗР добрите практики от използването на минералните води за подобряване на енергийната ефективност и развитието на СПА туризма в общината. Заседанието на Регионалния съвет за развитие на Югозападен район се проведе в четвъртък и петък в Разлог.                  

Традиционните кушии за Тодоровден ще бъдат вече на летището

      Вместо на градския стадион в Сапарева баня, от тази година традиционните конни надбягвания за Тодоровден ще се провеждат вече на летището край града. Зам. - кметът на община Сапарева баня Славчо Коларски обясни, че това се прави, за да се опази настилката на стадиона. Освен това има опасност по завоите, конете да паднат и да се стигне до инцидент.

 

 

 

Кметът Калин Гелев разпореди да бъде премахнато нерегламентирано сметище в Сапарева баня

По разпореждане на кмета Калин Гелев в момента се премахва нерегламентирано сметище около гробищния парк в Сапарева баня. Сметището се намира в района между р. Джерман и гробищния парк, като за премахването му се е наложило използването на техника - два камиона и един мини багер. В рамките на няколко дни ще бъде почистено изцяло и след това теренът ще се подравни и обособи в места за паркиране.

 

 

 

Градоначалникът на Сапарева баня Калин Гелев: Въжето на влека на ски писта "Бекяра" е сменено с ново

      "Въжето на влека на ски пистата "Бекяра" в Паничище е сменено с ново. В момента текат проби, когато премине пробният период и се натрупа снежна покривка, съоръжението ще може да бъде използвано от любителите на зимните спортове", заяви кметът на община Сапарева баня Калин Гелев. Закупуването на ново въже се е наложило, тъй като старото не е подменяно от дълги години и е било силно амортизирано. Поради тази причина ски влекът не е работил два сезона поред и едва сега ще поднови дейността си.

      

Огромен интерес към община Сапарева баня на Международния туристически форум

      При изключително голям интерес премина представянето на община Сапарева баня на Международния туристически форум "Ваканция и СПА експо". 33-тото издание на най-големия туристически форум в България се проведе в дните от 11 до 13 февруари в столичния "Интер експо център". Форумът събра представители на туристическия бизнес от страната, Европа и света. 

Зам.-кметът на Сапарева баня Евелина Нешева: Ще търсим варианти по пилотната програма на МОСВ за подпомагане на общините за развитие на минералните извори

      "Един от акцентите на срещата вчера с министър Василева бе пилотната програма на МОСВ за подпомагане на общините да развият минералните извори, намиращи се на територията им. Като община, разчитаща изключително на балнео туризма, срещата и разговорът бяха много полезни за нас. Ще търсим варианти по тази пилотна програма, 

Обява за публичен търг с явно наддаване за продажба на стояща дървесина на корен в обект № 031, състоящ се от отдели 25-б, 25-в, 25-г, 25-в за 2016 г. на територията на Общинско лесничейство гр.Сапарева баня

      На основание чл.44, .1, т.1 и т.7, .2 от ЗМСМА; чл. 112, ал.1, т. 1 от ЗГ; чл.55, ал.2 и ал. 3 във вр. с чл.50, т.4 от Наредба за условията и реда за възлагане изпълнението на дейности в горските територии - държавна и общинска собственост, и за ползването на дървесина и недървесни горски продукти;   Решение № 20 от Протокол №3/15.12.2016 г.; Решение №21 от Протокол №3/15.12.2015 г.на Общински съвет гр. Сапарева баня  и Заповед №РД-08-46/12.02.2016г.

Кампанията за заплащане на местни данъци и такси

Община Сапарева баня стартира кампанията за заплащане на местни данъци и такси 

Заповед РД-08-36/03.02.2016г.

На основание чл.26, ал.1 от Наредба 8/11.05.2012r. издадена от M3X и MBP и т.8 от Годишния план за защита на ОГТ от пожари  на територията на ОП „Общинско лесничейство”  гр.Сапарева баня

ПРОТОКОЛ №1 съставен на основание чл. 37 и от ЗСПЗЗ относно уточняване броя на селскостопанските животни на животновъдите в община Сапарева баня

        Днес, 03.02.2016 г., във връзка в изпълнение на чл.37и, ал.6 от ЗСПЗЗ и в изпълнение на Заповед № РД-08-34/01.02.2016 г. на Кмета на община Сапарева баня  комисия в състав:

Обява

В изпълнение на Дейност 3 и Дейност 5 на проект „Нови възможности за грижа”, договор № 2014BG05M9OP001-2.2015.001-C0001 по процедура за директно предоставяне на безвъзмездна финансова помощ 2014BG05M9OP001-2.2015.001 „Нови алтернативи” по Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси” 2014-2020 г. и съобразно броя на часове за предоставяне на здравни услуги На 22.01.2016г. в Община Сапарева баня обявява период за набиране на заявления за медицински специалисти с професионална квалификация „Медицинска сестра” или „Медицински фелдшер”, които могат да извършват професионални дейности, определени в Наредба № 1 от 8 февруари 2011 г. и попадат в обхвата на дейностите по проекта, свързани с осигуряване на достъп до здравни услуги.

Медицинските специалисти, които желаят да бъдат наети по проект „Нови възможности за грижа” подават Заявлениe (Приложение № 1) по настоящ адрес в общинска администрация гр.Сапарева баня в деловодството  от 22.01.2016 г. до 26.01.2016 г. включително. След изтичане на срока за прием на документи Списък с одобрените кандидати ще бъде обявен на интернет страницата на Община Сапарева баня и на информационното табло в сградата на общината.

 

Назначените след подбора медицински специалисти ще изпълняват функциите си през м.Февруари 2016, като посещават потребители на социалната услуга „личен асистент" по проекта в домовете им и извършва услуги по измерване на кръвно налягане, консултации за спазване на хигиенно-диетичен режим, консултации за предпазване от развитие на декубитуси и при необходимост, осъществява връзка с личния лекар на потребителя, съгласно график.

Информация по проект № 2014BG05M9OP001-2.2015.001-C0001 „Нови възможности за грижа”

В изпълнение на Дейност 6 от Проект "Нови възможности за грижа": "Предоставяне на психологическа подкрепа в кризисни ситуации и супервизия на наетите лични асистенти. Контрол на качеството на услугата е заложено извършване на супервизия на наетите лични асистенти.
В областта на помагащите професии терминът "супервизия" се използва в специфичен смисъл, произтичащ от естеството на дейността на личния асистент, а именно:
-като насочване, професионална подкрепа и ръководство на практикуващите лични асистенти, за да се справят в проблемите си при по-сложни ситуации при работата си с потребителите;
-като контрол на ефективността на оказваната помощ.
Супервизията на личните асистенти от Община Сапарева баня  се извърши от определен със заповед служител от Дирекция СП - Дупница.
След съгласуване с ДСП Дупница за подходящи дати за провеждане на супервизията  личните асистенти бяха  уведомени за дните и часа на супервизията.
Екипът за управление на проекта има за задача да осигури организация, необходими материали и технически средства.

Супервизията следва да се проведе до 19.02.2016 г.

Към настоящия момент наетите лични асистенти в Община Сапарева баня са 30 броя, които се грижат за потребители от всички населени места на територията на общината.

Администратор на проекта,

Докладна записка за приемане на нов правилник за организацията и дейността на „Общинско горско предприятие-Сапарева баня

МОТИВИ ЗА ПРИЕМАНЕ НА НОВ ПРАВИЛНИК ЗА ОРГАНИЗАЦИЯТА И ДЕЙНОСТТА НА „ОБЩИНСКО ГОРСКО ПРЕДПРИЯТИЕ САПАРЕВА БАНЯ”:

1.      Причини, които налагат приемането.

 

Необходимост от цялостна промяна в организацията на досегашното общинско предприятие ”Общинско лесничейство” гр.Сапарева баня. Предвид това, се налагат много и съществени промени в действащия в момента правилник на предприятието, поради което е удачно приемането на изцяло нов Правилник. Предвижда се и промяна в наименованието на предприятието.

Покана за публично обсъждане на проектобюджет за 2016-та година на община Сапарева баня

 Съгласно Заповед  РД-08-03/08.01.2016 г.на кмета на община Сапарева баня и на основание чл.84, ал.2 от Закона за публичните финанси на 15 януари 2016г. (петък), от 15.00 ч., в заседателната зала на общината ще се проведе публично обсъждане на проектобюджета за 2016 г.

     

Коледни и новогодишни тържества 2015 година

ПРОГРАМА

18.12.2015 г. - 10,30 - 16,30 ч. - Работилница на Дядо Коледа с децата от ОДЗ „Св.Анна" и ОУ "Хр.Ботев"

18.12.2015 г. - 17,30 ч. - Коледен концерт на школите по пиано и английски език

21.12.2015 г. - 13,30 ч. - Коледно шоу с Бате Илиян

22.12.2015 г. - 18,00 ч. - Коледен благотворителен концерт с участието на състави от читалищата, ОДЗ, ОУ и гости

23.12.2015 г. - 09,30 ч. - Коледен концерт на ОУ „Хр. Ботев"

26.12.2015 г. - 13,00 ч. - Коледен благотворителен базар

01.01.2016 г. - 11,30 ч. - Кукерски празник

 

 

 

Информация по проект № 2014BG05M9OP001-2.2015.001-C0001 „Нови възможности за грижа”

Към 17.12.2015г. общия брой лични асистенти обхванати в рамките на проекта в община Сапарева баня е 29 души, обслужващи 29 потребителя. 

 

 

Покана за редовно заседание на ОбС на 27.11.2015 г./петък/ от 10.15 часа в заседателната зала на ОбС

Редовно заседание на ОбС на 27.11.2015 г./петък/ от 10.15 часа  в заседателната зала на ОбС при следния

 

 

ПРЕПИС – ИЗВЛЕЧЕНИЕ от ПРОТОКОЛ №1 от 06.11.2015 г.

ПРЕПИС – ИЗВЛЕЧЕНИЕ  от ПРОТОКОЛ №1  от 06.11.2015 г.

Община Сапарева баня със спечелен проект по Оперативна програма "Развитие на човешките ресурси 2014-2020"

 Предстои подписване на договор с Управляващия орган на ОП "Развитие на човешките ресурси 2014-2020"  във връзка с подадено и  одобрено проектно предложение на община Сапарева баня  по процедура BG05M9OP001-2.002 "Независим живот".

 

С тържествен водосвет общинска администрация Сапарева баня откри новопостроения Aрхеологически и исторически музей и кмета на общината прие официално знамето за домакинството на Световното първенство по планинско бягане 2016

С тържествен водосвет общинска администрация Сапарева баня откри новопостроения Aрхеологически и исторически музей,изграден  съгласно сключен  Договор за безвъзмездна финансова помощ № 10/ 313 / 00272 от 19.12.2013 г., Мярка 313  по Програма за развитие на селските райони - 2007-2013г.