КултураПринтирай

Култура

В община Сапарева баня съчетават традицията от миналото с времето, в което живеем. На територията на общината действат четири читалища с богати библиотеки, фолклорни певчески групи, детски състави. Голяма атракция за гостите са традиционните кукерски празници, конните надбягвания на Тодоровден, народните събори на християнските празници Гергьовден, Свети Илия, Света Богородица и др.

Легенда за Рила и Пирин

Рила планина някога била жена - разказвали хората от някогашното село Горни Пасарел, потънало под водите на язовир Искър. Името й било Рилка. Оженила се тя за момък от горните земи. Името му било Пирин... Рилка и Пирин се оженили против волята на Рилкините родители. Не давали те единствената си щерка на Пирин - не знаели кой е, откъде е, чий син е, какъв занаят има и как ще изкарва прехраната на жена и деца. Рилка била много красива и работна мома, но луда глава - каквото й хрумне, това правела, не слушала ни баща, ни майка

Разказ за 7-те рилски езера от дъновистите

На път за 7-те рилски езера, спираме да пийнем глътка студена вода от "дъновистката чешма" малко над "Хижното езеро". Заглеждаме се в странните рисунки на земята и на един странен камък до чешмата и докато се чудим какво точно означават до нас се приближава приятен човек (на видима възраст около 55-60 години, но в последствие разбираме, че е йога и проповядва Дъновизма, и е на възраст 82 години).

Рилски легенди: Рилските езера

Колибата ни беше кацнала край едно от Седемте рилски езера. Това беше първата ни нощ в нея. Въртях се върху папратовата постеля и не можех да заспя. До ушите ми достигаше шепотът на вълните, а на небето като далечни овчарски огънчета мигаха звездите.