НовиниПринтирай

21-годишният Радослав Митков извади Богоявленския кръст в Сапарева баня, най-много смелчаци за ритуала имаше в с. Овчарци

21-годишният Радослав Митков извади Богоявленския кръст от ледените води на р. Валявица в Сапарева баня. Преди хвърлянето на кръста, в небето бе пуснат да полети бял гълъб. В ритуала по изваждането му се включиха 6 момчета, а самата светиня бе намерена за не повече от 30 секунди. След изваждането на кръста, Радослав Митков пожела на съгражданите си здраве, късмет и повече успехи за града през новата 2017 г. Отец Димитър и отец Георги отслужиха тържествен богоявленски водосвет.

 

       Лошото време и обилният снеговалеж не спряха над 200 сапаревобанци да се съберат около моста на р. Валявица и да присъстват на празника. Големият интерес бе породен и от факта, че за първи път от десетина години Богоявленският кръст в Сапарева баня се хвърля в течаща вода, както повелява традицията.

 

       Празникът се организира със съдействието на Община Сапарева баня и бе уважен от кмета Калин Гелев, председателя на ОбС Иван Куйов, зам.-кметовете Нешева и Коларски и общински съветници.

 

       По традиция и тази година най-много смелчаци да извадят светия кръст имаше в с. Овчарци. 18 момчета и мъже скочиха в ледените води на р. Горица, за да извадят хвърления кръст от отец Ивайло. 21-годишният Светослав Лесичков пръв стигна до Богоявленския кръст.

 

      В село Сапарево кръстът хвана 23-годишният Светослав Пехливански, който за втора поред година се включва в ритуала. Девет млади хора участваха в ритуала по вадене на кръста на Йордановден в Сапарево. Богоявленския кръст хвърли отец Димитър, който преди това водеше празничното шествие.

 

      В с. Ресилово 15 момчета се хвърлиха в студените води на реката, въпреки ниските температури. 20-годишният Иван Иванов извади Богоявленския кръст в Ресилово.