Култура > Църкви и манастириПринтирай

Църкви в Сапарева баня

Църквата „Св. Четиридесет мъченици" в Сапарева баня
Построена е през 1859 г. За майстор на градежа е нает Цветко от с. Жаблене, Радомирско, а стенописите са рисувани в периода 1878-1879 г. - непосредствено след Освобождението. В църквата се съхранява чудотворна икона на св. Богородица, копие на икона от Рилския манастир. Според преданието тя пази града от всякакви болести и беди.

Църквата „Св. Георги" в Гюргево
Строена е през 1840 г. Вкопана е в земята на дълбочина 1,1 м, каквито са били повечето църкви по време на османското владичество. На западния фронтон са изписани годината на завършването - 1840, името на светеца, на когото е посветена - „Светаго Великомъченика Георгия", както и името на майстора строител - „Майстор Цветко от Жаблер, Радомирска каза". Църквата е уникална за българските земи по своята вътрешна дървена архитектура.

Средновековната църква „Св. Никола"
В самия център на Сапарева баня, там, където някога се е намирал античният град Германея, е била издигната църквата „Св. Никола", край която впоследствие се развива и средновековният град. Руините са разкрити през 1837 г., когато жителите започват да копаят основи, за да си построят християнски храм, и попадат на стари зидове. При разчистването се установява, че това са основите на ранна християнска църква, преустроявана неколкократно.