Предстоящи събитияПринтирай

На 25-ти и 26-ти февруари Сапарева баня и Паничище посрещат най-добрите скиори-ветерани от страната

      "Община Сапарева баня и курортно селище Паничище ще бъдат домакини на 39-ия Държавен шампионат по ски за ветерани. Най-добрите скиори-ветерани от цялата страна ще пристигнат при нас, за да се включат в един от най-масовите шампионати по ски. Община Сапарева баня е сред организаторите на престижната спортна надпревара, като ще бъдем за трети път домакини на държавния шампионат за ветерани", обяви кметът Калин Гелев.

       Организатори на спортния форум са Българската мастърс федерация, ски клуб "Паничище" и "Рила спорт" АД. От страна на Българската мастърс федерация ще присъства председателят й Здравка Йорданова.

      Здравка Йорданова е световна шампионка от първенството в Нова Зеландия (1978). Носителка е на два сребърни медала от първенства на планетата в Амстердам (1977) и Блед (1979). Спортист номер 1 на България за 1978 г. От 1991 г. е председател на Българска федерация за ветерани спортисти. Член е на Изпълнителния комитет на БОК. Известно време е посланик на България за спорт, толерантност и феърплей към Съвета на Европа. Наградена е с орден „Стара планина" I степен „за изключително големите ѝ заслуги към Република България в областта на физическото възпитание и спорта" (2011).

      На 24-ти февруари вечерта е техническата конференция, а самите стартове са в събота и неделя - на 25-ти и 26-ти февруари. На 25-ти февруари от 9:30 ч. ще бъде даден официалният старт по ски алпийските дисциплини. Стартът е от горна станция на ски влека, намиращ се до хижа "Рилски езера". Награждаването на индивидуалните и отборни медалисти ще бъде същата вечер.

      На 26-ти февруари от 9:00 ч. започва състезанието по ски бягане, което ще се проведе на писта "Аждера". Индивидуалното и отборно награждаване ще бъде веднага след края на самото състезание.

 

      Очаква се в държавното първенство да се включат над 500 състезатели, като община Сапарева баня ще бъде представена от над 20 скиори-ветерани.

      В ски алпийските дисциплини и ски бягането участие ще вземат мъже и жени в десет възрастови групи. При мъжете групите започват от 35-годишна възраст през пет години, а при жените - от 30-годишна възраст отново през 5 години. Очаква се най-възрастните скиори-ветерани да бъдат над 80-годишни.